Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 768 til 49 777 av totalt 50 062 spørsmål «forrige neste»
Spurvefamilien
Er spurvefamilien en egen -idea familie, passeridae, eller er det en underfamilie av veverfamilien, passerinae?
Jeg finner begge deler på nettet.
Dersom det er en egen familie, når ble den det? Eller omvendt, når ble den bare en underfamilie?
M.A. (24.12.2005)
Svar:
Dagens Passeridae ble tidligere regnet som underfamilien Passerinae av familien Ploceidae (veverfugler) sammen to andre underfamilier; Plocinae og Bubalornithinae. Familien Passeridae (gråspurv, pilfink, snøfinker m.fl.) er medlemmer av ordenen Passeriformes. Over halvparten av verdens fugler tilhører denne ordenen. Tidspunktet for den nye inndelingen vet jeg derimot ikke. Det er mulig det kom med publikasjonen "Phylogeny and Classification of Birds, A study in Molecular Evolution" fra 1990 (Sibley & Ahlquist).
Frode Falkenberg (03.01.2006)
Holde duer og spurv ute fra lagerhaller
Lar det seg gjøre å holde skadefugl ute fra lagerhaller..?
Vi jobber i kraftforbransjen, og er avhengige av å holde fugl borte, pga smittefare. Det er ekstrem stor trafikk gjennom portene, slik at plaststrimler og hurtigporter osv, er dårlige løsninger. Lurer på om fugl reagerer negativt på høyfrekvndte lyder, eller spesielle lukter. Vi har gjennom flere år forsøkt å etablere hauk/falk på plassen. Nå etter 10 år slo et tårnfalkpar seg ned å klekket ut unger. Dette hjelper så lite. Avliving av duer osv er jo helt tabu. Kan dere svare meg på spørsmål, eller har dere andre effektive forslag...?
Fugleinfluensaen bedrer jo ikke sakken, sett fra kunder og kontrollorgan.
På forhånd, takk for hjelpen,...
Mvh John Åge Andersen
J.Å.A. (22.12.2005)
Svar:
Det er et vanskelig spørsmål som jeg dessverre ikke føler at jeg kan svare deg skikkelig på. Ta kontakt med skadedyrkontroll, f.eks. http://www.rentokil.no/
Frode Falkenberg (03.01.2006)
FASAN
Hvor finnes fasanen i Rogaland?
S. (21.12.2005)
Svar:
Jeg tok en prat med Kjell Mjølsnes som er sekretær i den avifaunistiske komiteen i Rogaland. Han kunne fortelle at fasanene i fylket stort sett var å finne i områdene mellom Stavanger og Sola. De kan riktignok påtreffes ned til Gruda, men er mer sjeldne sør for dette.
Frode Falkenberg (02.01.2006)
fieldscope
Hei! Hva slags teleskop kan du anbefale til en rimelig pris ?
P. (26.12.2005)
Svar:
Teleskoper er relativt dyre uansett, men typer uten HD glass er opptil halvparten så dyre som de med. Kvaliteten er selvsagt ikke så god som de med HD glass, men til normalt bruk er de helt suverene. I ekstreme forhold (motlys og kveld) vil man merke forskjellen litt. Sjekk kikkertspesialisten og natur&fritid for tilbud på f.eks. swarovski, leica eller opticron.
Frode Falkenberg (02.01.2006)
Fiskeørnrede
Hei!
Jeg har et gammelt fiskeørnrede som nå heller ca 20-30 grader og lurer på om fiskeørnene vil forsette å bygge på så det blir rett om de forsatt vil ha rede der.
Det er ca 7 år gammelt redeplassen.
T.Ø. (29.12.2005)
Svar:
De vil trolig prøve å "fikse" det gamle, da det å bygge et nytt innebærer store kostnader for fuglene. Ofte er det slik at paret ikke får fram unger det året de bygger nytt reir.
Arild Breistøl (02.01.2006)
Bjørkefink?
Jeg hadde en fugl på fuglebrettet i dag som jeg ikke klarer å identifisere. Trodde det var en bjørkefink, men den er svært ulik den som er avbildet på disse sidene.
Den hadde grå/lakserosa underside, brunlig, litt prikkete på ryggen. Et buet, hvitt bånd over vingen. Kort, litt butt nebb. En litt mørkere stripe over øynene.
U.S. (21.12.2005)
Svar:
Det høres ut som om du har sett en bjørkefink ja. Bildet du har sett på våre nettsider er av en fugl som er i sommerdrakt. Om vinteren er de mindre svarte i hodet og på ryggen, og vil se ut som du beskriver den.
Frode Falkenberg (02.01.2006)
Trekryper
Jeg holder til i Nord-Tyskland. I hagen har vi stadig trekrypere. (En morsom krabat!)Men sä lurer jeg pä: Er det mulig - uten ä ha fuglen i händen - ä fastslä om enkelte av de eksemplarene jeg ser er Kortkloet trekryper? Jeg vet jo at den kortkloede er litt brunere pä sidene enn vanlig trekryper, men har sä langt ikke klart ä finne ut av dette. Ordentlig kjapping, ikke sant?
V. (17.12.2005)
Svar:
Det er ikke lett å SE forskjell på disse to, men derimot har de forskjellig sang og varsellyder. Forsøk om du kan finne CD med fuglelyder, og lytt på de to artene der.
Roar Solheim (19.12.2005)
Kasse til rødstrupe
Hekker rødstrupe i fuglekasser? var en som fortalte meg om
rødstrupen var vanlig i kasser i England. Er det noen som har prøvd dette i Norge?
N.N (18.12.2005)
Svar:
Rødstrupe KAN hekke i kasser, men her i Norge er det svært uvanlig, og ingen har forsøkt å spesiallage kasser for rødstrupe. Vanlig reirplass er på bakken, innunder en gresstue eller godt skjult i vegetasjonen.
Roar Solheim (19.12.2005)
Svalene - Forsvinner de?
Svalebestanden i norge har minket de siste tiårene, hva er grunnen til dette? jeg har et prosjekt på skolen om dette skjønner du. å jeg synes det er ganske interresant. å kan du fortelle meg litt om låvesvalene? det hadde vært fint å fått svar på disse spørsmålene.. mvh Linn
L. (16.12.2005)
Svar:
Det hekker tre svalearter i Norge: taksvale, låvesvale og sandsvale. Alle er trekkfugler som overvintrer i Afrika sør for Sahara. Nedgang i bestander kan derfor skyldes forhold i Afrika såvel som i Norge, eller langs trekkrutene. Låvesvaler og sandsvaler har gått merkbart ned i antall, men noen steder ser det ut til at låvesvaler har tatt seg opp igjen. Låvesvaler har blitt drept i store mengder ved sprøyting i sør-Afrika. Endringer i landskapet i Norge kan også gi færre hekkemuligheter og færre svaler her hjemme.
Roar Solheim (19.12.2005)
duenes syn
Har duer god syn eller dårlig syn?
Mener om de har god syn til å oppdage farer?
N.N (15.12.2005)
Svar:
De fleste fugler har sannsynligvis meget godt syn. Rovfugl og ugler har inntil 10 ganger større tetthet av synsceller i øyet enn oss mennesker (dvs de kan se f. eks. en mus på 10 ganger lenger avstand enn oss!!!). Duer har trolig like godt syn, siden de jaktes på av falker og må kunne oppdage dem på så langt hold som mulig.
Roar Solheim (16.12.2005)