Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 955 til 46 964 av totalt 49 925 spørsmål


#Økologi og atferd

fugle egg

hvor lang tid tar det før et svale egg klekker?

O.J.N. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Det vil ta ca 15 døgn fra et svalekull er fullagt til eggene klekker.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Hvordan ?

Hvordan Kan Man Holde En Skjære Unge Som har Brekt Benet Og Ikke Klarer Og Gå I Live ?
Hva Spiser Dem ?

M.J. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Skjærene er nærmest altetende, så forskjellige middagsrester vil kunne duge, også meitemark.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Fuglelus.

Kan fuglelus bevegeseg ifra fuglekassen og inn i hytta på egen hånd.Avstand ca 4meter.

S.O. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Fuglelusene, eller loppene som de egentlig er, vil ikke komme inn i hytta deres. Dette fordi de kun er knyttet til den umiddelbare nærhet til fuglereiret.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Hvorfor legger kongeørna alltid to egg, når den ene ungen nesten alltid dør? Vil den bruke den andre ungen som mat, eller er det en "reserveløsning"? Er ikke dette lite kostnadseffektivt med tanke på mengden energi som går med på ett egg?

I.A. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Hos en så stor fugl som kongerørna, vil et ekstra egg ikke være så kostbart å produsere sammenlignet med en liten spurvefugl. Videre vil den kunne få fram to unger til flygedyktig alder hvis mattilgangen er god. Er mattilgangen relativt dårlig vil den yngste som regel dø, og vil kunne bli spist av den andre ungen.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

utsetting av kjøttmeisunge!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Vi har en liten kjøttmeisunge som falt ut fra redet for 10 dager siden. Da var den den fjerde ungen som falt ut av dette redet, men de som falt ut før prøvde vi ikke å redde.

Lille ”Pipp” derimot tok vi inn i en isboks, dekket med bomull og foret ham med brødbiter dyppet i vann, litt egg, litt karbonadedeig, noen dråper vann om dagen og vi passet på å la kassa stå på varmt gulv om natten så han ikke skulle bli kald.

Vi kan ikke så mye om fugler så det er vanskelig å si hvor gammel Pipp var da han falt ut av redet. Han hadde knapt fjær og det var så vidt vi så øynene de første dagene. Det var i grunnen bare gapet som syntes hver gang han peip.

I redet han hadde falt ut av så vi foreldrene fly fram og tilbake og vi hørte mye liv der. (vi hadde prøvd å komme til redet uten hell for å se om det var mulig å putte Pipp tilbake). Redet befinner seg rett utenfor inngangsdøra vår.

Etter 6 dager forstod vi at foreldrene hørte fuglungen som peip inne hos oss. Da vi satte Pipp i plommetreet rett utenfor stua kom begge foreldrene og begynte å mate ham. Dette foregikk i 3 dager, i alle fall så lenge Pipp satt i treet. Han satt mye i treet og ble matet på dagtid, han prøvde også å fly litt, men havnet på bakken og kom ikke opp igjen,. Vi plukket ham opp og satte ham i treet igjen. Vi matet ham også noe i tillegg til det han fikk av foreldrene. På nattetid hadde vi Pip i tildekket bur inne i huset.

Nå har det gått 5 dager siden foreldrene begynte å mate ham der ute. De andre ungene har tydelig forlatt redet og forelderen kommer bare innom plommetreet av og til og mater og ser til Pipp.

De siste 2 dager har Pipp begynt å ta til seg mat som blir satt fram foran ham i stedet for bare å gape for å bli matet. Han flyr litt mer, men vi synes utviklingen har stoppet opp. Han flyr stadig bare 2 – 6 meter og aldri oppover, men bare bortover og nedover . Bare sjelden greier han å lande på et mål han ser seg ut. Som regel lander han på bakken eller han flyr rett i husveggen eller annet.

Spørsmålet er :
Er det fremdeles sjanse for at han vil lære seg å fly? Og dermed kunne forlate oss og greie seg?
Eller har vi bidratt til å stoppe utviklingen fordi vi har passet for godt på?
Har du noen gode råd til oss utifra hva vi har skrevet?

S.M. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Dere kan fortsette å støttefore den en stund til med f.eks melormer, maggot etc, men den vil antagelig kunne finne mat selv snart. Det kan godt være den vil klare seg, men det er vanskelig å si sikkert. Den naturlige dødeligheten hos meiseunger er høy.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Diverse

spørsmål

hvorfor blir ikke fjærene til fuglene våte når de dykker?

S. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Fuglene blir ikke våte da fjærene inneholder et vannavstøtende middel i tillegg til at fjærstrålene er bygd slik at vannet renner lett av.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Jg har noen ugler som sitter utafor huset mitt og bjeffer som en terjer eller noe sånt, men jg vet ikke hvordan ugle det er.

Kan noen væresnill og svare meg da hadde jg blitt glad :)

Jg var så heldig at jg fikk filma den på nært hold, men jg kan ikke over føre filmen fra videokameraet til Pc, (har ikke kabel eller sånt til det)

sted
Norge-Nordland-Meløy-Reipå

J.P. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Bildet viser en hornugle, og den har antagelig unger i nærheten av hagen deres.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Alle fuglungene i fuglekassa døde

Mine foreldre hadde hengt opp ei fuglekasse med kamera i, i et tre i hagen. Og vi var alle spente og glade da det snart flyttet inn et kjøttmeisepar. Vi fulgte med på tv`en inne ,og oppi redet som de hadde laget ble det lagt 7 egg. Vi så etterhvert at 6 fuglunger som ble matet av sine foreldre. Etter endel dager kunne det se ut til at det bare var en fugl som var inne å matet ungene fordi det tok så lang tid mellom ungene fikk mat og det ble funnet endel fjær i nærheten av fuglekassa.Da det begynte å nærme seg tida for å fly,skjedde det plutselig at i løpet av to dager fra å se friske og ut, begynte de å dø en etter en.En fortvilet fuglemor forsøkte å gi mat til de som var igjen,men de orket ikke. Hva tror du kan ha skjedd? Det hadde blitt tittet forsiktig opp i fuglekassa bare 2 dager før tragedien skjedde. Kan det ha vært en årsak? At de har blitt smittet av noe?Vi er så fortvila og synes dette er så utolig trist.

S. (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kan godt være at den ene i kjøttmeis-paret er tatt av f.eks en spurvehauk eller katt. Det vil da kunne bli for krevende for den gjenværende å fore opp ungene alene. Fugler kan også bli rammet av sykdom, så det kan også ha vært det som var årsaken, eller begge deler.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar fugl.

Vi har en snodig fugl i haven fra tid til annen.den ersvar og hvit (spraglete som en nøtte kråke)med gult nebb. stot som en stær hele fuglen er svart/hvit spraglete. Har tatt noen bilder av den.

T.W. (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du sender oss et bilde av den, kan det hende vi finner ut hva det er. En del fugler er delvis albino, så det kan hende du har hatt besøk av f.eks en delvis albino gråtrost.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Endrer kjøttmeisens sang seg gjennom årene?

Hei. Da jeg var ung i 1980-1990 minnes jeg at kjøttmeisen alltid sang med en tretonet sang: titituu titituu. Når jeg nå i voksen alder lytter til dem har de en totonet sang: tuti tuti tuti. Jeg hører denne totonede sangen mange steder i landet. I Kristiansand, Oslo og Finnmark, så jeg tviler på at det er snakk om lokale dialekter. Noen synspunkter?

R.M. (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Kjøttmeisas sang kan anta mange varianter. Begge de to variantene du beskriver er vanlige, og antagelig de mest brukte variantene. Hvor utbredt den ene eller andre formen er i forhold til hverandre har vi ikke noe formening om.

Tore Reinsborg (12.06.2008)

««første 46 955 - 46 964 av 49 925 siste»»