Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 477 til 47 486 av totalt 50 019 spørsmål


#Diverse

fugler

har fisker ører

M. (09.04.2008)

Svar:

Fisk har ører og er svært følsomme for lyd. De har ikke noe ytre øre, de mangler øregang, trommehinne og mellomørets knokler. Innerøret er sete for likevektssansen og hørselen.
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Øregangen sitter på hver side bak øyet. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler.

Morten Ree (22.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hei igjen, tok dette bildet i danmark, tydelig at det er en sanger, men hvilken??

E.M.H. (01.04.2008)

Svar:

Hagesanger!
Les mer om arten her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=65&vis=

Morten Ree (22.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var på Herdla 4.11 i fjor og tok vedlagte bilde. Er det en svarttrost vi ser med to kråker, eller kan det være en kornkråke? (Fuglene satt på Lamøyen).

O. (03.04.2008)

Svar:

Hvis bilde er tatt nå i vinter så er dette sikkert den kornkråka som har hatt tilhold på Herdla i lengre tid. Ut fra bilde kan det være litt vanskelig å si om det er svartkråke eller kornkråke.

Morten Ree (22.04.2008)


#Spor og sportegn

hvilken ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har funnet noen gulpebolle og lurer på hva slags ugle de hører til. Trolig enten hornugle eller muligens perleugle. Lengden var 4cm.

Eneste ugle i området som er "vanlig" er hubro og disse gulpebollene var tydeligvis ikke hubro!

J.B. (24.03.2008)

Svar:

Litt vanskelig å si, men jeg vil foreslå perleugle. Du nevner at hubro er vanlig forekommende der du bor. Vi er svært interessert i opplysninger om denne arten. Opplysninger kan sendes til nof@birdlife.no.

Morten Ree (22.04.2008)


#Fuglekasser

kjøttmeis

kan eg bare skjekke i fuglekassen ver dag!eller gjør det noe?

F. (21.04.2008)

Svar:

Vær forsiktig med kjøttmeisen. Når du ser at den begynner å legge egg, så vent 3-5 dager mellom hver sjekking. Når den har klekt unger kan du titte ned i kassa hver dag, men la det bli en kjapp visitt for ikke å forstyrre mer enn høyst nødvendig.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Økologi og atferd

Tiurleik

Heisann! Lurte på om det er noen sammenheng mellom nattetemperatur og tiurleik? Hørte en gang at tiuren nødvendigvis ikke spiller når det er minusgrader om natten? Når ca er "høneuka" til storfugl i Trøndelag? På forhånd takk :-)

A. (21.04.2008)

Svar:

Vet ikke når høneuka inntreffer i Trøndelag, her på Sørlandet er den akkurat i disse dager. Et tips er å se om myrullen blomstrer (torvull), det er ofte samtidig med høneuka. Nattefrost er nok ikke det viktigste, men vindstille oppholdsvær betyr mye. Regn, snø og vind kan stoppe tiurleiken helt.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tårnugle?

Jeg bor i Ullensaker kommune i Akershus. Da jeg skulle gå til jobben en morgen i forrige uke (16.04.08), ca kl. 06.30, fløy det plutselig en stor fugl rett framfor meg. Den hadde brune perlelignende overside og hvit underside. Lange vinger og et rundt hode. Jeg tenkte først perleugle, men den var jo alt for stor til det. Jeg vet at tårnugle ikke hekker i Norge, men etter å ha studert flere bøker - så er det det eneste alternativet jeg kan finne som ligner på det jeg så.

Ø.K. (21.04.2008)

Svar:

Det er langt mer sannsynlig at du har sett en hornugle - vingelengde, form og fluktmønster kan nok minne om tårnugle. Fra undersiden ser både hornugle og jordugle hvite ut, selv om de har en del mønster og flekker. Men det dukker av og til opp tårnugler i Norge, og de blir jo også sett av og til.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergfluesnapper i Hessdalen?

Kan det ha vært en dvergfluesnapper jeg holdt i hånden?
Vi har en flokk hester som går ute om vinteren. Vi bor 650m o.h og i april er det enno snøhelt her i Hessdalen. Fra luften, og en trekkfugls synspunkt, vil området der hestene går fortone seg som en stor bar flekk. Det innebærer at vi observerer mange av de små trekkfuglene ganske tidlig. I år så vi f.eks. stæren den 4.04, linerla 14.04. I går, den 20.04.08 var det kommet en liten fugl inn i stallen.Jeg fanget den i vinduet,tok den i hånda og slapp den ut.
Det var en veldig liten fugl med rustrødt bryst. Betydelig mindre enn en linerle. Jeg glemte å studere halen. Kan det ha vært en dvergfluesnapper? Eller var det rødstrupe?

T.M. (21.04.2008)

Svar:

Nei, dette har nok vært en rødstrupe. Dvergfluesnapperen ankommer adskillig senere på våren.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Gikk tur fra Finstad til Losby på Lørenskog på søndag, da så jeg denne fuglen fly over et jorde. Nikon 40d med nikkor 1oo-300mm VR m atofokus, men klarte ikke få bedre bilde enn dette...

C.J. (21.04.2008)

Svar:

Selv om bildet ikke er skarpt, vser det tydelig at du har fotografert en vipe. Ytre del av vingen er bredere enn indre del - det er vipa alene om.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Haukugle i Vestfold?

Vi satt rundt et bål ved Hallevannet i Larvik. Etter solnedgang hørte vi en fugl kretse rundt oss i tusmørket, og lyden den laget minte meg om haukugle. Den fløy i store sirkler rundt plassen vi satt, før den satte seg til i en tretopp og kurra videre en times tid. Jeg gikk inn på nettsida "fuglelåter i Hordaland" og mener jeg gjenkjente låten til haukugla. Men kan det stemme - eller er det andre fugler med liknende låt som er mer sannsynlige? Jeg dro ut til samme plassen i går kveld, men hørte ikke noe til fuglen da. Takknemlig for gode tips!

J.S. (21.04.2008)

Svar:

Denne klarer jeg ikke å finne ut hva er, bortsett fa at adferden ikke minner om haukugle, ei heller stedet. Trolig er det snakk om en annen art, men jeg kan ikke finne noe godt forslag her. Beklager.

Roar Solheim (21.04.2008)

««første 47 477 - 47 486 av 50 019 siste»»