Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 605 til 47 614 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Mår i kattuglekasse
Hei! Skulle sjekke en av mine kattuglekasser den 5 mai da jeg oppdaget noe i kassen som jeg ikke hadde sett før. Der lå det 3 unger med mørkt hår/dun. De hadde et lyst felt på brystet. Det var ikke bygget noe reir utenom sponet som jeg har lagt inn som underlag til ugla. Det luktet også ganske sterkt fra kassen. Har opplevd ekorn i kasser tidligere, men det kan ikke være det. Tror det kan være mår, kan det stemme?
S. (08.05.2008)
Svar:
Hei!
Her har du fått spennende leietakere i kassen din i form av mår. Måren kan av og til ta i bruk uglekasser som bol for ungene.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Død kattugle i uglekasse
Jeg og pappa har blant annet hengt opp sju uglekasser. I fjor var det hekking i de fleste av disse. I år i langt færre av kassene. I den ene fant vi en død kattugle liggende over ett egg. Det var knust. Hva kan ha skjedd med ugla? I fjor fikk den fram tre unger. Vi skiftet underlag i kassen fra bark/grov flis i fjor til sagflis i år. Kan det ha hatt noen betydning? Har alltid passet på å ikke gå å kikke i kassene før i begynnelsen av mai for å unngå å forstyrre den i rugetida.
V.R.O. (07.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noen eksakt dødsårsak for ugla. Mulige forklaringer er f.eks plutselig næringssvikt, alderdom eller at den har fått i seg forgiftet næring.Tore Reinsborg (15.05.2008)
HJELP!
Hei!
Til et skole prosjekt trenger jeg svar på dette spørmålet:
Hvordan vet trekkfuglene at det er på tidet å reise tilbake til norge?
K. (07.05.2008)
Svar:
Hei!
Fugletrekket er i stor grad nedlagt i deres gener. Dvs at de kan f.eks starte trekket i forhold til daglengde og temperatur i overvintringsområdene. De er mao kodet til å starte trekket ved et gitt tidspunkt.Tore Reinsborg (15.05.2008)
kjøttmeis
hei er det noen video av noen fugler som ruger
S.L. (07.05.2008)
Svar:
Hei!
På nettstedet under vil du se en rugende kjøttmeis:
http://www.youtube.com/watch?v=I3_5gs2ApDUTore Reinsborg (15.05.2008)
Kongeørn
Hei!
Jeg bor i Molde, og oppe i skogen i øvre bydel hekker et ørnepar. Vi har noen marsvin som av og til går ute på plenen om sommeren. Er det fare for at ørnene kan slå ned på dem?
A. (07.05.2008)
Svar:
Hei!
Ørnene vil nødigst jakte i urbane strøk, så mest trolig vil marsvinene få gå i fred, men en skal aldri si aldri...Tore Reinsborg (15.05.2008)
Hva heter alle de 17 pingvinartene?
Hva heter egentlig alle de 17 pingvinartene?
S.P. (06.05.2008)
Svar:
Hei!
Vis du ser på nettstedet under, vil du finne alle de norske navnene på pingvinene:
http://no.wikipedia.org/wiki/PingvinerTore Reinsborg (15.05.2008)
Toppdykkeren
Hei
Hvordan ser bena til toppdykkeren ut? Jeg har bare sett den i vannet, så bena har hele tiden vært under vann.
T.B.J. (06.05.2008)
Svar:
Hei!
Toppdykkeren tilhører en gruppe fugler som vi har kalt lappedykkere. Disse har som navnet tilsier lapper på tærne, dvs at de ikke har hel svømmehud mellom tærne.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Spørsmål:
lager måken reir i furutrere
N.N (06.05.2008)
Svar:
Hei!
Måkene kan bygge reir i trær, men det er mer sjeldent.Tore Reinsborg (15.05.2008)
høna og hanen
vet at høna og hanen må parre seg, men er det sånn at parringen mellom disse to foregår slik at hanen og høna gnikker bakenden mot hverandre???? eller hva??
E.S.L. (06.05.2008)
Svar:
Hei!
Hanen klatrer opp på ryggen på høna og tar ofte nakketak på henne med nebbet. Så vil resten foregå omtrent som du beskriver.Tore Reinsborg (15.05.2008)
toppdykker og blåmeis
Hei.
Jeg sendte dere en mail den 29 april, men har ikke fått svar. Håper dere kan hjelpe meg snart. her stiller jeg spørsmålene på nytt.
1. kan dere svare meg på sammenlikning av bygningstrekk, atferd og levevis (ulikheter og likheter hos toppdykkeren og blåmeisen?
2. Hvorfor hører vi ikke standfuglens sang/kvitring om vinteren?
3. Hvor sover/oppholder standfuglen seg om natten på vinteren?
4. lurer på soverytmen til fuglene?
5. Kan det være samme fugl i fuglekassene fra år til år?
6.Er Blåmeisen en trofast fugl, eller kan den ha flere "koner" i løpet av hekketiden og etter at fugleungene er født?
7. Er toppdykkeren en trofast fugl?
8. Hvor oppholder de seg når det er regnvær og ikke har en bolig og krype inn i?
dette ble noen spørsmål, men håper dere kan være så snill og hjelpe meg med de allikevel.
mvh
Trine B. Jensson
T.B.J. (05.05.2008)
Svar:
Hei!
Vis du blar gjennom besvarelsene på dette nettstedet fra de siste dagene, vil du finne svar på alle spørsmålene dine. Svarene ligger spredt, da flere har stilt de samme spørsmålene.Tore Reinsborg (15.05.2008)