Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 151 til 47 160 av totalt 49 936 spørsmål «forrige neste»
SANGSPURV
HEI, HVOR KAN JEG MELDE I FRA OM OBSERVSAJON AV SANGSPURV.
DEN BEL SETT HOS MEG I SKIEN SØNDAG 11 MAI. JEG ER HELT SIKKER PÅ AT DET ER DEN. HAR ALDRIG HØRT MAKEN TIL VAKKER FUGLELÅT. SATT OG KIKKET PÅ DEN I KIKKERTEN.
H.G.P.9. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Hvis du mener arten sangspurv, så vil det være nærmest en ornitologisk sensasjon i og med at det er en Nord-amerikansk art. Mange spurver er temmelig lik sangspurven av utseende. Hvis du er overbevist om at det var en sangspurv kan du sende inn din observasjon til "Norsk sjedenhetskomite for fugl". På nettstedet under vil du finne rapportskjema og adresse til komiteen:
http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/Tore Reinsborg (16.05.2008)
Tynning av trær og kratt
I vårt boligområde ønsker vi å få tatt ned store trær som skygger for solen, og krattskog som etterhvert er blitt mange meter høyt og skygger for sol og lys. Krattskogen og trærne ligger mellom Lommedalsveien og elven Lomma, mens husene ligger på en andre siden av veien - på østsiden.
Vi ønsker å fjerne krattskogen i et belte på ca. 5 meter fra veien samt så de største trærne. Hele skråningen ned til elven vil fortsatt være bevokstmed trær og krattskog.
Kommunen sier at dette er meget vanskelig. En biologisk vurdering tilsier at det skal være så tett som mulig langs elven. Kan det være til sjenanse for fuglelivet om man fjerner krattsogen i et belte på fem meter lands veien? Det er fortsatt rikelig med krattskog og trær ned til elven.
Vi får stadig nye beskjeder fra kommunen om hvordan problemene skal håndteres, så det er tydelig at ulike instanser i kommunen har ulike meninger. Kan ornitologen si noe om dette, ville vi sette pris på det.
Med vennlig hilsen
Nils Peter Marstrander
Fiolveien 53
1352 Kolsås
e-post: npmarkon@online.no
N.N (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Intakte kantsoner av skog langs vassdrag er veldig viktig med tanke på det biologiske mangfoldet (inkl. fugl). Ellers kjenner vi de lokale forholdene så dårlig at det vil være håpløst for oss å uttale noe som helst i forholde til gitte saksforhold.Tore Reinsborg (16.05.2008)
struts
hva er det strutsen spiser
L.H.B. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Strutsen lever hovedsaklig av plantedeler i form av røtter, blader, blomster og frø, men tar også insekter og krypdyr.Tore Reinsborg (16.05.2008)
struts
hvor stor og hvor mye veier en struts
L.H.B. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
En oppreist strutsehann er opptil 2 m 75 cm høy og veier fra 100-150 kg. Hunnene er noe mindre.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Hvordan overvintrer hoggormen?
Hei!
Jeg bare lurer på hvordan en hoggorm overvintrer? Og hvordan den forbereder seg til det.
G. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Hoggormen overvintrer i hulrom på bakken, f.eks inne i en sørvendt steinur. Først når sola varmer opp ura om våren kan de krype fram, da de er vekselvarme.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Snøspurv
Hvor mye veier en snøspurv og hvor lang er den?
F. (15.05.2008)
Svar:
Snøspurven er 15,5-18 cm lang og veier ca 30-45 gram.
Tore Reinsborg (16.05.2008)
Fugler£ï3 (:P)
Hei, har et lite prosjekt på skolen hvor jeg har valgt problemstillingen hvordan kan fugler fly, jeg har funnet ut masse, men så lurer jeg på hvorfor det er noen fugler som ikke kan fly,
Mvh. Moi:)
P. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Noen fuglearter kan ikke fly, og i tradisjonell tankegang kan det best forklares med at flygeevnen har blitt overflødig i forhold til en best mulig tilpasning til miljøet de lever i. Flygeevnen er mistet, da de har hatt større fordeler med andre utviklingstrekk som f.eks løpeevne og "smygeevne" i vegetasjonen.Tore Reinsborg (16.05.2008)
hønsehauk
kan du fortelle meg de ti største fuglene en hønsehak kan drepe.
N.N (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Hos hønsehauken er det hunnen som er størst og tar de største byttedyrene. Av større påviste byttedyr kan nevnes storfugl, orrfugl, lirype, kråke, måker og hare.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Hvilken skarv?
Har lest litt om toppskarv og storskarv, de to artene vi har i Norge. Men disse jeg har sett, er veldig hvite på brystet. Det står om storskarven at den blir hvit på låret om sommeren, så nå lurer jeg på om dette er en storskarv?
I.D. (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Her har du tatt bilde av to ungfugler av storskarv. Ungfuglene har varierende innslag av hvitt på undersida. Toppskarven har tynnere nebb, ikke gul i overgangen mellom nebb og strupe og har lys strupeflekk.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Hva slags fugl er dette?
Denne fuglen var svært aktiv utenfor huset i våres. Jeg lurer derfor på hva slags type det er. Bildet er tatt på Sørlandet.
N.N (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Her har du nok tatt bilde av en løvsanger. Gransangeren er veldig lik, men har mørke føtter.Tore Reinsborg (16.05.2008)