Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 128 til 47 137 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Bever og stær
Er beveren aktiv om vinteren eller ligger den i dvale?
Og hvor i all verden har det blitt av stæren?
N.N (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Om vinteren forholder beveren seg i ro inne i beverhytta, men den kan ta svippturer ut hvis det blir mildvær om vinteren. Det er flere som har stilt spørsmålet hvor det har blitt av stæren, og alt dette indikerer rett og slett at det har blitt færre av dem de senere år. Nedgangen vil da merkes først i såkalte suboptimale områder for arten.Tore Reinsborg (19.05.2008)
?
jeg hørte at i Nederland hadde et katuglepar og et kvinandpar lagt egg i samme kasse.
Eggene ble klekket og ungene til kattugla og kvindanda vokste opp i samme reir.
det gik helt greit.
jeg lurer på om noe sånt også har skjedd i Norge før?
at to forsjkellige arter lagt egg i samme reir?
I.B. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er også i Norge påvist at to arter har lagt egg i samme reir, f.eks har kvinand og laksand lagt egg i samme kasse i samme sesong.Tore Reinsborg (19.05.2008)
hvilken fugl?
Jeg fant et fugleegg for fem minutter siden, jeg tror det har falt ut av et rede, men kunne ikke finne noe rede i nærheten. Det jeg lurer mest på er hva slags fugl som har lagt dette egget. Det er tre cm langt og to cm bredt, blått med brunsorte prikker. Jeg bor i Østfold....
E. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse er det mye som tyder på at du har funnet et måltrost-egg.Tore Reinsborg (19.05.2008)
spettmeis
hei er det noen tein på at egga snart klekker ??
fugle mor klør seg hele tiden og er ute flere ganger en før ??
S.L. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Spettmeis-eggene klekker gjerne i disse dager, så det kan være at det er unger i reiret nå.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Gråspurv o.l.
Vi har en fuglekasse utenfor vinduet, hvor to gråspurver ser ut til å ha flyttet inn. Men når vi har sett at de har parret har hannen liksom falt til siden. Sånn har de holdt på flere ganger til hunnen blir lei, og åpner nebbet som advarsel. Dette har de holdt på med veldig ofte i en mnd. Tror dere disse parringene kan ha vært vellykkede?
I mars hengte vi opp en ny fuglekasse, med hull diameter på 35mm. I den så det ut som 2 kjøttmeiser hadde flyttet inn. Inntil idag, da en gråspurv hann klarte å presse seg inn i hullet og jagde vekk kjøttmeisene. Kjøttmeisene har vært innom etter det, men bare noen turer med gress og løv. Hvem har størst sjangse for å vinne kampen om fuglekassa?
Burde man ringmerke gråspurv/kjøttmeis unger/voksene, i tilfelle, hvordan burde man gjøre dette (vi bor i Vadsø i Finnmark)?
Jeg har en teori om hvorfor gråspurven går ned i antall: Kan det være fordi pilfinken tar over, og spiser føde og tar reirplasser (har ikke sett pilfink her, men har hørt at den har økt i sørnorge)?
Er det gråsisik eller polarsisik som er mest vanlig i finnmark, ser at det er mange andre som heller ikke klarer å se forskjell på disse artene..?
Jeg har sett at en gråspurv i hagen har ristet/skjelvet i vingene når den har sittet i greina. Hvorfor gjorde den det?
Det har vært en trosteaktig fugl i hagen i noen dager, den er mørkebrun over det hele, litt lysere på brystet, helt kulerund. Vi bor ca 3km utenfor selve Vadsø, og den satt under ripsbær buskene. Vet du hva denne kan ha vært?
Vi hadde lappmeis her i vinter, når vi foret med solsikkefrø, hvete, meiseboller og fugle peanøtter. Kan denne gå i fuglekasse og hekke?
Mvh Eva
E.A. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Mest trolig har parringene vært vellykket. Når det gjelder konkurranse-forholdet kjøttmeis/gråspurv er det ikke gitt noe utfall, men i de fleste tilfeller vil antagelig den større og kraftigere gråspurven være dominerende. For å kunne ringmerke fugler, må man ha lisens som er basert på kurs, eksamen og praksis. Pilfinken er knapt påvist i Finnmark, så der er det nok andre faktorer som gjør at gråspurven nå evt går tilbake, men i Sør-Norge kan nok pilfinken spille en rolle (sammen med andre forhold). Gråsisiken vil nok være mest tallrik av disse to artene (polarsisik) også i Finnmark. Ristinga/skjelvinga til gråspurven kan være en del av kurtisen. Du må nok gi mer beskrivelse av fuglen du så for å kunne si hva det er. Lappmeisa kan ta i bruk fuglekasser.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Gråspurv og Kjøttmeis
Når begynner gråspurv og kjøttmeis å hekke i Finnmark?
Hvor små fuglekassehull kan gråspurven komme inn i?
Burde man fore småfugler med solsikkefrø o.l. om våren, sommeren og høsten?
Hvor lang tid tar det fra parring til første egg kommer hos gråspurv?
Kan gråspurvene være i samme fuglekasse/i området rundt hele livet ut?
Hvor nært kan fuglekassene til to gråspurvpar , og gråspurv/kjøttmeispar være?
Hva skjer når småfuglunger "flyr" ut fra kassa?
E.A. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
I Finnmark vil de forskjellige fugleartene starte hekkingen litt senere enn i Sør-Norge. For kjøttmeis og gråspurven skjer det antagelig litt ut i mai. Det er ikke nødvendig å fore fuglene i denne perioden, da de vil finne nok mat på naturlig vis. Det skader imidlertid ikke å fore i denne perioden også. Det vil ta noen dager etter parringen til eggene kommer, da det vil ta litt tid å danne eggskallet. Gråspurven holder som regel til i samme område livet ut. Gråspurven er en art som gjerne hekker i kolonier, så fuglekasser til denne arten kan henge nært hverandre. Kjøttmeis/gråspurv kan også hekke nært hverandre, men to kjøttmeispar vil hekke litt lenger fra hverandre da de er territoriehevdene. Når fugleungene forlater kassen, vil de holde sammen en stund og bli foret av foreldrene, men utpå sommeren vil de spre seg ut og bli uavhengige av foreldrene. På nettstedet under vil du finne mål på fuglekasser:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (19.05.2008)
stokkand
Min datter har funnet en foreldreløs stokkand unge, nyfødt. Mor og søsken er døde. Hva spiser den? Kan vi gi den moset fisk (laks?)? Snegler, ser jeg, skal de da moses først? Hva slags bær? Har jordbær, blåbær og bjørnebær i frysen.
U.R.V. (17.05.2008)
Svar:
Hei!
Av og til hender det at en andeunge kan komme bort fra resten av kullet, men veldig ofte vil de andre være like i nærheten uten at man klarer å se dem. Moren lokker ofte på ungene, og dermed kan ungen gjenforenes med resten av kullet. Hvis du setter den ut der du fant dem er det meget mulig den kan finne igjen de andre.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Avkom av gjess og ender?
Vi så noe vi mener må ha vært en slags "stokkgjess" i parken i dag. Kan ender og gjess få avkom sammen? Eller er dette en art som er velkjent men vi ikke har sett før?
S. (17.05.2008)
Svar:
Hei!
Blant tamme andefugler forekommer en rekke blandingsformer, og individer av disse kan inneholde gener fra flere arter som er avlet fram oppgjennom tida.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Fugler i Egypt
Observerte en nydelig fugl i Egypt med størrelse som en liten due, men grå på brystet og sandfargete vinger. Tror den fløy raskere enn vår due når den ble skremt. Kanskje pga str. Vet du/dere hvilken fugl det var bare ut fra dette?
N.N (16.05.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse kan det hende du har sett ei palmedue eller tyrkerdue. Du får slå opp på disse artene i ei fuglebok å se om det kan stemme.Tore Reinsborg (19.05.2008)
gulstrupespurv?
hei.
gulstrupespurv kan den komme til norge?..
hekker den under takstein?..
N. (16.05.2008)
Svar:
Hei!
Gulstrupespurven finnes ikke som naturlig hekkefugl i Norge. Den holdes imidlertid som burfugl og individer som påtreffes i Norge vil antagelig være rømte burfugler.Tore Reinsborg (19.05.2008)