Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 759 til 49 768 av totalt 50 012 spørsmål


Dompapper

Hei!
Jeg lurer på hvorfor det er så sjelden en ser dompaper i Vestfold. Hvorfor er det sånn at når jeg ser en, så er det om vinteren? Er de i Norge hele året eller er den en trekkfugl? Hvis den er en trekkfugl, og kommer til Norge om vinteren, hvor er den da om sommeren? Hadde diskusjon om dette rundt middagsbordet nemlig. På forhånd takk for svar!

H. (14.11.2005)

Svar:

Dompapen lever et relativt diskret og skjult liv i barskog om sommeren. Både fuglene og reirene er vanskelig å finne, spesielt om man ikke kjenner lyden (som også er rimelig diskret...). Om vinteren vandrer de over større eller mindre områder, og dukker gjerne opp i mer folkerike områder (f.eks. på foringsplasser i bebyggelser). Vandringene til dompapen er ikke veldig godt kjent, men at frøsetting hos ask spiller en rolle er klart. Både i høst og i fjor høst var det et innslag av dompaper med for oss nordmenn en ukjent lyd. Lyden er den samme som i alle fall dompaper fra Kaukasus har, og fuglene kan stamme derfra. Det er i seg selv ikke noe spesielt i at dompap fra østlige områder dukker opp i Norge på næringsvandringer høst og vinter.

Frode Falkenberg (17.11.2005)


#Trekkfugler

trekkfugler og flytu

Hvilken trekkfugl har den lengste årlige flyturen `?

N.N (15.11.2005)

Svar:

Rødnebbterna er den arten som trekker lengst. De mest ekstreme individene trekker fra sine arktiske hekkeplasser om høsten for å overvintre i antarktiske farvann.

Frode Falkenberg (17.11.2005)


Spørsmål:

E emu australias største fugl

N.N (15.11.2005)

Svar:

Emuen er en riktig stor fugl som kan ble 1,8 meter høy og 50 kilo tung. Den er riktignok ikke den største australske fuglearter. Kasuarer kan ble hele to meter høye og 60 kilo tunge. Både emuer og kasuarer sliter for tiden, og bestandene minker. Kasuaren er den mest trua av de to.

Frode Falkenberg (17.11.2005)


Spørsmål:

hvor gammel kan en krikkand bli?

N.N (16.11.2005)

Svar:

Den eldste norske krikkanda som har blitt registrert (gjennom ringmerking og gjenfangst) ble hele 21 år og seks måneder!

Frode Falkenberg (17.11.2005)


Undulat

Heisann! Vet ikke om dette er ett sted jeg kan spørre om alt dette...men jeg prøver=)
Jeg har da 5 undulater, en gammel hann på ca 11-13 år som jeg har hatt i evigheter=) Jeg har da 4 nye unde undulater som jeg kjøpte for å redde de fra en grusom situasjon! De hadde hverken mat eller vann...og satt dekket til av ett pledd hele dagen! Nå er det så at de er ofte syke... kan det være pga måten de ble behandlet på? Min gamle undulat har ikke vært syk, bare disse 4!
Så er det en ting til: Hva kan være galt hvis en undulat mangler klørne på den ene foten? Dette spør jeg for en annen....
Håper du kan svare på dette...=) hehe

på forhånd takk!

I. (14.11.2005)

Svar:

Det beste er nok at du stiller disse spørsmåla til en veterinær. Dyrenett.no har en egen spalte der veterinærer svarer på spørsmål om kjæledyr: http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o. Prøv den!

Frode Falkenberg (17.11.2005)


Fossekall i Rauma, 11.11.05

Tror jeg så en fossekall for første gang i mitt liv idag i Rauma elv, i nærheten av Trollvegen. Kan det være sant. Har bod her i over 30 år og aldri sett en sant fugl før...

B. (11.11.2005)

Svar:

Det kan nok stemme ja. Fossekallen er utbredt over det meste av landet, men er alltid knyttet til rennende vann der den finner maten sin. Om høsten og vinteren kan de dukke opp på plasser der de normalt ikke er i hekketiden.

Frode Falkenberg (17.11.2005)


Fuglekasse til låvesvale

Kan en lage fuglekase/brett til låvesvale?

D. (10.11.2005)

Svar:

Det er fullt mulig å lage kunstige reir for låvesvaler. I Nord-Amerika har man gjort dette over en periode, med tildels stor suksess. Det de har gjort, er å sette opp en kunstig skål (som ligner på et vanlig årsgammelt låvesvalereir), som svalene kan bygge på litt ekstra for å tilfredstille sine krav. De kunstige reirene er plassert omtrent på samme måte som svalene selv ville ha gjort det (oppunder tak, under brygger osv.). Låvesvalene liker å ha reiret under et eller annet, slik at det ikke regner rett inn i reiret.

Frode Falkenberg (17.11.2005)


Skadet stokkand

Hvis ei and blir truffet av en pinne noen kaster etter den og kanskje blir skadd, kan den drukne? Vi er litt uenige her.
Jeg tror den dukker og svømmer unna, hvis den kan. Hvor langt vil den evnt. kunne svømme? Ei død and ville vel flyte?
Håper på svar.

Margit Bredesen

M.B. (10.11.2005)

Svar:

Skader du ei and, så vil den svømme bort. Dør anda så vil den flyte. Jeg anbefaler derimot IKKE å prøve ut konseptet.

Frode Falkenberg (17.11.2005)


Havørnas reir

Hei!
Er det sant at havørnas reir kan bli 1000 kg tung?

B.A. (10.11.2005)

Svar:

Havørn (og kongeørn) bygger store kvistreir, enten i gamle, grove trær eller i bergvegg. Reiret kan bli brukt gjennom flere tiår, og hvert år legger ørnene på nytt reirmateriale. Reirene kan derfor bli både store og tunge, og 1000 kg er nok ikke uvanlig. Enkelte reir kan nok bli større også, men det er jo ikke så lett å veie et ørnereir som ligger oppe i et tre (!).

Roar Solheim (10.11.2005)


Kjøttmeiser med svulst

Blandt mange fugler på brettet (Lillesand) ser vi en del kjøttmeiser med en eller flere rød/orange svulster på hodet. Er dette en "normal" kjøttmeis sykdom?

P. (06.11.2005)

Svar:

Såvidt meg bekjent er dette forårsaket av et virus. Det kan gjerne være en form for kopper, men jeg anbefaler deg å ta kontakt med Veterinærinstituttet på e-post (adm@vetinst.no) for å få svar fra en virolog.

Pål videresendte forespørselen, og dette er svaret han fikk fra Veterinærinstituttet ved Turid Vikøren:

Dette er truleg fuglekopper. Fuglekopper er ein virussjukdom som ytrar seg ved svulst- eller vorteliknande nydannelsar i huda (sjå vedlagde foto). Fuglekoppe-virus finst i ulike former som er tilpassa ulike fuglegrupper, tildømes er det truleg ulike former på meiser, kråkefuglar, duer, m.fl. Viruset er ganske motstandsdyktig og kan overleva fleire veker i naturen etter innturking. Smitte skjer ved kontakt mellom friske og sjuke fuglar, då virus trengjer inn gjennom små sår i huda eller slimhinnene. Fuglebrett vil skapa gode tilhøve for overføring av sjukdommen. Tid frå smitte til det opptrer sjukdom er 4-8 dagar. Kopper opptrer ofte på fjørlause område av kroppen, til dømes ved nebbrota, augo og på føtene, men dei kan også finnast andre stader på kroppen. Hjå kjøtmeis har sjukdommen ofte ei alvorleg utvikling, særleg om vinteren. I tillegg til at sjukdommen svekkar fuglane så vil store, fjørlause svulstar føra til sterk nedkjøling.

Vi er interessert i å få inn kjøttmeis med fuglekopper til obduksjon. Granskingene er gratis, men avsendar må betala frakt. Vår postadresse er: Seksjon for vilthelse, Veterinærinstituttet, Postb. 8156 Dep., 0033 Oslo.

Frode Falkenberg (08.11.2005)

««første 49 759 - 49 768 av 50 012 siste»»