Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 415 til 47 424 av totalt 50 005 spørsmål


#Diverse

Fugler som flyr på vinduet

Noen som vet hvor vi kan skaffe merker med rovfuglsiluetter til å feste på vinduer, eller har andre gode tips for å forebygge at småfugler flyr på vinduet+

S.M.P. (25.04.2008)

Svar:

Prøv Natur og Fritid på Lista, tlf 38 39 35 75.

Roar Solheim (25.04.2008)


#Fuglekasser

stær

hei i jenn har stær kasser men den fikk 5 egg i fjor og etter 2 uker så døde 3 unger vet du hvorfor?s

H.P. (24.04.2008)

Svar:

Det hender at fugleunger dør i reiret, og det er ikke alltide enkelt å forstå hvorfor. Hvis en av de voksne fuglene dør (blir påkjørt, tatt av katt, spurvehauk eller lignende, eller forsvinner av andre grunner), så kan det bli for slitsomt for den gjenværende foreldrefuglen å skaffe nok mat. resultatet kan bli at noen eller alle ungene dør av sult. Også hvis det kommer kaldt eller regnfullt vær under ungeperioden kan foreldrene ha vanskeligheter med å finne nok mat, og enkelte unger kan dø.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Diverse

svartbak

hva er sterkest av en tiur og en svartbak. jeg tipper at det er svartbak

N.N (22.04.2008)

Svar:

Disse to fuglene vil nok aldri komme i en situasjon hvor de måler krefter. Men det er helt klart at tiuren er den sterkeste. Husk det er en mye større og kraftigere fugl enn svartbaken. Tiuren veier fra 3,5 - 5 kg, mens svartbaken veier fra 1,2 - 2 kg.

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

hauker

Jeg bor langt inne i den värmlanske skoger, og her er det mye fugl. I år har jeg kjøpt inn 19 sekker solsikkefrø à 25 kg ....Men, dette gjør også at haukene kommer, både hønskehauk og spurvehauk og kanskje andre rovfugler. Hva kan jeg gjøre for å skremme bort rovfugler. Er så trist å se bare fjær igjen av fuglene "mine" ....

N.N (18.04.2008)

Svar:

Imponerende mengde solsikkefrø du har brukt. Men vi må lære oss å akseptere at naturens lover er harde, den enes brød den andres død. Slik skal naturen fungere. Selv om jeg skal være enig i at det enkelte ganger kan være trist å være vitne til dette spillet. Men husk at menneske også er en del av dette der vi gafler i oss både kjøtt og fisk.

Rovfugl og rovdyr har den viktige oppgaven å holde bestandene friske og levedyktige ved å luke bort syke og svake individ. Spurvehauk og spurveugle er nok de som oftest har tilhold ved en foringsplass, men fugler som hønsehauk, varsler og kattugle kan også finne en del av sin mat der.

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

Dompapp

Kan dompapphannen skifte farger sommer/vinterdrakt?

M. (18.04.2008)

Svar:

Dompapen er lik året rundt. Hannen med sin røde buk og bryst, hunnen med sin litt kjedeligere farge i gråbeige.

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

MEISER

hvor mange meiser finnes det i norge??

B. (24.04.2008)

Svar:

Det er syv arter som hører til meisefamilien i Norge: kjøttmeis, blåmeis, løvmeis, granmeis, svartmeis, toppmeis og lappmeis.
Familien stjertmeiser har to arter: stjertmeis og skjeggmeis. Mens familien spettmeiser har en art i landet vårt, som heter spettmeis.
Dette gir tilsammen 10 arter. Av disse så er arten skjeggmeis meget sjelden og er en forholdsvis ny hekkefugl for Norge. Den hekker kun noen få steder på Sør-Østlandet.
Les mer om disse fuglene og se utbredelseskart på Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

Runde

Har det blitt flere eller mindre fugler på fuglefjellet Runde?

S. (15.04.2008)

Svar:

Dessverre så går det dårlig med flere av våre sjøfugler langs vår lange kyst. På Runde så er bestanden av lomvi redusert med over 90 %, i tillegg går også artene krykkje og toppskarv tilbake. Lunde er ganske stabil med kun en liten nedgang, mens havsula har økt mye i antall.

Morten Ree (24.04.2008)


#Fugleforing

Foring

Jeg forer småfuglene med meiseboller, solsikkefrø, litt nøtter og frukt gjennom vinteren. Det samme gjør ei venninne. Nå har hun slutta å fore for sesongen, for hun har lest at fuglene får for tynt skall på eggene sine dersom de lever av maten vi forer dem med i hekketida. Stemmer dette?

R.H. (18.04.2008)

Svar:

Det er helt greit å fore fuglene hele året. Det har ikke noe å gjøre med tykkelsen på eggskall. Nå på våren er det artig å fore fugler ettersom mange av trekkfuglene også vil besøke foringsplassen. For arter som bokfink, bjørkefink, jernspurv, sivspurv, stær, linerle med flere kan det være svært kjærkomment med en foringsplass i kalde dager på våren. Utover sommeren så er ikke behovet for en foringsplass viktig for fuglene, og de vil nyttiggjøre seg det store spiskammer som naturen gir.

Morten Ree (24.04.2008)


#Økologi og atferd

svartbak

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en svartbak. eller en anen måke art so har tatt en voksen lunde. tror du polar måka kan klare og ta en voksen lunde for den er vell nepe så sterk som svartbaken

N.N (23.04.2008)

Svar:

Dette er en voksen svartbak. Den klarer fint å fange voksne lunder (BBC har tidligere vist filmopptak av slik jakt). Polarmåka er like stor som en svartbak, og adskillig mer utpreget jeger. På Bjørnøya tar polarmåkene regelmessig voksne lomvi og polarlomvi, og disse er adskillig tyngre og kraftigere enn en lunde.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

vilken and er dette svartbaken har tatt

N.N (23.04.2008)

Svar:

Sannsynligvis er det en havelle, men bildet har litt for lav oppløselighet til å kunne forstørre det opp for å studere detaljer.

Roar Solheim (24.04.2008)

««første 47 415 - 47 424 av 50 005 siste»»