Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 756 til 47 765 av totalt 50 176 spørsmål


#Diverse

cdc

Hei
Som ivrig jeger, fluefisker, fluebinder og fugle-/dyreinteressert prøver jeg å benytte viltet til mer enn mat.
Derfor ønsker jeg å plukke "cdc"-fjærene fra nedlagt fugl og spørsmålet er: nøyaktig hvor på fuglen sitter disse?
Har søkt lenge på nett, uten å finne hverken skisser eller beskrivelser.

P.K. (27.03.2008)

Svar:

CDC-fjær er små fjær som sitter rundt fett- (gump-) kjertelen hos andefugl. Denne ligger rett på oversiden av stjertfjærene. Se forøvrig denne nettsiden for en videre forklaring:
http://www.flyfisherman.com/ftb/hwcdc/index.html

Jeg fant siden ved å søke på "cdc-feathers" på Google! Siden er på engelsk.

Roar Solheim (27.03.2008)


#Diverse

flaggspett/toppmeis

Er det vanlig at flaggspetten tar i bruk fuglekasser ? Blir en stærekasse for liten på 50 mm ??

Har lagt merke til at toppmeisen er fraværende sammen med de andre meisene på fuglebrettet gjennom vinteren. Samtidig er den ikke vanskelig å lokke til seg ved hjelp toppmeislyder på cd. Hva er det som gjør at den ikke trekker inn mot fuglebrettet ?

B.S. (27.03.2008)

Svar:

Flaggspetten bruker ofte fuglekasser til å overnatte i, men aldri til å ekke i (selv om det har skjedd). Stærkasser er ypperlige for flaggspettens overnattingsbruk, men den kan gjerne også hakke ut inngangshullet på en meisekasse (eller lage et helt nytt hull på siden av kassa). Toppmeisen er en sjelden brettgjest. Hvorfor den ikke lar seg lokke til brettet vet jeg ikke (har samme "problem" selv - den er rundt huset, men aldri på forplassen). Kanskje finner den nok næring i skogen, og er kresen på matvalget?

Roar Solheim (27.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Alpekaie

Hei

Jeg har nettop fått besøk av en fugel på foringsbrette som jeg har greid å identifisere som Alpekaie. Kan dette stemme ettersom denne fugelen ikke skal være i Norge?

R.B. (24.03.2008)

Svar:

Alpekaia er aldri observert i Skandinavia. Jeg vil anbefale deg å prøve å dokumentere fuglen ved å ta et bilde av den. Send gjerne bildet til oss.

Frode Falkenberg (26.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sivhauk

vi så en sivhauk på jæren den var på størelse med en musvåk er sivhuken et skjeldent syn i norge

N.N (25.03.2008)

Svar:

Sivhauken er en uvanlig art i Norge. Den hekker meget fåtallig på Østlandet, og har i en lengre periode hekket på Lista i Vest-Agder. De siste åra har den dessuten begynt å hekke på Jæren. Utenfor hekketiden, om våren og kanskje spesielt om høsten, blir den sett fåtallig i hele Sør-Norge.

Frode Falkenberg (26.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

brunsisisk

hei, er brunsisiken noe sjelden?? lurer litt siden gylendals store fugleguide viser gråsisik og brunsisik som samme??

E.H. (26.03.2008)

Svar:

Brunsisik er nokså nylig skilt ut som art fra gråsisik, og hele gråsisik-gruppen er vanskelig. Også polarsisiken ble tidligere antatt å være gråsisik. Når arter splittes opp på denne måten fordi man oppdager forskjeller man tidligere ikke var klar over, så tar det også tid før den nye systematikken eventuellt blir anerkjent av de fleste fagornitologene. Derfor vil du i de fleste fuglebøkene bare finne gråsisik, og ikke brunsisik, omtalt. Brunsisik var tidligere en uvanlig fugl i Norge. Arten har siden midten av 1980-tallet invadert Norge fra sør, og finnes nå som hekkefugl i store deler av Sør-Norge, kanskje mest tallrik i lavereliggende strøk på Sør- og Vestlandet. I høyereliggende områder er det fortsatt gråsisiken som er mest vanlig.

Roar Solheim og Frode Falkenberg (26.03.2008)


#Økologi og atferd

svartbak

kan svartbaken drepe lunde,alke,lomvi, kaniner.

N.N (26.03.2008)

Svar:

Ja, det kan den. BBC har vist opptak på tv-serier av svartbak som tar voksne lunder i lufta. De kan nok også klare de andre alkefuglene. Tror ikke en svartbak klarer å ta en voksen kanin, men i 1986 så jeg selv en svartbak på øya Fair Isle på Shetland som banket livet ut av en kaninunge, for deretter å sluke den hel.

Roar Solheim (26.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl på brettet

I dag kom det en bitte liten fugl på brettet som jeg ikke har sett før. Den var på størrelse med en liten blåmeis. Minnet litt om en meis eller spurv, men var svært var - så det var vanskelig å studere den ordentlig. Den var helt lys under, og brun/grå oppå den hadde en hvit stripe tvers over vingen når vingene var inntil kroppen, i tillegg var den knall rød i et lite felt oppå hodet.
Vet du hva det kan være? Kunne ikke finne den i min bok "fuglene i hagen"...

I.Å. (25.03.2008)

Svar:

Det høres ut til at du har hatt besøk av en gråsisik. Det er ikke så ofte de kommer på fuglebrettet, men innimellom kan en se dem. De liker ofte å plukke opp små matsmuler på bakken under fuglebrettet.

Roar Solheim (25.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleobservasjon

Hvor vanlig er observasjon av tretåspett i kystområder rett vest av Lindesnes? Har ikke sett tidligere.
Hakkespett med gult felt i panna - regner med var en hann. Observasjon påsken 2008.

R.H. (25.03.2008)

Svar:

Tretåspett er ikke en vanlig hakkespett langs Agder-kysten, selv om den er funnet hekkende her og der. Enkelt-individer kan nok av og til opptre utenfor vanlig hekkeområde i vinterhalvåret. Det gule feltet er det bare tretåspetten hannen som har, så artsbestemmelsen stemmer nok.

Roar Solheim (25.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hei igjen

Bilde vedlagt spørsmålet

tok disse bildene 3 juli på knaben(kvinesdal kommune) dette bilde er litt uskarpt men viser kanskje litt mer.

E.H. (25.03.2008)

Svar:

Et tredje forsøk: Når har vi studert råfila som du lastet opp og bildet viser faktisk to juvenile (helt unge) brunsisiker! Dette skulle altså ikke være så enkelt, men unge brunsisiker har både de lyse vingebåndene og mørke nebbet. Andre karakterer stemmer også bra på disse fuglene. Beklager litt frem og tilbake, men man lærer så lenge man lever!

Frode Falkenberg og Roar Solheim (25.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilken fugl er dette? har et annet bilde men tror det er dette som er best,

E.H. (25.03.2008)

Svar:

Dette ser umiddelbart ut som to juvenile småfinker, sisik eller irisk. Det hadde vært fint om du oppga lokalitet og dato. Det kan hjelpe. Om du har et bilde som viser nebbet og ansiktet til fuglene så hjelper det også.

Frode Falkenberg (25.03.2008)

««første 47 756 - 47 765 av 50 176 siste»»