Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 974 til 46 983 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Dvergpapegøye
Hei.. eg har hatt ein dvergpapegøye no i 2-3 månda, men her får 1 dag sida så la den seg til å sove mitt på dagen. og i dag så sitte han ganske så oblåst og den har ikkje våre bort i mat siden i går morges. vist eg prøve å nærme meg fuglen, så flytta han litt på seg eller den prøve å bite etter meg. og den laga svake lyda som eg aldri har hørt før.
Kva kan dette bety ?
D.H. (13.06.2008)
Svar:
Hei!
Det finnes egne steder på nettet hvor du kan spørre om papegøyer. Gå inn på siden: http://www.papegoye.no/
Du kan også lese fakta om papegøyer på disse stedene:
http://no.wikipedia.org/wiki/Dvergpapeg%C3%B8yer
http://www.dyrewebben.no/faktasidene/papegoyer/index.htm
http://www.dyrego.no/veiledninger/Papeg_yebrosjyre_klik_9869a.pdfTore Reinsborg (13.06.2008)
Redde skjæreunge?
Ja nå har vi fått en skjæreunge i hus. Jeg ser det er flere andre spørsmål om dette, men jeg spør likevel. Har lenge sett at et skjærepar har hatt rede i granhekken her. Men for noen dager siden blåste det voldsomt, og vi tror ungene datt ut da. Har sett dem gå ut og inn av hekken her. Har sett foreldrene litt her, men ikke mye, og ikke rett ved ungene. I dag tidlig var den minste død. Den andre levde, så jeg tok den inn, har lagt den i en pappeske med litt gress til underlag, og har gitt den litt melk og middagsrester (etter hva jeg har lest her). Vi har vært ute og forsøkt å finne redet, men det er ikke lett. Hekken er ikke så høy, men veldig tett.
Ungen ser veldig svak ut. Det er et par fluer i fjærene på den, hvis jeg prøver å plukke dem vekk kryper de inn i fjærdrakten dens. Tror du det nytter om jeg fortsetter slik jeg har gjort hittil? Eller vil det være bedre å sette den opp i hekken uansett? Den virker veldig vaklevoren, så jeg er usikker på om den klarer å klore seg fast. Og vil i så fall foreldrene klare å finne den igjen nå, det er jo noen dager siden den falt ned.
Takknemlig for svar!
M. (12.06.2008)
Svar:
Hei!
Skjæreungene tigger om mat, og foreldrefuglene lokker på ungene. Skjærene er også temmelig stedbundne, så det kan godt hende den kan bli gjenforent med dem. Du kan prøve å sette den ut i hekken og se om foreldrene kommer med mat til den (på avstand). Du kan evt støttefore den i tilfelle de ikke skulle dukke opp med det første.Tore Reinsborg (13.06.2008)
Er dette lyden av en fugleunge?
Er det mulig å si noe om hvilken fugl som lager denne lyden? En bekjent mente det antakelig er en fugleunge (som har forlatt redet), men er det mulig å si noe om hvilken? Den satt ganske høyt oppe i et tre.
Biotop: blandingsskog (kratt) ved siden av en liten bekk i nærheten av et tjern, utkanten av kulturlandskap i Skedsmo kommune. De fleste vanligste artene av finker, meiser, troster, sangere, osv. finnes her, så det kan vel være nær sagt hva som helst? Den sang akkurat slik som på dette opptaket hele tiden (mange minutter), helt uten variasjon, og med samme takten, ca. 3 sekunder mellom hvert pip.
http://home.broadpark.no/~flangs/R09_0001.mp3 (MP3-fil,~350kB)
Opptaket ble gjort 9. juni.
På forhånd takk for svar!
Hjerteligst
Frode Langset
F.L. (12.06.2008)
Svar:
Hei!
Lydopptaket du sendte er antagelig av en tiggende fugleunge. Lyden minner mest om grønnfink-unge.Tore Reinsborg (12.06.2008)
Kvinand
Hva lever Kvinand av?
E. (11.06.2008)
Svar:
Hei!
Kvinanda lever av forskjellige typer bløtdyr og krepsdyr, videre småfisk, børsteormer og insekter. Den kan også ta vegetabilsk føde i form av frø som lander på vatnet.Tore Reinsborg (12.06.2008)
Måker på gårdsplass
Hei,
idag er det to måkunger utfor døra mi, og ei mor som passer dem. En annen måke sitter på taket og stuper når noen kommer gående langt unna. Dette er selvsagt ikke noe særlig, da jeg føler at jeg leker med livet når jeg skal ned til bilen. Hva skal jeg gjøre? Hva kan jeg gjøre? Bor forsåvidt i Tromsø, om det sier deg noe om måketype.
I. (11.06.2008)
Svar:
Hei!
Måkene foretar kun skinnangrep, så det er ingenting å bry seg om. Etterhvert vil de bevege seg bort fra området, og da vil stupinga opphøre helt.Tore Reinsborg (12.06.2008)
fugle egg
hvor lang tid tar det før et svale egg klekker?
O.J.N. (11.06.2008)
Svar:
Hei!
Det vil ta ca 15 døgn fra et svalekull er fullagt til eggene klekker.Tore Reinsborg (12.06.2008)
Hvordan ?
Hvordan Kan Man Holde En Skjære Unge Som har Brekt Benet Og Ikke Klarer Og Gå I Live ?
Hva Spiser Dem ?
M.J. (11.06.2008)
Svar:
Hei!
Skjærene er nærmest altetende, så forskjellige middagsrester vil kunne duge, også meitemark.Tore Reinsborg (12.06.2008)
Fuglelus.
Kan fuglelus bevegeseg ifra fuglekassen og inn i hytta på egen hånd.Avstand ca 4meter.
S.O. (11.06.2008)
Svar:
Hei!
Fuglelusene, eller loppene som de egentlig er, vil ikke komme inn i hytta deres. Dette fordi de kun er knyttet til den umiddelbare nærhet til fuglereiret.Tore Reinsborg (12.06.2008)
Kongeørn
Hvorfor legger kongeørna alltid to egg, når den ene ungen nesten alltid dør? Vil den bruke den andre ungen som mat, eller er det en "reserveløsning"? Er ikke dette lite kostnadseffektivt med tanke på mengden energi som går med på ett egg?
I.A. (11.06.2008)
Svar:
Hei!
Hos en så stor fugl som kongerørna, vil et ekstra egg ikke være så kostbart å produsere sammenlignet med en liten spurvefugl. Videre vil den kunne få fram to unger til flygedyktig alder hvis mattilgangen er god. Er mattilgangen relativt dårlig vil den yngste som regel dø, og vil kunne bli spist av den andre ungen.Tore Reinsborg (12.06.2008)
utsetting av kjøttmeisunge!
Hei
Vi har en liten kjøttmeisunge som falt ut fra redet for 10 dager siden. Da var den den fjerde ungen som falt ut av dette redet, men de som falt ut før prøvde vi ikke å redde.
Lille Pipp derimot tok vi inn i en isboks, dekket med bomull og foret ham med brødbiter dyppet i vann, litt egg, litt karbonadedeig, noen dråper vann om dagen og vi passet på å la kassa stå på varmt gulv om natten så han ikke skulle bli kald.
Vi kan ikke så mye om fugler så det er vanskelig å si hvor gammel Pipp var da han falt ut av redet. Han hadde knapt fjær og det var så vidt vi så øynene de første dagene. Det var i grunnen bare gapet som syntes hver gang han peip.
I redet han hadde falt ut av så vi foreldrene fly fram og tilbake og vi hørte mye liv der. (vi hadde prøvd å komme til redet uten hell for å se om det var mulig å putte Pipp tilbake). Redet befinner seg rett utenfor inngangsdøra vår.
Etter 6 dager forstod vi at foreldrene hørte fuglungen som peip inne hos oss. Da vi satte Pipp i plommetreet rett utenfor stua kom begge foreldrene og begynte å mate ham. Dette foregikk i 3 dager, i alle fall så lenge Pipp satt i treet. Han satt mye i treet og ble matet på dagtid, han prøvde også å fly litt, men havnet på bakken og kom ikke opp igjen,. Vi plukket ham opp og satte ham i treet igjen. Vi matet ham også noe i tillegg til det han fikk av foreldrene. På nattetid hadde vi Pip i tildekket bur inne i huset.
Nå har det gått 5 dager siden foreldrene begynte å mate ham der ute. De andre ungene har tydelig forlatt redet og forelderen kommer bare innom plommetreet av og til og mater og ser til Pipp.
De siste 2 dager har Pipp begynt å ta til seg mat som blir satt fram foran ham i stedet for bare å gape for å bli matet. Han flyr litt mer, men vi synes utviklingen har stoppet opp. Han flyr stadig bare 2 6 meter og aldri oppover, men bare bortover og nedover . Bare sjelden greier han å lande på et mål han ser seg ut. Som regel lander han på bakken eller han flyr rett i husveggen eller annet.
Spørsmålet er :
Er det fremdeles sjanse for at han vil lære seg å fly? Og dermed kunne forlate oss og greie seg?
Eller har vi bidratt til å stoppe utviklingen fordi vi har passet for godt på?
Har du noen gode råd til oss utifra hva vi har skrevet?
S.M. (11.06.2008)
Svar:
Hei!
Dere kan fortsette å støttefore den en stund til med f.eks melormer, maggot etc, men den vil antagelig kunne finne mat selv snart. Det kan godt være den vil klare seg, men det er vanskelig å si sikkert. Den naturlige dødeligheten hos meiseunger er høy.Tore Reinsborg (12.06.2008)