Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 082 til 47 091 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hei!
vi var i danmark denne helga, da så vi masse flott men finner ikke ut av denne her. var litt større en gravand, kan ligne litt, hybrid av noe? bilde ble ikke så bra, tatt 11 om kvelden

E.M.H. (09.06.2008)

Svar:

Dette ser nesten ut som samme fugl som ble fotografert i Salling i Danmark i april 2007. Den ble antatt å være en hybrid mellom rustand og gravand. Se noen bilder på denne siden: http://netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=16061. Det hadde vært strålende om du sendte informasjon om dato og lokalitet slik at vi kan videreformidle det til danskene.

Frode Falkenberg (09.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i Nordmarka

Som ivrig terrengsyklist tilbringer jeg mye tid i marka rundt Oslo. I går (05.06.2008) observerte jeg en stor rovfugl som fløy lavt i lysningen mellom trærne ca 50 m fra der jeg sto. Dette var på Høgåsen like nord av Sognsvann. Vanskelig å anslå vingespenn, men en 80 til 100cm var det kanskje... Hva kunne dette være?

N.N (06.06.2008)

Svar:

Stedet tilsier at det kan ha vært en musvåk, men hønsehauk er også mulig. Vepsevåk kan kanskje også være et alternativ.

Roar Solheim (07.06.2008)


#Økologi og atferd

penis med krok?

Hei! Jeg mener jeg lærte på universitetet at fulger har en ytre befruktning, men at hannfuglen kan gå inn med en penis med en "krok" ytterst, som den kan skrape ut sæd fra evt. andre hanner som har befruktet hunnfuglen fra før. Stemmer dette? Jeg kom nemlig opp i en diskusjon om dette her en dag, og jeg mener jeg har rett! Mvh, Christina.

C.H. (06.06.2008)

Svar:

Slik spermiekonkurranse er typisk for mange insektarter, men jeg mener at også en del fuglearter har slik adferd. BBC har vist TV opptak som viser hvordan en jernspurv hunn lar seg parre av en nabohann. Når hennes egen hann kommer til, bruker han nebbet og hakker mot kloakkåpningen til hunnen, helt til hun slipper ut den seddråpen som den "fremmede" hannen har deponert. Først da parrer han seg med hunnen igjen. I dette tilfellet er det altså nebbet som brukes, og jeg er usikker på om fuglenes forplantningsorgan har en slik "rensekrok" som du spør om.

Roar Solheim (07.06.2008)


#Økologi og atferd

Naturlig utvelgelse

Velger måseforeldrene ut hvilken av ungene de skal "satse" på, dvs bruke mest energi på å passe på? Og hvor mange måsunger overlever vanligvis i et kull på tre?

N.N (05.06.2008)

Svar:

De "velger" nok ikke slik vi bruker begrepet "velge", men dersom det er forskjell på ungenes vitalitet, og en eller to er kraftigere og maser mer om mat enn sine søsken, ja så er det denne ungen som vil ende opp med å få mest mat. dermed vokser den raskere og blir større enn sine søsken, og den vinner dermed i konkurransen om maten. Blir det matknapphet under foringsperioden, så vil de minste og svakeste ungene dø. Hvorvidt de voksne foreldrene "skjønner" denne sammenhengen, eller om de bare automatisk mater den som skriker mest og er størst, ja det er det mer vanskelig å få svar på. Men dte hele kan altså frklares med en veldig enkel, automatisk sammenheng.

Roar Solheim (05.06.2008)


#Økologi og atferd

fugleunger

heisan:) har ett spørsmål angående ett gammelt sagn,som faktisk var barnelære før i tiden. er det sant at foreldrene forlater barnet his det blir rørt av mennesker?? jeg har lært og lest tidligere at dette ikke stemmer. mvh Fredrik

F.B. (05.06.2008)

Svar:

Dette er faktisk IKKE riktig! Selv hjortedyr som rein og rådyr forlater IKKE ungene sine selv om mennesker har tatt i dem (forskere har målt og undersøkt slike hjortedyrkalver mange ganger uten at moren forlater ungene). Men det er andre grunner til at små unger av fugl eller pattedyr ikke bør røres eller forstyrres. Det er at andre fugler som spiser egg eller fugleunger, eller rovpattedyr som gjør det samme, kan oppdage egg, reir og dyreunger ved at DU forstyrrer dem, de kan følge luktsporet ditt til dem, eller de SER og HØRER de engstelige foreldrene og forstår at her kan det være et lett måltid å finne. Derfor bør unger av pattedyr og fugl bare betraktes på avstand, og du bør så raskt som mulig gå vekk fra dem uten unødig forstyrring.

Roar Solheim (05.06.2008)


#Økologi og atferd

svaleunger og flyvning

min fader hart set svalen hente hestehale og mener de viklede det om ungerne med henblik på at trække dem af reden til flyvning.
Har I hørt om denne anvendelse af redskaber hos fugle?

J.S. (04.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er nok ikke det som er hensikten. Den har antagelig flydd til reiret med hestehårfiber med den hensikt å fore/isolere reiret.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødlig skjære

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg så her en dag en rødlig skjære er dette vanlig ?

M.S. (04.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kan være en skjære med pigmenteringsfeil, evt så kan kveldslyset/morgenlyset ha spilt deg et puss.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

Hei

Hvorfor ligger nesten alle fugle fjellene i Nord-Norge?

N.N (04.06.2008)

Svar:

Hei!
Det at fuglene i størst grad benytter seg av klipper i Nord-Norge har sammenheng med næringsforholdene i havet når de hekker.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

Trostunge

Hei jeg fant en trostunge i går, den hadde nok hoppet ut av redet litt i tidligste laget, og har godt med fjær og hopper, men den greier ikke fly.
Det er masse katter her som lusker rundt og ville ta den, så jeg laget rede til den i en stor eske med fluenetting over. Den er veldig hengiven og drikker og spiser av en pipette. Har gitt den små marker som den kaster innpå med god apetitt.
Hva skal jeg mate den med? Hvordan bør jeg gjøre det? den bør jo om kort tid kunne settes ut bare den lærer å fly.

L. (03.06.2008)

Svar:

Hei!
Trosteunger fores naturlig i stor grad med meitemark, så du kan godt gi den slike. Når den har godt utviklede vingefjær kan du sette den ut i nærmeste skogområde. Den vil da etterhvert kunne fly og finne mat selv.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Diverse

Lov eller ei?

Er det lov å skyte måser og kråker?Vet av noen som holder på med slike ting og vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg da jeg har vært meget tydelig i min tale om dette.

A. (03.06.2008)

Svar:

Hei!
Alle fugler er i utgangspunktet fredet, men det er jakttid på arter som fiskemåke, gråmåke, svartbak i perioden 21. august til siste februar og på kråke fra 15. juli til 31. mars.

Tore Reinsborg (04.06.2008)

««første 47 082 - 47 091 av 50 005 siste»»