Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 113 til 47 122 av totalt 50 021 spørsmål


#Økologi og atferd

Sandsvaler

Hvor mange kilo mygg kan en sandsvale spise i løpet av ett år?

I.H. (02.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er for oss ikke kjent at det er gjort studier som viser hvor mye insekter sandsvaler tar til eget konsum i løpet av ett år. Det er gjort mange studier på foringsrater og hvor mye/hvilke insekter som ungene blir fôret med. I et studie fra det gamle Sovjet, ble et typisk kull fôret med ca 7000 insekter (total tørrvekt ca 7 g) per dag.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

Mate fugler

er det farlig å gi brødsmuler til en fugleunge som er et par dager gammel?

V. (01.06.2008)

Svar:

Hei!
Brødsmuler er stort sett ikke god kost for fugleunger. De fleste fores med insekter og insektlarver når de er små.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei vi har funnet en trostunge som plaget av måse og kråker. Moren forsvarte den, men i parken hvor vi fant den går det mange med hund. Vi lurer på hva vi skal gjøre. La den ligge? gi den mat noen dager?
Vondt å se at fuglen ligger å lider i gresset og kanskje bli tråkket på.

N. (01.06.2008)

Svar:

Hei!
Trosteunger kan godt være der de måtte finnes, da det er normalt at de forlater reiret før de kan fly skikkelig. De har en forbløffende evne til å skjule seg fra fiender i vegetasjonen, og foreldrefuglene vil fore den en stund til.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Diverse

Due unge

Hei. I forbindelse med trefelling viste det seg at det, tross observasjoner på forhånd, var et due-rede i treet. Dette ble dessverre oppdaget etter at treet var felt. Det var to unger i redet. Den ene overlevde ikke, men den andre er i fin form, god og rund. Dette skjedde i går, lørdag. Da vi ser foreldrene sveve rundt, prøvde vi å lage et nytt reir til ungen og plasserte dette i nabo-treet. Desverre ser det ikke ut til at det blir noen gjenforening. Er det noe man kan gjøre for den lille krabaten? Østfold

A. (01.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis dueungen var stor med godt utviklede fjær, kan den klare seg selv om reiret er borte. Da bør den plasseres i et tre i nærheten av der dere fant den slik at foreldrefuglene finner den.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

I en park i Essex, England, tok jeg bilde av denne fuglen i fjor. Har søkt på and og gås, men klarer ikke å finne ut hva den er. Kan du hjelpe?

E.M.N. (31.05.2008)

Svar:

Hei!
Dette ser ut som en tamversjon av prydand. Denne finnes naturlig bare i Sør-Amerika. Les mer om fuglen på http://www.prydfugler.no/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=30

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

andeunge

jeg så en ungeand som var helt alene i mit have jeg tog den og sviste ikke hvad den skulle spise hvad skal den spise?

N.N (31.05.2008)

Svar:

Hei!
Andunger plukker insekter fra vannoveflata de første ukene, og blir ikke foret. Du kan ta en kikk etter resten av kullet hvor du fant den, og du kan gjerne sette den ut slik at den kan forenes med resten.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

skjærerereir

hva er den harde skorpen på utsiden av den delen hhvor de ruger på egget

N.N (31.05.2008)

Svar:

Hei!
Den harde skorpen i reiret består av opptørket jord og leire som ofte er foret med fine røtter.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

nattergal

Hvor i nærheten av Follo vil man ha mulighet for å høre nattergalen.? Mvh P. Jensen

N.N (31.05.2008)

Svar:

Hei!
Det er ikke så godt å si i detalj hvor du bør se etter den. Hvis du ønsker å lete, kan du i sene kveldstimer oppsøke løvskogsområder med en del krattvegetasjon, gjerne nært et tjern/innsjø. Den er ikke lett å se, men høres veldig godt når den synger.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Fuglekasser

fuglekasse til pilfink

Hei.
Vi har hatt et pilfinkpar i taket i flere år. Nå har vi tettet hullet for vi vil ikke ha mus inn. Vi vil lage en fuglekasse. Slik det har vært har finkene flydd opp og til siden på takutstikket. Er det fint å lage en kassse som de kan fly opp og inn, en avlang kasse med åpning på undersiden?

B.C. (31.05.2008)

Svar:

Hei!
Arter som pilfink og gråspurv kan ta til takke med mange forskjellige slag hulrom til å plassere reiret i, så det kan være verdt et forsøk.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Funn av stort hvit egg. Ca. 12,5 cm

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Var i Pasvik dalen i Finnmark denne uken, og fant et stort hvit egg uten noen særegne kjennetegn. Egget ble funnet på bakken uten tegn til rede, det var klekket eller spist. Egget var ca 12,5 cm. Lurer veldig på hvilken fugl som har slike egg. Vennlig hilsen Christian Wangsnes

C.W. (31.05.2008)

Svar:

Hei!
Eggets størrelse skulle tyde på at du har funnet et trane-egg som kan være tatt av rev.

Tore Reinsborg (04.06.2008)

««første 47 113 - 47 122 av 50 021 siste»»