Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 102 til 47 111 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
andeunge
jeg så en ungeand som var helt alene i mit have jeg tog den og sviste ikke hvad den skulle spise hvad skal den spise?
N.N (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Andunger plukker insekter fra vannoveflata de første ukene, og blir ikke foret. Du kan ta en kikk etter resten av kullet hvor du fant den, og du kan gjerne sette den ut slik at den kan forenes med resten.Tore Reinsborg (04.06.2008)
skjærerereir
hva er den harde skorpen på utsiden av den delen hhvor de ruger på egget
N.N (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Den harde skorpen i reiret består av opptørket jord og leire som ofte er foret med fine røtter.Tore Reinsborg (04.06.2008)
nattergal
Hvor i nærheten av Follo vil man ha mulighet for å høre nattergalen.? Mvh P. Jensen
N.N (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke så godt å si i detalj hvor du bør se etter den. Hvis du ønsker å lete, kan du i sene kveldstimer oppsøke løvskogsområder med en del krattvegetasjon, gjerne nært et tjern/innsjø. Den er ikke lett å se, men høres veldig godt når den synger.Tore Reinsborg (04.06.2008)
fuglekasse til pilfink
Hei.
Vi har hatt et pilfinkpar i taket i flere år. Nå har vi tettet hullet for vi vil ikke ha mus inn. Vi vil lage en fuglekasse. Slik det har vært har finkene flydd opp og til siden på takutstikket. Er det fint å lage en kassse som de kan fly opp og inn, en avlang kasse med åpning på undersiden?
B.C. (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Arter som pilfink og gråspurv kan ta til takke med mange forskjellige slag hulrom til å plassere reiret i, så det kan være verdt et forsøk.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Funn av stort hvit egg. Ca. 12,5 cm
Hei. Var i Pasvik dalen i Finnmark denne uken, og fant et stort hvit egg uten noen særegne kjennetegn. Egget ble funnet på bakken uten tegn til rede, det var klekket eller spist. Egget var ca 12,5 cm. Lurer veldig på hvilken fugl som har slike egg. Vennlig hilsen Christian Wangsnes
C.W. (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Eggets størrelse skulle tyde på at du har funnet et trane-egg som kan være tatt av rev.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Kjønnsbestemmelse på påfugl
Hei, korleis kjønnsbestemmer ein påfugler. Eg har fått to påfugler som forrige eiger trur er to hoer men han er ikkje 100% sikker. Dette er fjorårets unger. Bør det då vera lett å sjå forskjell eller ser hannen ut som hoer sjølv ved 1 årsalderen?
N.N (30.05.2008)
Svar:
Hei!
Påfugl-hunnene har hvit buk hvis du mener den indiske påfuglen (mest kjent). Hannene har grønn buk. Hannene har etter ett år lange mankefjær, men ikke så lange som eldre hanner. Hunnene er noe mindre i kroppsstørrelse enn hannene også.Tore Reinsborg (04.06.2008)
fuglefelle
går det an å lage en fuglefelle av helt vanlige materialer man har hjemme(slik at fuglen fremdeles lever)?
og i så fall, hvordan?
V.L. (30.05.2008)
Svar:
Hei!
Fangst av fugler er i utgangspunktet ulovlig i henhold til Viltloven.Tore Reinsborg (04.06.2008)
PARRING
KAN FEKS BLÅMEIS OG KJØTTMEIS PARRE SEG MED HVERANDRE OG HAR DET SKJEDD NOENGANG FØR MED ANDRE ARTER(NORSKE FORHOLD)
J.T.R. (30.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er påvist hybrider mellom mange arter, men det er mest blant andefugler og hønsefugler at slike er blitt påvist. Det kan godt hende parringer mellom mange forskjellige spurvefuglarter har forekommet også, men trolig har da disse resultert i langt færre vellykkede hekkinger. Vi kjenner ikke til at kjøttmeis og blåmeis har fått fram levende unger, men lappmeis og granmeis har det flere ganger.Tore Reinsborg (03.06.2008)
Kråke som "bader" i maurtue
Hei,
på vei til jobb i dag tidlig så jeg et par Kråker med en merkelig oppførsel. En kråke fløy ned til en maurtue (skogs maur) og "badet" i den noen sekunder, for så å fli vekk igjen. Så kom den andre kråken og gjorde det samme. Slik fortsatte det flere ganger.
Mitt spm er da, hvorfor gjør kråken dette?
A.T. (30.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er et kjent fenomen at fugler kan ta "maurbad". Dette gjør de for å rense fjærdrakten for diverse parasitter. Når maurene kryper oppover fuglen, vil de skille ut maursyre når fuglen beveger seg (provoserer maurene). Denne syra er så sterk at den vil drepe mye av parasittene i fjærdrakten.Tore Reinsborg (03.06.2008)
kan kråka herme lyder?
På Nøtterøy ruslet jeg en dag, og hørte en rytmisk "sang". Den besto av lyden en flaggspett lager når den kakker etterfulgt av to ho-ho. Den eneste fuglen jeg kunne se, var en kråke. Jeg stoppet opp, og så gjentok det seg, to ganger. Det virket som om lydene kom fra kråka. Enten kunne denne kråka herme andre fugler, eller så satt det en spette og en due i nærhetensom nærmest utførte en duett.
N.N (29.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke utenkelig at det kan være kråka som laget lyden du beskriver. Kråka har et rikere spekter av lyder enn mange tror.Tore Reinsborg (03.06.2008)