Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 805 til 47 814 av totalt 50 265 spørsmål


#Økologi og atferd

Hvorfor spiser ikke måker Iberia-sneglen?

Måker spise jo alt mulig. Har de blitt for kresne i matveien?

H.G. (09.04.2008)

Svar:

Landsnegler er ikke typisk føde for måker, og i alle all ikke de store skogsneglene, enten de er svarte eller Iberia-skogsnegler. Disse nakensneglene blir nesten ikke spist av noen, annet enn at moskusender visstnok skal være effektive sneglespisere. Kanskje størrelsen og mengden slim de skiller ut er et hinder for de fleste dyr til å kunne spise dem?

Roar Solheim (09.04.2008)


#Diverse

grå gås

er det låv å ta grå gås egg?

H.P. (08.04.2008)

Svar:

Det er ikke tillatt å ta egg fra noen viltlevende fugler, annet enn for dem som har spesiell tillatelse til tradisjonell innsamling av måkeegg til matbruk.

Roar Solheim (09.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gås?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Jeg så disse fuglene ved Stokkavannet i Stavanger men klarer ikke å finne dem i fugleboken min. De er ca 40-50 cm, på størrelse med en gås. Klarer dere å hjelpe meg?

N.N (08.04.2008)

Svar:

Dette er moskusender, tamme fugler som ikke finnes vilt i Europa.

Roar Solheim (08.04.2008)


#Diverse

BOKFINK

Hvorfor har fuglen navnet "Bokfink" ?

M.S. (08.04.2008)

Svar:

Navnet er en fornorsking av det danske bogfink, som betyr bøkefink (fordi den er vanlig i bøkeskog). Fuglen burde derfor hett bøkfink på norsk. Den har jo ikke noe med Bøker i entall å gjøre!

Roar Solheim (08.04.2008)


#Diverse

Hønsehauk

Kva er forskjellen på brun og grå hønsehauk??

N.M. (07.04.2008)

Svar:

Unge hønsehauker er brune på rygg, vinger og overside, med flekker i lengderetningen på brystet. Når de blir ca 1 år gamle, begynner de å skifte til voksen fjærdrakt. Da blir de blågrå på oversiden av vinger, rygg, hode, nakke og stjert, og får tynne, sorte tverrstriper på bryst og underside (hvit bunnfarge). Fargeforskjellen sier altså hvor gammel fuglen er.

Roar Solheim (07.04.2008)


#Diverse

Jaktfalk

Observerte en jaktfalk i Alta 06.04.2008. Er dette en unormalt tidlig observasjon. Kan dette skyldes at vi i høst og overgangen til vinter hadde veldig mye smågnagere

K.P.N. (07.04.2008)

Svar:

Jaktfalken er hovedsakelig en fuglespiser, som nesten aldri tar smågnagere. Voksne jaktfalker holder seg i tillegg i leveområdene sine i vinterhalvåret, så dermed er det hverken tidlig eller seint å se en jaktfalk i/ved Alta i begynnelsen av april.

Roar Solheim (07.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kattugle kontra Perleugle

Hvorfor kan Kattuglekassa godt plasseres midt i skogen, da Perleuglekassa skal helst plasseres på et hogstfelt mht Mårangrep. Måren kan vell også tå Kattugle/kattugle egg/unger. Innflyvingshullet er da mer enn stort nok for en mår.

A.E. (04.04.2008)

Svar:

Kattuglene er også utsatt for å bli tatt av
mår. Du kan plassere kattuglekasser i skogkant, men kattuglene ser ut til å ville ha god dekning fra tette bartrær nær reiret, slik at de letere kan stikke seg vekk fra spurvefugler som mobber den. Også perleuglene kan hekke i kasser inne i skog, men kasser på frittstående trær ser ut til å være mer ettertraktet.

Roar Solheim (06.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ugle?

Hei
jeg var på hytten vår i helgen ( osterøy) da jeg så en ugle oppe i skogen. Uglen var lys med mørkere flekker og da den fløy gikk den fra å virke liten/middels til å virke stor.¨Det er en del store sletter der, men mye grantrær. Lurer på om du vet hva slags ugle det kan ha vært.
Vi hørte den om kvelden, men også flere ganger midt på dagen. Lurere på om mdet kan ha vært en jordugle?

C. (06.04.2008)

Svar:

Beskrivelsen er ikke tilstrekkelig til å avklare hvilken ugle dette kan ha vært, desverre. Kan du beskrive lyden?

Roar Solheim (06.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Søndagstur i Kanadaskogen i Fyllingsdalen

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg lurer på hvilken fugl dette kan være,den satt høyt i en
furu,det kan se ut som en ungfugel avstand ca 100mtr.

N.N (06.04.2008)

Svar:

Fuglen vender hodet vekk, og det er ikke lett å se skikkelig, men det ser ut som om det kan være en spettmeis (kort stjert, gråblå farge, svart strek gjennom øyet - sannsynligvis, men nebbet vender innover i bildet, vekk fra oss).

Roar Solheim (06.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Identifikasjon

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi har besøk av en hel flokk fugler som vi aldri har sett her hos oss før. Har forsøkt å finne ut hvilken art det er ved hjelp av fuglebok og internett, men vi greier ikke å finne den. Kan du hjelpe oss? Vi har lagt ut solsikkefrø på bakken, og fuglene har spist av disse i mange timer. Det kan se ut som det dreier seg om en flokk med trekkfugler som har tatt seg en pause her hos oss. Vi bor i Troms fylke. På forhånd tusen takk for hjelpen!
Vennlig hilsen fam. Ingebrigtsen

I.I. (05.04.2008)

Svar:

Dette er en snøspurv. Et flott bilde. Du finner mer info om snøspurven på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=173, og du kan se et bilde annet bilde av den på http://cyberbirding.no/photo/p_nivalis_02.php.

Frode Falkenberg (05.04.2008)

««første 47 805 - 47 814 av 50 265 siste»»