Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 267 til 47 276 av totalt 50 018 spørsmål


#Økologi og atferd

Hva skal jeg gjøre..?

Her om dagen fant jeg en VELDIG skadet fugl.
Jeg kunne SE beinet i ryggen , og jeg tror det har blitt angrepet av en katt. Det er en voksen fugl (vet ikke hvilken type), kan ikke fly og virker ikke redd i det hele tatt. Vi prøvde å ringe viltnemda men de svarer ikke , så burde jeg ta vare på den selv..? Og hvordan..? Den vil ikke spise eller noe. Den bare sitter stille. Hvordan skal jeg behandle sårene?

N.H. (12.05.2008)

Svar:

Hei!
Hvis ikke noe er brukket av bein, vil den kunne klare seg. Sårene vil gro til igjen, og på denne tida vil den alltids kunne finne noe spiselig hvis du setter den ut.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hva slags fugl er dette? Den er grå-aktig med hvite prikker på brystet. På siden ha den en rust-aktig farge. Bildet er tatt i Alta, 12. mai 2008.

K.S. (12.05.2008)

Svar:

Hei!
Her har du tatt bilde av en rødvingetrost. Dette er en vanlig hekkefugl i Norge.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Trekkfugler

fugler

hvor høyt kan en fugl fly?

N.N (12.05.2008)

Svar:

Hei!
Større fugler som gjess og traner kan fly meget høyt, men flygehøyden vil begrense seg til et nivå som ligger innenfor det som er mulig i forhold til oksygenopptaket. I stor høyde blir lufttrykket så lavt at fuglene etterhvert vil få problemer med å ta opp oksygen. Mange arter har av bla. denne årsak et svare strev med å trekke over f.eks Himalaya som ligger 6000-8000 moh.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

skjære

Jakter skjære? og hva jakter den i såfall på?
har skjæra et spesialisert nebb til ett eller annet?
nebbet ser relativt kraftig ut og er litt krumt, men ikke på langt nær slik som eks. en rovfugl.
på forhånd takk.

M. (12.05.2008)

Svar:

Hei!
Skjæra er nærmest en alteter. Den lever av mye av åtsler og matavfall, men fanger også insekter, mark og fugleunger. Dessuten tar den brød og frø fra foringsplasser.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Under reirbyggingen, i fuglekassen, hakket Kjøttmeisen rundt inngangen hver gang han/hun var innom med byggematerialer. Vet du hvorfor?

K. (12.05.2008)

Svar:

Hei!
Denne hakkingen kan være for å fjerne utstikkende småfliser fra innflygingshullet.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

Kampvillig Rødvingetrost

I 10 dager har en Rødvingetrost "kjempet" mot vinduene våre. Det er tydelig at den slåss mot speilbildet i hele den lange vindusrekka på huset ut mot vest. Det starter gjerne ved 4-5-tiden om morgenen og kan vare til langt ut på formiddagen. Den "klasker" inni vinduet med et skikkelig DUNK, men faller ikke ned, men setter seg på verandarekkverket utenfor eller på en gren rett bortenfor. Fire av vinduene er nå helt gråaktige og tilklinte, mens rekkverket på verandaen er full av fuglemøkk. "Slåssingen" skjer i perioder på 10-20 minutter, med ett angrep hvert 10-20. sekund. Fuglen ser ganske pjuskete ut etter hvert, i dag satt den på bare ett ben av og til, men fortsatte likevell.
Forstår dette med fuglehanner og revir. Men dette begynner å bli ganske ekstremt. Kan fugler bli "mentalt forstyrret"?
Får ellers nevne at vi bor høyt oppi lia i Ringebu.
(PS: Takk for spennende internettsider!)

U..B. (12.05.2008)

Svar:

Hei!
Vi har hørt om lignende eksempler med andre arter også, og det er nok slik at de ser sitt eget speilbilde som en rival. Fugler kan nok bli "mentalt forstyrret" av høyt testosteron-nivå, og dette er mest kjent gjennom spillegale tiurer.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

sothøne og skjære

Hei!
jeg ser sothøna har et spissere nebb en f.eks. andefugler. hvorfor er det slik? de er jo planteetere de også? har det noe med familietilhørighet å gjøre? (altså at de er riksefugler i traneslekten) er det fordel/ulempe for fuglen med slikt nebb?
(Jeg synes det er vanskelig å finne informasjon om sothøna, konkret om nebb, fjørdrakt osv.)
Vet du forresten hvorfor sothøna har så liten hale?

et annet spørsmål: finnes det en bestemt betegnelse på en skjæres føtter? andefugler har jo svømmeføtter, andre har vadeføtter o.s.v.
Ser at skjæra har en tå pekende bakover, er det gripeevne og stabilitet som gjør at noen har to tær pekende bakover? Vet man hva fordeler/ulemper med en vs. to tær pekende bakover er?

på forhånd takk.

M. (12.05.2008)

Svar:

Hei!
Nebbet til sothøna er utviklet i forhold til at den lever både av vegetabilsk og animalsk kost, og et resultat av at de individene som har denne nebbformen har klart seg bedre enn sothøner med en annen nebbform. Sothøna flyr lite, og lange stjerter er mest utbredt hos flygere som trenger stor manøvrerbarhet. Skogsarter har gjennomgående lengre stjert enn andre arter. Det er ikke noen annen betegnelse på skjæras føtter en klør. Spettefuglene (unntatt tretåspetten) har to klør bak på foten og to foran, og er en tilpasning til klatring på trestammer. Andre arter (f.eks bakkelevende arter og "kvistarter") har større fordeler med å ha tre foran og en bak.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

Dette lurer jeg litt på!!

Hvorfor er det slik at hannfuglene ofte er finere og klarere i fargene enn hunnfuglene? Jeg lurer også på om det er slik at kanadagås-hannen og hunnen er like?

På forhand takk:-)

A.L.H. (11.05.2008)

Svar:

Hei!
Hos fugler er det slik at hos mange arter er hannene flottere i fargene enn hunnene. Dette kommer av at i naturen er det stort sett slik at det er hunnene som velger make. Hos fuglene blir makevalget bla. basert på hannens fjærdrakt, samt sangen. Derfor blir det en selektiv drivkraft i forhold til å få utviklet en fin fjærdrakt. Mindre flotte hanner kan gjennom at de har blassere farger signalisere at de er i dårligere kondisjon og dermed ha dårligere gener enn flottere hanner. Hos kanadagås er kjønnene like av utseende.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Diverse

Hei på deg! jeg trenger litt hjelp!

Hei jeg har fanget et måse egg får at måse mamman tror det er et annet jeg tokk det med i en sekk og kom hjem med det jeg tokk og varmet det opp sånn at det ble varmt jeg skal prøve og ta vare på det men hvor lang tid tar det og korsen skal jeg få det varmt hele tiden??? plis svar meg fort...

E. (11.05.2008)

Svar:

Hei!
Du må ikke ta med måke-egg hjem for å ruge de ut, da det er bedre at fuglene får ta seg av eggene selv.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kortnebbgås?

Bilde vedlagt spørsmålet

ER det mulig utifra mine utydelige bilder å si hvilken gås det er? Filmet i Båteng i Tana. Gåseflokk sammen med sangsvane. Røde bein, grått nebb, relativt kort hals og tydelig mørkere hode enn hals. Lys flekk foran.
På våren trekker mange forkjellige gåser nedover Tanaelva, nordøst altså. Har dere noen oversikt over hvilke arter det dreier seg om? Folk kaller alle for 'grågås', men jeg ser at det er litt forskjeller på størrelse, farger og fluktprofil. Har med sikkerhet identifisert hvitkinngås. Hvor skal de? Russland?

E.K. (11.05.2008)

Svar:

Hei!
I og med at disse gjessene har rosa bein, er det snakk om kortnebbgås. Disse hekker antagelig på Svalbard.

Tore Reinsborg (15.05.2008)

««første 47 267 - 47 276 av 50 018 siste»»