Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 426 til 47 435 av totalt 49 918 spørsmål «forrige neste»
hubro
heisann
Kjørte inn på en forlatt skogsvei ved solnedgang og satte på lyd av hubro. Etter 1 min satt det en hunn bare 10 meter fra bilen min og svarte. I fugleatlasen står det beskrevet at den aldri eller skjelden lar seg povosere til å gi fra seg lyd. Så jeg lurer på om dette er spesielt ??
B.S. (08.04.2008)
Svar:
Hubroen er en vanskelig art å påvise, den har et svært anonymt levesett og enkelte etablerte par også svært liten lydaktivitet.
Hubro vil i enkelte tilfeller kunne provoseres av lyd, enten ved herming eller ved avspilling av hubrorop. Det som er spesielt er at den kom så nær deg!
Jeg vil oppfordre deg til å oppgi nøyaktige data på denne observasjonen direkte til NOF (nof@birdlife.no) eller ved å ringe telefon 73 84 16 40 og spørre etter prosjektleder Ingar J. Øien.Morten Ree (10.04.2008)
and
hei hva heter verdens minste and?
H.P. (09.04.2008)
Svar:
Med litt forbehold så er nok Krikkand en av verdens minste ender. Den måler fra 34-38 cm og veier fra 340-360 gram. Den hekker blant annet i Norge.
Bøffeland er en annen liten and som måler 33-40 cm og veier fra 330-450 gram. Den er altså stort sett litt større. Bøffeland finnes ikke i Norge.Morten Ree (10.04.2008)
Skjærereir
vi har i dag revet ett nytt skjærereir i et tre i vår hage . Vi hadde et skjærereir to trær bortenfor i fjor sommer . det var OK , men vi ønsker ikke å ha de utenfor soveromsvinduet . Håpet de ville fortsette på det gamle reiret . Men vi har ikke sett noen aktivitet der i år . Spørsmål : Bruker ikke SKJÆRENE reiret flere år ????
T. (05.04.2008)
Svar:
Et skjærepar vil som oftest bruke sitt rede i flere år og det vil i noen tilfeller bli kvisthauger på rundt 2 meters høyde. Men den kan av forskjellige årsaker også bytte plass slik at den har alternative reirplasser. Når et skjærepar først har begynt å bygge et reir så hjelper det som regel ikke å rive byggverket, de vil starte/fortsette byggingen umiddelbart. En mulighet er å lage et fysisk hinder på en uønsket reirplass.
Morten Ree (10.04.2008)
spurvehauk
liker spurvehauk bratt tereng ?????
N.N (04.04.2008)
Svar:
Spurvehauken er vår vanligste rovfugl og finnes i skogtrakter helt opp til bjørkebeltet over hele landet, men er fåtallig hekkefugl i Nord-Norge, og sjelden i Finnmark. Den er ikke spesielt knyttet til bratt terreng, men foretrekker en del skog i sitt leveområde og bygger rede i trær. Den er vår eneste rovfugl som opptrer jevnlig i byer og tettbebyggelsen på jakt etter småfugl.
Morten Ree (10.04.2008)
Spørsmål:
hvem tar andres fugleegg?
N.N (04.04.2008)
Svar:
Skjære, kråke, ravn, tyvjo, gråmåke og svartbak er meget ivrig etter å spise egg og fugleunger.
Men også andre arter som nøtteskrike, lavskrike, varsler, hegre, trane, havørn og flaggspett kan forsyne seg med egg og fugleunger en gang i blant.Morten Ree (10.04.2008)
Hissige blåmeiser
Hei! Jeg har en foringsautomat i et tre utenfor kjøkkenvinduet mitt. Jeg har ofte besøk av både kjøttmeis og blåmeis og har lagt merke til at blåmeisen ofte "skremmer" vekk kjøttmeisen fra automaten og treet. Er det noen kjent årsak til dette?
H.H. (04.04.2008)
Svar:
Noen årsak til at blåmeisa skremmer bort kjøttmeis har vi ikke, men det er kjent at blåmeisa er en hissigpropp og har en "skremmende" atferd. Dette merkes også godt ved sjekking av fuglekasser. Når man løfter av taket er det mange som har rykket til når blåmeisa freser som en slange ned i kassen.
Les mer om meisene og andre norske hekkefugler her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/Morten Ree (10.04.2008)
Nederland.
Heisann. Jeg har en oppgave på skolen om ornitologi, og jeg lurer veldig på om det finnes dompapper i Nederland? Jeg har lurt på dette lenge og vil virkelig finne det ut. Hilsen en fugleinteressert.
A.S. (04.04.2008)
Svar:
Dompapen har en vid utbredelse i Europa og finnes også i Nederland. Gå inn på denne linken i Norsk Fugleatlas og lese om dompap:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=17Morten Ree (10.04.2008)
Hvilken mat spiser lerken
Hei, Jeg lurte på hvilken mat lerken spiser, og har du en link til et nettsted der jeg kan lese om mange av våre norska fugler. Hilsen Caroline
C.S.L. (03.04.2008)
Svar:
Lerken, eller sanglerke som den kalles, lever av frø, insekter, litt meitemark og snegler.
Hvis du går inn på www.birdlife.no så kan du lese om alle norske hekkefugler samt å se et kart over hvor i landet de finnes.
Her er direkte link til sidene:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/Morten Ree (10.04.2008)
Levetid på due
Hei
Min mor har en mannlig "Tyrkerdue/Latterdue". Den er 4 år nå og lever i beste velgående. Hvor lenge lever disse fuglene?
Mvh
Vidar Holst
V.H. (02.04.2008)
Svar:
Høyeste alder målt ved ringmerking av ringdue er nesten 11 år. Det er rimelig å anta at den due kan bli mellom 15 og 20 år i det fri. Ofte blir dyr/fugler i fangeskap eldre enn i vill tilstand.
Morten Ree (10.04.2008)
linnerle
hvor hekker den og når kommer den "hjem",og hvor reiser den hen på vinteren
N.N (02.04.2008)
Svar:
Allerede først på april kan linerla dukke opp i sørlige deler av landet, men hovedtyngden av linerlene dukker opp i siste halvdel av april, litt etter hvor du bor i vårt langstrakte land. Linerla er en kjent og elsket fugl blant mange, sirlig, elegant, menneskevennlig og tillitsfull som den er, der den tripper grasiøst og nikker med hodet, mens den vipper med sin lange stjert. Danskene kaller linerla for "Hvid vipstjert", som er et treffende navn.
Linerla overvintrer i Middelhavsområdet, Nordøst i Afrika og Nordvest i Asia. Sørligste gjenfunn av norske ringmerkede linerler er Egypt.
Arten har sin hekkeutbredelse over hele landet, særlig i tilknytning til kulturmark og bebyggelse, men også ved vassdrag helt opp til vierregionen. Den har sine reir i forskjellige hulrom i og ved bebyggelsen, i steinrøyser og lignende. Den kan også hekke i fuglekasse hvor halve fronten er åpen.Morten Ree (10.04.2008)