Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 133 til 47 142 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
hvorfor???
hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet sitt??
Ø. (26.05.2008)
Svar:
Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.Tore Reinsborg (28.05.2008)
måse med dårlig fot...
har hatt en nesten tam måse og hans make på altanen min hver vår i 4 år. Det er faktisk trivelige fugler og de er etterhvert blitt nesten som "familiemedlemmer". Leif (hanmåsen) er såpass tam at han tar mat fra hånda. For noen dager siden var ikke Leif på altanen om morningen og det viste seg at han har skadet ene foten. Den henger ned når han flyr og når han står på et bein løfter han den skada foten halveis opp under seg. Vi er selvfølgelig bekymra for han og lurer på om det er noe vi kan gjøre?
Hilsen Gunn og Markus
Tromsø
N.N (25.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke så uvanlig å se måker og vadefugler med en defekt fot. De kan imidlertid klare seg godt med bare en fot, selv om de selvfølgelig blir handicapet på forskjellig vis.Tore Reinsborg (28.05.2008)
hønsehauk
fakta om hønsehauk
O. (25.05.2008)
Svar:
Hei!
På nettlenken under vil du finne litt fakta om hønsehauken: http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=213Tore Reinsborg (28.05.2008)
Hei enda en gang!
Jeg var ute og gikk i skogen nå, og så en veldig merkelig fugl... Den var på størrelse med en gråspurv, kansje litt større. Den hadde svart på kinnene, og noe rødt i nærheten av nakken. Den var hvit på magen tror jeg, og hvit på hodet. Også var den brun på hele ryggen. Denne så jeg i en bjørk langt oppe i skogen, ikke langt fra en hytte (i Vadsø kommune, Finnmark). Vet du hva det kan ha vært? (Har aldri sett en lignende fugl, og var ikke i fugleboka).
Mvh Eva
E.A. (25.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er litt vanskelig å gi noe sikkert svar på hva du har sett. Rødfargen i nærheten av nakken kan tyde på flaggspett hann. Den har også hvit buk og svarte tegninger på hodet. Se forøvrig på nettlenken http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=539Tore Reinsborg (28.05.2008)
fasan høne
hei jeg har fasaner i fangenskap har hatt en fasan høne i 5år og 2-3 måneder. hvor gammel kan den bli?
N.N (25.05.2008)
Svar:
Hei!
Den eldste fasan som vi kjenner til var 7 år og 7 måneder ved gjennfunnstidspunktet, men det vites ikke hvilket kjønn det var.Tore Reinsborg (27.05.2008)
syk linerle
en linerle har stanget mot alle vindusrutene i huset i flere dager. den stikker av så snart vi viser oss, men er tilbake når vi er borte. vi ser mange spor av den utenfor på verandaen som den skiter ned.
hva gjør vi?
L. (25.05.2008)
Svar:
Hei!
Linerla opplever antagelig sitt eget speilbilde i vinduet som en rival som har kommet inn på dens territorie. Antagelig vil denne adferden opphøre etterhvert, da den vil innse at det er "nyttesløst".Tore Reinsborg (27.05.2008)
Huff
Etter en stund kom jeg på enda flere ting jeg lurer på..! Jeg spør om mye fordi jeg ikke finner svarene på internett eller i bøker. Jeg ser at eldste kjøttmeis i Norge ble 10år og 6mnd. Men jeg fant ikke ut hvor gammel en gråspurv blir..?
E.A. (24.05.2008)
Svar:
Hei!
Den eldste gråspurv ringmerket i Norge var 3 år og 8 måneder ved gjennfunnstidspunktet, men de kan bli eldre enn dette. Den eldste i Europa som vi kjenner til var 12 år og 11 måneder ved gjennfunnstidspunktet.Tore Reinsborg (27.05.2008)
Hei igjen!
Takk for hjelpen sist gang, når jeg spurte om så mange ting! For noen dager siden skulle jeg gå og se i den nyeste fuglekassa, for å se om fuglene hadde fått bygd ett reir. Når jeg åpnet lokket, lå det en voksen kjøttmeis i den! Jeg lukket lokket og klatret ned fra treet. Hvor ofte tror du jeg kan gå og se i kassa, uten å skrmme fuglene vekk? Vet du om en nettside hvor det står oppskrift på en fossekall fuglekasse? Jeg var på miljolare.no, men når jeg trykket på fossekall, kom det bare opp oversikt over småfugler som kan hekke i kasser... Den fuglen jeg så utenfor vinduet, var stor som en gråtrost, litt rundere. Den hadde svart/mørkt nebb, og svarte/mørke bein. Den var helt mørkebrun, nesten svart. Det den gjorde var å hakke i bakken, som trostene. Jeg kunne ikke se noen avtegn på den. Den minnet litt om en fossekall, uten den hvite flekken i brystet... Har du noen ide om hva det kan ha vært? Jeg er bare 12 år, men kjempe interessert i småfugl o.l. Jeg har sett en annen fugl for en stund siden også, som jeg ikke klarte å artsbestemme. Den var bitteliten, på størrelse med lappmeis. Gråbrun. Den satt på en tykk trestamme(bjørk) og hakket i barken. Vi bor som sagt sist, litt utenfor selve Vadsø (Finnmark)... Vet du hva denne fuglen kan ha vært? Vil kjøttmeisene i kassa komme tilbake til neste år, eller vil de ta i bruk en annen kasse?
Tusen takk, hilsen Eva!
E.A. (24.05.2008)
Svar:
Hei!
På nettstedet under vil du se en illustrasjon over hvordan en fossekallkasse kan se ut. Hvis man lager en litt vid stærkasse uten bunn og hull som henges opp "liggende" under et brukar ved en foss kan fungere.
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php
Meisekassene bør ikke undersøkes for ofte, men et snarlig besøk i ungetiden vil ikke gjøre skade. Kjøttmeis-paret kan godt finne på å hekke i samme kasse også neste år. Den første fuglen du beskriver kan være en svarttrost-hunn. Den andre fuglen du beskriver er litt vanskeligere å komme med forslag på, men alternativer kan være granmeis, trekryper. Du får se i ei fuglebok og se om noe av dette kan stemme.Tore Reinsborg (27.05.2008)
ender dreper barna
i hagen har vi tre ender, to hunner og en hann. Begge hunnene har lagt egg, og nå er klekkingen igang. De siste dagene har vi funnet døde andunger, og idag så vi en nyklekket andunge som ble drept av en av hunnene. Hvorfor det?
M. (24.05.2008)
Svar:
Hei!
Ender får mange unger, men mange vil også omkomme etterhvert. Det hender dyr kan drepe/ikke akseptere unger som ikke er deres egne, og det kan være et utslag av dette dere observerte.Tore Reinsborg (27.05.2008)
kråkeunge
Fant en kråkeunge som vært på samme sted i en uke i en skog utenfor en skole. Hva bør vi gjøre. Rart ikke noe dyr tatt den da?!
A. (24.05.2008)
Svar:
Hei!
Det beste vil nok være å la kråkeungen være der dere fant den, da foreldrefuglene nok har kontroll på hvor den er.Tore Reinsborg (27.05.2008)