Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 848 til 47 857 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Egg
Er det lov å ta egg fra ville ande/gjess fugler sine reder å ruge dei frem og ha dem som tamme fugler?
N.M. (11.04.2008)
Svar:
Nei, dette er straffbart!
Roar Solheim (11.04.2008)
Ørn-Ulv
Leste i et blad om Ørner som drepte ulv, er det altså teoretisk mulig? Vet jo at ørnene var trent til det, men da må de jo ha potensiale innstinkter/muligheter for det?? Leste også at ulvene var sjanseløse mot ørnene
A. (11.04.2008)
Svar:
Det finnes ingen dokumentasjon på at kongeørn i det fri vil forsøke å ta en ulv, men kanskje kan den tenkes å forsøke å ta en ulvevalp dersom den fikk sjansen. I nord-Sverige observerte forskere for noen år siden at en kongeørn tok en liten bjørnunge rett etter at den og mora var kommet ut fra hiet! I Kazakstan har folk temmet kongeørn fra eldre tider og lært dem opp til å slå ned på og ta ulv. Da må ørna klare å lukke den ene foten rundt snuta og kjeften på ulven ved første forsøk, så kommer jegerne etter og avliver ulven. Hvis ørna ikke får tak rundt ulvekjeften, er det stor fare for at den selv blir drept.
Roar Solheim (11.04.2008)
Ringdue flyr i bølgebevegelser
Noen ganger slår ringduene med vingene og lager en klaprende lyd idet de letter, og så flyr de videre i en slags bølgebevegelse med høye bølger opp og ned. Har også sett andre fugler gjøre det samme. Det virker som om de er fornøyde med ett eller annet. Vet noen hva dette er uttrykk for?
S. (11.04.2008)
Svar:
Dette er ringduenes fluktspill, det er nok hannene som flyr slik for å gjøre seg til for hunnfuglene under parringsleken.
Roar Solheim (11.04.2008)
ørn
er det noe som heter pallashavørn?:)
K.A. (10.04.2008)
Svar:
Det er noe som på engelsk heter Pallas's fish eagle. Denne arten heter båndhavørn på norsk. Det latinske navnet er Haliaeetus leucoryphus. Arten finnes som hekkefugl i sentrale deler av Asia.
Frode Falkenberg (11.04.2008)
Hvor mye kan en fiskeørn løfte? Hvor mange kilo kan den løfte?
Vi er en barnehage som lurer på hvor mye en fiskeørn kan løfte. Barna her forsker litt på ørner og lurer på hvor mye en fiskeørn kan løfte, og da tenker vi på fisk...
A.H.O.K. (08.04.2008)
Svar:
Fiskeørnen veier fra 1,4 til 1,6 kg, som vanlig hos alle rovfugler og ugler er hunnen størst. Vingespennet er ca. 160 cm. Den kan ta fisk opp til 1 kilos størrelse.
Les mer om fiskeørn på disse sidene:
http://www.vulkaner.no/n/birds/eagle/pandion-n.html
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=31
En annen ørn som i hovedsak lever av fisk er havørn. Den er mye større enn fiskeørna og kan ta fisk opp til 2,5 kilo. Havørna veier selv 3 til 6 kilo og har et vingespenn på opp til 265 cm.
Gå inn på denne linken og følg havørna på reiret via filmkamera:
http://www.smp.no/services/ornerede2008/viewer.asp?lang=1&viewertype=webtvMorten Ree (10.04.2008)
Tiurleik
Hei
Hvor kan jeg oppleve tiurleik i Bymarka Trondheim? Bjørkåsen? Er det andre gode alternativ, og evtnår, er det tidlig nå?
R. (09.04.2008)
Svar:
Tiurleikene er i full gang nå, selv om de når sitt høydepunkt i selve "hønuka" som er i siste halvdel av april.
Slike leiker er svært ømtålelig for forstyrrelser og det er vanlig å hemmeligholde slike steder.
Hvis du vil leite etter tiurspill så kan du gå ut midt i dagen, helst etter snøfall, for å se om du finner sportegn av tiur i form av sleping med vinger og områder som er tråkket opp i løpet av morgenkvisten.
Tiurene spiller helst i gammel barskog i nordøst-vendte skråninger. Med andre ord der det er mest snørikt.
Den aktuelle spillplassen du nevner er desverre ødelagt av uvettig hogst!!Morten Ree (10.04.2008)
fugler
Fellesnavn for arter i enviss fuglefamilie som utmerker
seg ved særlig vakker metallglans?
N.N (10.04.2008)
Svar:
Skarvene (storskarv og toppskarv) har en metallglinsende fjærdrakt.
Enkelte av gressendene har også et vingespeil med slik glans. Også hos skjære, stær og tiur kan man i godt sollys se antydninger til slik metallglans i enkelte fjærpartier.Morten Ree (10.04.2008)
tur ved sognsvann (oslo)
hva er dette for noe ?
aldri sett denne fuglen før
L. (10.04.2008)
Svar:
Dette er kvinand, hannen til venstre med sin karakteristiske hvite flekk i forkant av nebbet, men den litt "kjedeligere" hunnen ligger til høyre. Disse har nok mellomlandet i Sognsvann under trekket, og vil etter hvert søke innover i landet hvor de hekker i hulrom i trær, ofte svartspetthull, eller i store fuglekasser ved innsjøer og vassdrag i skogsterreng.
Morten Ree (10.04.2008)
Svale
Hei,vi lurer på hvor gammel kan en svale/låvesvale bli?? vi har besøk av de på låven hvert år, det er kjempe koselig, er det de samme låvesvaler som kommer tilbake hvert år.
E.B.H. (06.04.2008)
Svar:
Den eldste låvesvala som man kjenner til i Norge ble 8 år og 2 mnd. gammel. Normalt blir ikke svalene så gamle, de fleste dør nok i sitt første leveår. Husk at låvesvala er en av de artene som trekker lengst av våre hekkefugler, den overvintrer stort sett i Sør-Afrika, nær 11000 km en vei, og mange forulykker eller dør av utmattelse under trekket.
Morten Ree (10.04.2008)
skjære rede
Hei, vi er plaget av skjær som absoluut vil bygge rede i et tre rett utenfor et soverom. Dette spetakelet ønsker vi ikke å ha. Min mann har vært i treet flere ganger for å ta ned rede men så fort han er inne i huset er de der igjen. Vi har ikke tenkt å gi oss for dette har plaget oss tidligere. Gode råd?
M.R. (09.04.2008)
Svar:
Hvis skjæreparet først bestemmer seg for en reirplass så er de svært innstilt på at der skal de bo. Dermed trosser de også det faktum at rede rives etter hvert som de plassere kvister der. Det må hindres fysisk ved hjelp av f.eks.sperring ved hjelp av netting. Den sikreste løsning er selvsagt å sage ned treet, men det vil være drastisk hvis man egentlig ønsker å bevare treet.
Morten Ree (10.04.2008)