Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 293 til 47 302 av totalt 49 995 spørsmål «forrige neste»
Gulirisk
Jeg har hytte ved Vallvatn, ca 1 km syd for Straumen, Sørfold kommune i Nordland. I dag så jeg en fugl jeg aldri har sett der før, nemlig en GULIRISK. Fikk desverre ikke tatt bilde av den, men kikket i en bok om fugler med det samme og er sikker på arten. Er den uvanlig i Nordland?
T.B. (04.05.2008)
Svar:
Hei!
Gulirisken finnes ikke som hekkefugl i Norge. Det finnes noen arter som kan være nokså lik, bl.a grønnsisik og gulspurv. Du får ta en kikk i ei fuglebok å se om det ikke kan ha vært en av disse artene du så. I Norge er det kun 34 godkjente funn pr 2005 i følge rapportene til "Norsk sjeldenhetskomite for fugl".Tore Reinsborg (14.05.2008)
Kjøpe latterdue?
Hvor kan jeg få tak i en latterdue?
E. (03.05.2008)
Svar:
Hei!
Latterdue er nevnt i oppdrettskatalogen på nettstedet Prydfugler.no, så dermed kan de nok oppdrives via zoologiske forretninger.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Spørsmål:
jeg lurer på hvorfor noen fugler som for eksempel blåmeisen ikke sitter på fugleautometen å spiser, men hele tiden flyrer frem og tilbake å henter mat, mens andre fugler som grønnfinken kan sitte der i flere minutter av gangen å spise.
H. (03.05.2008)
Svar:
Hei!
Det kan være to årsaker til forholdet du beskriver. For det første vil nok en fugl føle seg tryggere ved å ta med seg maten til et nærtliggende tre, og for det andre vil grønnfinken lett kunne dominere over blåmeisa i matfatet.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Skjære
Hei :-)
Jeg skriver om skjæra og lurer på om de finner seg en ny partner hvis maken dør.Har lest at de er livstids partnere.
Håper på svar
A.L. (03.05.2008)
Svar:
Hei!
Hvis den ene i paret dør, vil den nok finne seg en ny make allerede i forbindelse med påfølgende hekkesesong.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Tyrkerduer
Så i går 01.05.08 2 stk Tyrkerduer i hagen min,har aldri sett de før her, bor på Melbu i Vesterålen,er det vanlig? Prøvde å fotografere de, men det gikk ikke.Har vært på nett å kikket å er sikker på at det var Tyrkerduer.Mvh Elisabeth Lund
E.L. (02.05.2008)
Svar:
Hei!
I Nord-Norge er tyrkerdua fåtallig, og vi er ikke kjent med at den har blitt observert akkurat i Melbu før. Den finnes riktignok spredt her og der nord til Tromsø.Tore Reinsborg (14.05.2008)
kråke alder
Hvor gammel kan en kråke bli?
O.J. (02.05.2008)
Svar:
Høyste kjente alder på en kråke ringmerket i Norge er 16 år og 3 måneder, mens fra det øvrige Europa 19 år.
Tore Reinsborg (14.05.2008)
Spørsmål:
er måken totalfredet?
O.E. (01.05.2008)
Svar:
Hei!
Måker er i utgangspunktet fredet, men det er jakttid på fiskemåke, gråmåke og svartbak.Tore Reinsborg (14.05.2008)
ugle unger
Hei Sjekket uglekassen min idag. Ugla forsvant ut av kassen og oppi låg det to unger. De så ganske nyklekket ut. Lurer på hvor lenge de klarer seg der uten mora si?. Kommer hun tilbake straks hun ser vi har forlatt området. ? Dette var en kattugle og jeg bor ved Bergen. Hilsen Jan R.
N.N (01.05.2008)
Svar:
Hei!
Ugla vil komme tilbake igjen ganske raskt etter at dere har forlatt området. Dere bør imidlertid ikke sjekke kassen for ofte, da det kan resultere i at hekkingen blir ødelagt ved at fuglene skyr kassen. Spesielt når de har egg kan de være sårbare for forstyrrelser.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Observasjon
Hvordan er den beste måten å observere en fugl ved vann og land?
N.N (01.05.2008)
Svar:
Hei!
For å studere fuglene i skogen vil vi anbefale deg å bruke kikkert, mens du ved innsjøer/sjøen kan supplere med et teleskop. Teleskop er nødvendig når det blir lange hold.Tore Reinsborg (14.05.2008)
biologisk mangfold
Hva menes med biologisk mangfold, og hvorfor er det viktig å ivareta det?
N.N (01.05.2008)
Svar:
Hei!
Biologisk mangfold er definert som "variasjonen hos levende organismer av alt opphav, herunder bl.a. terrestriske, marine eller andre akvatiske økosystemer og de økologiske komplekser som de er en del av: dette omfatter mangfold innenfor arter, på artsnivå og på økosystemnivå" (Riokonvensjonen, artikkel 2).
For mennesket representerer naturens mangfold rikdom som næring og ressurs, som frodighet og mylder, som opplevelse og undring, som råmaterialer og medisiner og som klimaformer og jordsmonndanner. Mangfoldet må bevares for å opprettholde samspillet i naturen, for å sikre produksjonsoverskudd og for å ivareta andre nytteverdier m.m.Tore Reinsborg (14.05.2008)