Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 418 til 47 427 av totalt 49 918 spørsmål «forrige neste»
Svale
Hei,vi lurer på hvor gammel kan en svale/låvesvale bli?? vi har besøk av de på låven hvert år, det er kjempe koselig, er det de samme låvesvaler som kommer tilbake hvert år.
E.B.H. (06.04.2008)
Svar:
Den eldste låvesvala som man kjenner til i Norge ble 8 år og 2 mnd. gammel. Normalt blir ikke svalene så gamle, de fleste dør nok i sitt første leveår. Husk at låvesvala er en av de artene som trekker lengst av våre hekkefugler, den overvintrer stort sett i Sør-Afrika, nær 11000 km en vei, og mange forulykker eller dør av utmattelse under trekket.
Morten Ree (10.04.2008)
skjære rede
Hei, vi er plaget av skjær som absoluut vil bygge rede i et tre rett utenfor et soverom. Dette spetakelet ønsker vi ikke å ha. Min mann har vært i treet flere ganger for å ta ned rede men så fort han er inne i huset er de der igjen. Vi har ikke tenkt å gi oss for dette har plaget oss tidligere. Gode råd?
M.R. (09.04.2008)
Svar:
Hvis skjæreparet først bestemmer seg for en reirplass så er de svært innstilt på at der skal de bo. Dermed trosser de også det faktum at rede rives etter hvert som de plassere kvister der. Det må hindres fysisk ved hjelp av f.eks.sperring ved hjelp av netting. Den sikreste løsning er selvsagt å sage ned treet, men det vil være drastisk hvis man egentlig ønsker å bevare treet.
Morten Ree (10.04.2008)
Variasjon i tidspunkt for fugletrekk
Enkelte trekkfugler ser ut til å komme på ulike tidspunkt avhengig av hvor tidlig våren kommer. Er dette riktig og hvordan vet trekkfugler at det er / blir tidlig vår?
N.N (10.04.2008)
Svar:
Våre trekkfugler som overvintrer i Europa har nok de siste 20-30 år blitt påvirket av mildere klima noe som fører til at de drar nordover tidligere enn før. Kortnebbgåsas velkjente ploger kan man faktisk se på himmelen i disse dager, over en måned tidligere enn for få tiår siden. Ellers så vil trekkfuglene først ha tilhold i sørlige deler av landet og langs kysten, mens de forflytter seg innover landet etter hvert som snøen forsvinner. Dermed kan de ved tidlig vår dukke opp mye tidligere enn året før. Likeså kan man i snørike vintre i fjellet se typiske fjellfugler som brushane og heilo holde til i åkerlandskapet i lavlandet i påvente av barmark i fjellet.
Morten Ree (10.04.2008)
grå gås
hvor lang ti bruker en grå gås å bygge rede?
H.P. (10.04.2008)
Svar:
Hos grågåsa er det hunnen som står for reirbyggingen, hannen er tilstede, men bidrar bare i liten grad. Selve bygging tar ca. 5 dager.
Morten Ree (10.04.2008)
mellomlanding til samme dato
hei - jeg har hørt at grågåsa under trekket nordover mellomlander, ikke bare samme sted, men til samme dato om våren, et sted i Troms (Vassvoll i Balsfjord). Stemmer det?
T.B. (09.04.2008)
Svar:
Fuglene trekker til omtrent samme tid hvert år, men kan møte på styggvær på turen eller få ekstra gode trekkforhold som gjør at det ofte vil bli et avvik på noen dager fra år til år. Dessuten har man etter de siste års mildere klima opplevd at fugletrekket, spesielt for de arter som overvintrer i Europa, har blitt tidligere og tidligere for hvert år. Når det gjelder grågåsa så er ankomsten ca. 2-3 uker tidligere enn for 20-30 år siden.
Morten Ree (10.04.2008)
grå gås
hei jeg har 2 grå gåser og dem skal snart legge egg hvor mange bruker en grå gås og legge til vanlig og hvor lenge ruger hun:)?
H.P. (09.04.2008)
Svar:
Grågåsa legger vanligvis 5-6 egg som den ruger i 27-29 dager før ungene klekkes.
Morten Ree (10.04.2008)
grå gås
er det låv å ta grå gås egg?
N.N (08.04.2008)
Svar:
Hvis det er innhentet tillatelse fra grunneier/bruker kan egg fra grågås sankes til og med 15 april over hele landet. Les mer om dette i §6 i den aktuelle loven som du finner her:
http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-20070201-0112-0.html#6Morten Ree (10.04.2008)
kjøttmeis og blåmeis
hei i går så jeg spettmeisa byggde reir men i dag er den der ikke kan den ha flyta ut??. og synes at kjøttmeisa og blåmeisa er sure hele året. men hvor lankt ti vil det ta før di begyner og bygge rede ho av begge fuglene hva er det med ho di bare vimser jo alle sammmen?? når begyner mooroa?? og den fuglekassa med cam henger på veggen tror du at det er derfor ikke di vil gota den?? er kjøttmeis parre sammen foraltid når di har først finne seg en
og hva gjør hannen i menst ho innspirere kassa??
S.L. (06.04.2008)
Svar:
Det at spettmeisen ikke brakte inn reirmateriale en dag kan være en tilfeldighet. Har den først bestemt seg for en kasse så vil den nok komme igjen og bygge ferdig. Kjøttmeisa begynner også med reirbygging og egglegging allerede i april, så den kommer nok snart i gang. Den har i lang tid markert ved hekkeplassen med sin karakteristiske sang, på jakt etter en partner, som slett ikke trenger å være den samme vært år. Blåmeisa venter som regel til først på mai før den er i full gang med egglegging. Meisene kan enkelte år ha to kull.
Jeg tror ikke at webkameraet har noe å si for meisene.Morten Ree (10.04.2008)
hubro
heisann
Kjørte inn på en forlatt skogsvei ved solnedgang og satte på lyd av hubro. Etter 1 min satt det en hunn bare 10 meter fra bilen min og svarte. I fugleatlasen står det beskrevet at den aldri eller skjelden lar seg povosere til å gi fra seg lyd. Så jeg lurer på om dette er spesielt ??
B.S. (08.04.2008)
Svar:
Hubroen er en vanskelig art å påvise, den har et svært anonymt levesett og enkelte etablerte par også svært liten lydaktivitet.
Hubro vil i enkelte tilfeller kunne provoseres av lyd, enten ved herming eller ved avspilling av hubrorop. Det som er spesielt er at den kom så nær deg!
Jeg vil oppfordre deg til å oppgi nøyaktige data på denne observasjonen direkte til NOF (nof@birdlife.no) eller ved å ringe telefon 73 84 16 40 og spørre etter prosjektleder Ingar J. Øien.Morten Ree (10.04.2008)
and
hei hva heter verdens minste and?
H.P. (09.04.2008)
Svar:
Med litt forbehold så er nok Krikkand en av verdens minste ender. Den måler fra 34-38 cm og veier fra 340-360 gram. Den hekker blant annet i Norge.
Bøffeland er en annen liten and som måler 33-40 cm og veier fra 330-450 gram. Den er altså stort sett litt større. Bøffeland finnes ikke i Norge.Morten Ree (10.04.2008)