Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 594 til 47 603 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilken fugl er dette? har et annet bilde men tror det er dette som er best,

E.H. (25.03.2008)

Svar:

Dette ser umiddelbart ut som to juvenile småfinker, sisik eller irisk. Det hadde vært fint om du oppga lokalitet og dato. Det kan hjelpe. Om du har et bilde som viser nebbet og ansiktet til fuglene så hjelper det også.

Frode Falkenberg (25.03.2008)


#Diverse

Fuglekasse til krikkand

Heisann.
Jeg har hørt at man kan få krikkender til å hekke i kasser. Stemmer dette? Og har du isåfall noen mål for en slik kasse?
Jeg har kun funnet tegninger og mål for kasser til kvinand/laksand, men har hørt at kasser til krikkender har en annen utforming...

T. (24.03.2008)

Svar:

Krikkender hekker ikke i vanlige fuglekasser. Lik stokkender legger de vanligvis reiret sitt på bakken, gjemt i vegetasjonen. Stokkand kan av og til hekke oppe i kvistreir i trær, men jeg tror ikke krikkender gjør dette like lett som stokkender. Enkelte steder har man laget flettekurver som står oppe på påler eller i trær for gressender, men slike har ikke vært brukt i Norge. Noen hunnender må trolig oppdage disse nye hekkeplassene, og så må ungene lære dem å kjenne slik at kunnskapen om denne hekkeplasstypen brer seg på denne måten.

Roar Solheim (24.03.2008)


#Økologi og atferd

tiurleik på vestlandet.

Hei! lurer på om det er muli å se tiurleik sør i møre og romsdal? her er furu skog og eg har sett tiur der før i vinter. og eventuelt katid har eg størst sjangse til å oppleve det?

T.A.B. (23.03.2008)

Svar:

Det er godt mulig å se tiurleik på dine kanter av landet. Du bør gå ut i aktuellt terreng omkring 10.-15. april og se etter leikspor (fotspor på snøen, spillspor, ekskrementer og fjær på spillplassen). Hvis du finner spor etter spill bør du finne deg en plass minst 20-30 m unna hvor du har god oversikt. Legg deg til i kamuflasjetelt der en vindstille dag med oppholdsvær, minst 1 time før solnedgang. Du må overnatte i teltet, og på morgenen ved 04-05 tiden kan du lytte etter de første tiurlydene. Er du heldig kan du få tiurleik rett utenfor teltet, og overvære den på første plass!

Roar Solheim (23.03.2008)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Hei!
Eg har ei gammale(1968)fuglebok(Fugler og fuglekasser av Bjørn Bjørnsrud), i denne boka står det at kattuglekasser skal vere 67cm høge, men på http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php står det at dei skal vera 60cm høge. Har denne forskjellen noko å seie?? Er det lurest å bygge dei 60cm høge eller 67cm høge kasser?? Det er mange andre mål på kassers størrelse som er forskjelige i forhald til miljolare.no, dei fleste er større.

N.M. (23.03.2008)

Svar:

Nei, denne forskjellen har ingen som helst betydning, men når man skal gi råd om bygging av fuglekasser så må man helst gi et enhetlig mål (50-65 cm kan være ganske forvirrende for en nybegynner). Men alle hullrugende fugler som benytter naturlige hull i trær kan ikke velge EN standard hullstørrelse - de må være tilpasset en stor variasjon av hule trær. Derfor er kassemål omtrentlige. Noen fugler vil ikke hekke i for STORE kasser, og særlig ikke hvis inngangshullet er for stort, men det er likevel godt rom for variasjon. Kattugla tåler stor grad av variasjon.

Roar Solheim (23.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Vi lurer på hvilken fugl vi har på fuglebrettet med solsikke frø hagen.
Den er stor som en kjøttmeis, har gult nebb, med rød flekk på"pannen" / overnebbet, markerte hvite og gule striper på vingene og halen.

P.G. (20.03.2008)

Svar:

Jeg får ikke helt det gule nebbet til å passe inn, men det høres ut som om du har hatt besøk av en stillits. Ta en titt på et bilde av stillitsen her: http://cyberbirding.no/photo/c_carduelis_02.php.

Frode Falkenberg (21.03.2008)


#Fuglekasser

Kattugle

Hei. Har satt opp en ugle kasse. Idag klatret svigerfar opp til kassen for å se om det bodde noen ugle der. Det gjorde det og en kattugle fløy avgårde. Han fikk ikke sett om det var egg i den. Tror du uglen kommer tilbake ? Eller har vi skremt den vekk for godt? Den fløy avgårde og satte seg i en gran ca 100m fra kassen.

J.R. (21.03.2008)

Svar:

Nei, kattuglene pleier å tåle en slik sjekk så lenge ugla ikke ble stengt inne i kassa. Men noen kattugler KAN forlate reiret hvis de blir skremt ut tidlig under egglegging eller i starten av rugetiden. Derfor bør du vente i 2 uker før du sjekker kassa neste gang. Da vil ugla være godt i gang med rugingen, og det bør være trygt å sjekke kassa. Hvis kattugla har egg, så husk at du ved senere kontroller bør ha på deg en skinnlue og beskyttelsesbriller (f. eks. slalombriller) når du kontrollerer kassa. Kattuglene kan nemlig angripe deg for å forsvare ungene sine når de nærmer seg tiden for å hoppe ut av reiret.

Roar Solheim (21.03.2008)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Gjere det noko om kattuglekassen har større innvendigt mål enn det står på internett(arial)`??

N.M. (20.03.2008)

Svar:

Nei - kattuglene er ganske tolerante mht reirhullstørrelse. Det må de være, for det er ikke overflod av naturlige reirhull for dem.

Roar Solheim (21.03.2008)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Er det nokre spesielle triks for å øke sjanksene for å få kattugle i kassene?

N.M. (17.03.2008)

Svar:

Kassene bør henge 5-6 m over bakken, i et tre hvor greiner ikke dekker innflygingen til kassa. Det bør være tette graner rett ved kassa, slik at uglene kan gjemme seg i disse trærne (de liker å forbli uoppdaget av kråker og troster om dagen!). Kassene kan godt stå i kanten av skog nær frodig landskap med skog, som f. eks. ravinedalen som snor seh gjennom kulturlandskap. Langs kysten fra Østfold til Trondheim får du også jerne kattugle i kasser inne i skog uten tilkntning til jordbruksmark.

Roar Solheim (18.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøspurv.

Hei. Så i dag tidlig (17/3 08)en flott snøspurv sittende på rekkverket på verandaen vår. Vi bor i Buvika,nord i engerdal kommune helt nede ved Femunden. Har aldri sett den før og lurte på om den er vanlig her i disse trakter.

A.M. (17.03.2008)

Svar:

Snøspurven ser man typisk vanligvis i flokker tidlig om våren, når de er på trekk. Da kan du se dem nesten hvor som helst i åpent landskap, som f. eks. i jorde- og kulturlandskap. Men du behøver slett ikke å få øye på denne fuglen hvert år, så derfor virker nok din opplevelse uvanlig.

Roar Solheim (18.03.2008)


#Fuglekasser

Andekasser

Er det flere arter ender som er hullrugere?? Kan du lage kasser til dei?? Mål til kassene?

N.M. (17.03.2008)

Svar:

I Norge hekker kvinand og laksand i kasser, og helt i nordvest, i Pasvik, hekker også lappfiskand som er en hullruger. Der kan også denne arten gå i kasser. Hvis du går inn på nettsiden under, finner du et nummer av Fuglevennen hvor slike kasser er omtalt:
http://www.fuglevennen.no/innsendt/pdf/oppslag/84/4737074945f53/fvv05nettutgave.pdf

Roar Solheim (18.03.2008)

««første 47 594 - 47 603 av 50 005 siste»»