Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 125 til 47 134 av totalt 50 018 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Jeg var på hytta siste uke og oppdaget fort at jeg hadde fått leieboere. I uthuset hadde et småfuglpar bygget reir på en hylle. Jeg har ikke noe veldig godt signalement på fuglen, men den har en rustbrun farge på brystet, svart hode med en hvit flekk på hode/hals. Størrelsen kan være som en kjøttmeis. Jeg såg den veldig lite slik at andre opservasjoner eller foto har jeg ikke. Eggene var ganske små og var blågrønn. Stedet for opservasjonen var på Nordmarka i Surnadal kommune og terrenget er et lite høydedrag ca. 160 m.o.h. Spredt vokst av furu og noe lauvskog. Ellers er det noen små myrer i nærheten. Har du et forslag på art. Jeg sett i noen fuglebøker og den jeg synes fuglen ligner mest på er Svartstrupe.

E.H. (02.06.2008)

Svar:

Du har nok fått en rødstjert som leieboer. Eggfarge og plassering kan tyde på det.

Roar Solheim (03.06.2008)


#Økologi og atferd

Stokkand har rede med egg på takterasse i Oslo sentrum

Hei!

Vi oppdaget nettopp at en stokkandhunn(?) lå og ruget i en blomsterkasse på takterassen (9. etasje) i vår blokk i Oslo sentrum. Vi vet ikke hvor lenge den har vært der.
Hva gjør vi? Ungene er vel avhengig av å komme til vann før de kan fly?

I.B. (02.06.2008)

Svar:

Hei!
Dette var et veldig spesielt hekkefunn. I og med den store høyden kan det bli problemer i forhold til ungetransporten etter klekking, da ungene ikke er flygedyktige når de skal forlate reiret. Vi har satt Fylkesavdelingen av NOF i Oslo & Akershus på saken, og dere vil bli kontaktet av folk derfra snart.

Tore Reinsborg (03.06.2008)


#Diverse

Kjernebiter

Hei!
Til min store overraskelse oppdaget jeg kjernebiteren ved foringsbrettet her en morgen. I boka "Fugler ved foringsbrettet" leste jeg at kjernebiteren holder til langs kysten av Sør/- og Østlandet. Vi bor i Vikna Kommune i Nord-Trøndelag, derfor synes jeg at det er merkelig at den er her. Hvor langt nord har du hørt at den er observert? Jeg har foresten en sønn på 6 år som er VELDIG interessert i småfugler. Vi leser ofte "eventyr" i fra boka "Fugler ved foringsbrettet" til han om kveldene.

Med hilsen
Anne-Grete Myrvold

N.N (31.05.2008)

Svar:

Selv om kjernebiteren først og fremst hekker i kystnære strøk av Sør-Norge, så finnes den også i Gudbrandsdalen. Men vinterstid observeres den regelmessig nord til Trøndelag. Den er sett helt nord til Nordland og Troms. Kjernebiteren er en av artene som sannsynligvis har økt sin utbredelse på grunn av all foringen med solsikkefrø om vinteren.

Roar Solheim (02.06.2008)


#Økologi og atferd

Orreleik i mai/juni??

Spørsmålet gjelder orrfugl i Aust Agder. Jeg har denne helga vært på kanotur og overnattet 3 netter ved et vann. På ei myr på andre siden av vannet var det hver kveld fra kl. 23.00- 24.00 og fra kl 03.00-06.00 stor aktivitet av orrhaner som spillte. Vi kunne ikke se dem direkte, men hørte dem hele tiden (med en gjøk som blandet seg inn i "sangkoret" med sine ko-ko selv kl 24.00 om natten). Er det vanlig at orrhannene spiller så sent på våren?
Varmt vær disse dagene med 25 grader. Fikk se noen av orrhanene på morgenen da de kom over til vår side av vannet.

A.J. (01.06.2008)

Svar:

Ja, orrhanene holder spillaktiviteten gående lenge - det er faktisk mulig å høre orrebulder nesten til omkring St.Hans tider.

Roar Solheim (02.06.2008)


#Økologi og atferd

Gråtrostunge på foring

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fant en fugl i skogen for to dager siden ved Holumskogen skole. Den hadde veldig kort stjert og bare humpet rundt og kunne ikke fly. Vi trodde den var skadet ogg tok den til veterinæren, som kunne bekrefte at dette var en gråtrostunge, som ennå ikke hadde fått ferdigutviklede vinger og stjert ennå. Beskjeden var at dersom vi ikke fant reiret, kunne vi fore den i ca. 14 dager hjemme. Jeg fikk med meg en pose papegøyefor , som jeg blandet til en suppe og begynte å mate den med sprøyte. Den ville også ha meitemark. Den er veldig tam og tillitsfull, men for at den skal overleve friheten senere, forsøkte vi å finne reiret. Da vi fant et trostereir like ved skolen, fikk vi brannvesenet til å forsøke å legge den på plass igjen (med 10 meters stige). Det viste seg dessverre at dette reiret hadde betydelig yngre "beboere", så vi måtte ta den med hjem igjen.

I dag er den innstallert den på terrassen som jeg har dekket til med tynt stoff så den ikke faller rett i bakken, hvis den skulle prøve seg på å fly. Nå plukker den meitemark (og snegler)fra jordbollen selv. Den sitter og blåser seg opp og viser ingen tegn til å flakse, slik den gjorde da den var redd. Huset mitt ligger ca. 500 m. fra der den ble funnet og den samme skogen grenser til eiendommen. Så til spørsmålet; hva er den beste fremgangsmåten for å sikre at fuglen skal få et normalt fugleliv? Bør jeg åpne opp, slik at den kan fly ut når den er klar? Er det evt. noen tegn jeg skal se etter før jeg slipper den ut - og hvor/hvordan bør den slippes fri? Hilsen dyrevenninne

A.L. (29.05.2008)

Svar:

Hei!
Hvis dere forer den en liten stund til (noen dager) med meitemark, og setter den ut i skogsområdet dere fant den, kan den klare å finne mat selv. Selv om trosteunger ikke flyr godt til å begynne med har de en forbløffende evne å stikke seg vekk fra farer som lurer. De trykker da i vegetasjonen og blir ikke så lett funnet av hunder, katter etc.

Tore Reinsborg (29.05.2008)


#Diverse

Funnet fuglebarn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,min datter fant en stor fuglunge i grøftekanten her om dagen.Den virker frisk,spiser fuglefrø fra butikken og drikker godt med vann.Vi aner ikke hvor den kommer fra,men det kan virke som om noen har hatt den med seg og lagt den fra seg i grøfta da det lå en skoeske der også.Det er en stor fugl,noen tipper høne og andre tror det kan være en fasan.Vi har den hjemme nå,i vente av hva vi skal gjøre med
den.Er det en vill fugl eller er det høne?

S. (29.05.2008)

Svar:

Dette er en ungfugl av en eller annen hønserase, så det er nok trolig at noen har lagt den fra seg. Hvorfor gjør folk slikt? Denne kan fores på ulike slag hønsefor, samt diverse middagsrester (høner spiser nesten alt mulig).

Roar Solheim (29.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Låvesvale ?

Kan låvesvalen være rødlig/rosa og ikke hvit under? Ellers var den meget svart (blå) på oversiden (som en blåhane - orrhane).

S.F. (28.05.2008)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du se bilde av en normalt farget låvesvale. Det hender at fugler kan få avvikende farger i fjærdrakten pga pigmenteringsfeil.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=161

Tore Reinsborg (29.05.2008)


#Økologi og atferd

Kattuglebaby

Vi har en kattugleunge som har falt ut av redet sitt og landet i hagen vår. Vi har tatt den opp i et selvlaget "reir" og fått den opp ca. 8m (det er ennda ca. 15m opp til det ordentlige reiret.) Vi har gitt den en fårepølsebit dagen etter vi fant den. (Da vi tok den ned for å se om den levde ennå.) Vi lurer på om den lever lenge hvis den ikke får mat av sine foreldre og om den vil rope etter mat hvis den er sulten.

K.H. (28.05.2008)

Svar:

Hei!
Det kan godt hende at kattugle-ungen har forlatt reiret frivillig, da ikke alle hopper ut samtidig pga aldersforskjellen. Kattugle-foreldrene har nok kontroll på den og vil fore den.

Tore Reinsborg (29.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snipe

Hei. Bur i Modalen og her er det ein fuglesort som ser ut som ein snipe-art (ca 20cm lang, brunleg). Den er vanskeleg å studere på nært hold då den er svært var. Den held til i elveosen ved fjorden og fyk oppover og nedover langs elva og lager eit konstant leven med pipinga si, nesten frenetisk; thi-thi-thi, thi-thi-thi...osv frå tidleg morgon til langt utpå kvelden. Kva slags fugl kan det vera?

J.M. (28.05.2008)

Svar:

Hei!
En snipe som er vanlig langs elver og vassdrag i Norge er strandsnipa. Denne spiller med en lyd omtrent som du beskriver og kan være litt urolig av seg. På nettstedet under kan du lese mer om den, samt se bilde: http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=387

Tore Reinsborg (28.05.2008)


#Økologi og atferd

Er i tvil

Hei Tore R.
Ifjor kom jeg over et reir (på bakken) som jeg var sikker på tilhørte heipiplerka,men da jeg så eggene ble jeg i tvil.Eggene var olivengrønne.Kan det være en annen art for eks.nattergal,men den er vel ikke så langt nord som sør-Troms.

K.I.S. (27.05.2008)

Svar:

Hei!
Eggfargen kan variere litt innenfor en art, så det kan være heipiplerke-egg selv om eggene så ut litt anderledes enn andre heipiplerke-egg. Kullstørrelse, reirplassering og biotop hvor reiret ble funnet kan også bidra til å finne ut av dette. Det er nok ikke nattergal, da denne ikke er funnet hekkende så langt nord.

Tore Reinsborg (28.05.2008)

««første 47 125 - 47 134 av 50 018 siste»»