Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 144 til 47 153 av totalt 49 887 spørsmål


#Diverse

Hei på deg! jeg trenger litt hjelp!

Hei jeg har fanget et måse egg får at måse mamman tror det er et annet jeg tokk det med i en sekk og kom hjem med det jeg tokk og varmet det opp sånn at det ble varmt jeg skal prøve og ta vare på det men hvor lang tid tar det og korsen skal jeg få det varmt hele tiden??? plis svar meg fort...

E. (11.05.2008)

Svar:

Hei!
Du må ikke ta med måke-egg hjem for å ruge de ut, da det er bedre at fuglene får ta seg av eggene selv.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kortnebbgås?

Bilde vedlagt spørsmålet

ER det mulig utifra mine utydelige bilder å si hvilken gås det er? Filmet i Båteng i Tana. Gåseflokk sammen med sangsvane. Røde bein, grått nebb, relativt kort hals og tydelig mørkere hode enn hals. Lys flekk foran.
På våren trekker mange forkjellige gåser nedover Tanaelva, nordøst altså. Har dere noen oversikt over hvilke arter det dreier seg om? Folk kaller alle for 'grågås', men jeg ser at det er litt forskjeller på størrelse, farger og fluktprofil. Har med sikkerhet identifisert hvitkinngås. Hvor skal de? Russland?

E.K. (11.05.2008)

Svar:

Hei!
I og med at disse gjessene har rosa bein, er det snakk om kortnebbgås. Disse hekker antagelig på Svalbard.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

liten fugl?

Hei, eg har sett noen små fugler oppe ved eit vatn på fjellet. Dei flaug med en gang eg nærmet meg, men kunne tydeli sjå ein kvit flekk/kort band på stjerten, litt brun marmorering på rygg og skuldrer,lys buk. ka e den for noke?
og svarte måker.. tyvjo?

C. (11.05.2008)

Svar:

Hei!
Du må nok gi mer opplysninger om fuglene før vi kan gi noe forslag på hva du har sett. Størrelse, om de satt på bakken, i trær, på vannet osv.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

måse egg

Heei;) jeg og en venninne lurer på hvor lenge ett måse egg kan ligge uten ruging.

B. (10.05.2008)

Svar:

Hei!
Når det gjelder hvor lenge eggene kan ligge uten varme fra foreldrene, så kommer det an på flere faktorer. Utetemperaturen er avgjørende. Er det kaldt vil eggene kjøles ned hurtigere, og kan i verste fall dø. Mange fugler begynner ikke å ruge før hele kullet er ferdiglagt. Ved rugestart begynner egget (embryo) å utvikle seg. Da er det viktig at den interne temperaturen i eggene holdes jevn for at alt skal ligge til rette for at den kommende fugleungen skal bli sterk og frisk ved klekking. Normalt ligger denne temperaturen på 37-38 grader celsius hos norske fugler.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspurv og jernspurv

Hva er forskjellen på disse to fuglene, for meg ser de meget like ut.. Jeg har observert de sammen(en hel flokk) tror jeg også, hvertfall noen som ligner veldig på jernspurv og noen som ligner veldig på gråspurv.

H. (10.05.2008)

Svar:

Hei!
Disse to artene er snarlike og kan opptre sammen. De tilhører vidt forskjellige slekter, og den største forskjellen ligger i utseende på nebbet. Jernspurven har et tynt og spisst nebb som er tilpasset insektjakt, mens gråspurven har et kort og kraftig nebb tilpasset frøspising. Jernspurven er en trekkfugl, mens gråspurven er her hele året.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Diverse

Hvor gamle kan hvitkinngåsa bli?

Jeg har en oppgave som jeg skriver om hvitkinngås, fint om du kunne svart meg så fort som mulig!

H. (10.05.2008)

Svar:

Hei!
Den eldste kjente ringmerkede hvitkinngåsa i Norge var 24 år og 3 måneder ved gjennfunnstidspunktet.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rovfugel på nord sjøen

har oppservert en falk eller noe sånt på Heidrun på haltenbanken, den er brun med hvit spettet bryst og på størrelse med en måse, kanskje litt mindre, hva kan dette være?

A.N. (10.05.2008)

Svar:

Hei!
Ut fra din beskrivelse tyder det på at du har sett en ungfugl av en rovfuglart. Det at den er litt mindre en en måke tyder i retning av ung vandrefalk.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Fuglekasser

kattuglefotografering

har i en stund nå prøvd å finne ei kattugle som jeg kan fotografere.har sett i alle trær som er i nærområdet mitt,men
jeg har funnet ut av at det er som å leite etter nåla i høystakken.
har dere noen tips?
er det moralskt greit å fotografere etter at ungene har kommet ut av reiret?da regner jeg med at foreldrene er i nærheten hele tiden.
tips mottas med takk
mvh anders

A. (10.05.2008)

Svar:

Hei!
Kattuglene er svært vanskelig å finne på dagtid når de oppholder seg utenom kassen. Dette fordi de sitter urørlig på en gren og gjerne skjult for å få fred fra andre fugler. Det skader ikke å gjøre et enkeltbesøk for å fotografere kattugleungene etter at de har forlatt kassen, men dette bør selvfølgelig ikke gjøres for ofte.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

fiskeørn og "foring"

traff på en fiskeørn i går,og etter å ha leita litt så fant jeg redet også.
det jeg da lurte på er om fiskeørna tar død fisk i vannskorpa,for jeg kunne godt ha tenkt meg å laget til en kamuflasje å lagt ut død fisk i vannskorpa.
vet at den ikke går på vanlig åte,men jeg hadde blitt glad hvis jeg kunne ha låkket den til meg med død fisk.
jeg tar litt bilder i ny og ne og fiskeørnbilder står høyt i kurs.
vet at den er sjelden og jeg kommer ikke til å bruke noe tid rundt reiret.
mvh anders

A. (10.05.2008)

Svar:

Hei!
Trolig vil fiskeørna foretrekke å fange levende fisk, men det kan vel hende den kan finne på å ta flytende død fisk også. Vanskelig å gi noe klart svar på dette.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

fant en fugleunge på siden veien som vi tok med hjem. maur hadde begynt å omringe den og den forsøkte å komme seg unna. det var ingen store trær i nærheten. har vedlagt et bilde. vet dere hva slags fugl dette er, hva slags kosthold vi kan gi den etc? tror dere den har noen sjanse for å overleve hvis vi beholder den? eller andre forslag for hva vi kan gjøre.

hilsen

santi

N.N (09.05.2008)

Svar:

Hei!
Dette er antagelig en ikke flygedyktig grønnfink-unge. Denne har nok ikke forlatt reiret frivillig, og kan være mistet av f.eks ei kråke som har tatt den i reiret. Det kan bli vanskelig å fø opp denne, men dere kan forsøke å gi den oppbløtt kornblanding eller malte solsikkekjerner som er løs i konsistensen.

Tore Reinsborg (15.05.2008)

««første 47 144 - 47 153 av 49 887 siste»»