Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 263 til 47 272 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
Hva slags fugl er dette?
Dette bildet ble tatt i slovakia i vår. Kan dere si meg hva slags fugl det er?
N.N (28.06.2008)
Svar:
Dette er en tornirisk hann.
Roar Solheim (29.06.2008)
Hvilken fugl kan det være?
Vi har hytte på Fåvang Østfjell.Har for tiden besøk av 4-6 fugler av en art vi ikke finner i noen bok.Har desverre ikke bilde så jeg får prøve å beskrive den.Den er stor som en liten skjære.Brun i fjærdrakr med oransje halefjør som også ses som en vifte ved oppbremsing og landing.Den har relativt stort hode med fyldig dun over hodet.Den avgir merkelige lyder nærmest (brekelyder)Den er ikke spesielt sky,men liker seg best alene ved foringsbrettet.
H.P.W. (25.06.2008)
Svar:
Dette er nok lavskrike, den minste kråkefuglen. De lever gjerne parvis eller i familiegrupper (høst og vinter). De er vanligst i gammel, lavkledt barskog, og de kan være svært tillitsfulle og uredde.
Roar Solheim (28.06.2008)
Uglefar
Hvor blir det av uglefaren når ungene er født?Det er vel neppe plass til hele familien i en uglekasse. Kan man se forskjell på hunn og hann? Når på året er det best å rengjøre kassen?
Hilsen Jan R.
N.N (25.06.2008)
Svar:
Hos uglene er det bare hunnen som ruger og holder seg i reirhullet sammen med ungene. Hannen jakter og skaffer mat. Han leverer maten gjennom inngangshullet til hunnen, eller han sitter ute og lokker på henne. Hun flyr da ut fra reirhullet/kassa og tar i mot maten fra hannen før hun bringer den tilbake til ungene.
Roar Solheim (28.06.2008)
Hvitryggspett?
Denne hunnfuglen og ungen har vært å se på min terrassa i sommer. Jeg har hele vinteren trodd at vi bare har hatt hekkende flaggspetter her Det tydelig røde hodet på ungen har imidlertid gjort meg usikker.Hunfuglen har ett orange felt over nebbet. Jeg bor på Lundeby
( Mellom Mysen og Ørje) Er takknemmelig for svar. Tok mange bilder.
B.J. (27.06.2008)
Svar:
Dette er to flaggspetter - hunnen til venstre, en ungfugl til høyre. den tigger om mat.
Roar Solheim (28.06.2008)
Spørsmål:
DENNE FUGLEN OG DAMA HANS HAR REIR OPPI MØNET PÅ HYTTA VÅR?
DAMA ER GRÅAKTIG OG LITT RØDBRUN I STJERTEN. LURER VELDIG PÅ
HVILKEN FUGL DETTE ER. KAN DET VÆRE FLUESNAPPER?
K.A.B. (24.06.2008)
Svar:
Du har tatt bilde av en rødstjert hann.
Frode Falkenberg (25.06.2008)
kjøttmeis
Hei!
Det lå en kjøttmeisunge på plenen som jeg tok inn for 4 dager siden (har katt så den ville raskt blitt snacks..). Har matet den og det går greit. Tror jeg har funnet redet, er det noen fare for at den blir avvist dersom jeg prøver å legge den tilbake? Det er mange kjøttmeiser og andre fugler som har rede omkring her, hvis jeg har funnet feil rede, vil den bli godtatt der?
V. (24.06.2008)
Svar:
Hei!
Du kan godt prøve å legge den tilbake i reiret igjen, men du må forsikre deg at den havner i riktig reir.Tore Reinsborg (24.06.2008)
Går de instinktivt til vannet?
Hei.
Hvis en andunge er fysisk flyttet fra mor og flokk, vil den alikevel søke automatisk til nærmeste vann? Fra hvor lang avstand kan en unge på 1-2 uker merke at vannet er i nærheten? Jeg bor 600 meter fra et stort vann. En andunge som ble levert her, stakk av og jeg mener den mulig er observert sammen med en mor og hennes flokk i vannet, men er det bare ønsketenking? Finner de virkelig frem alene gjennom gress/skog til vannet instinktivt?.
A.S. (23.06.2008)
Svar:
Hei!
Antagelig vil andungen gå seg vill hvis den ikke blir ledsaget av mora til vannet. Den kan imidlertid komme seg til vannet ved egen hjelp hvis den f.eks hører lokkelydene til mora og kan ta ut kursen på bakgrunn av dette.Tore Reinsborg (23.06.2008)
Hviket egg?
Vi har funnet et egg som vi gjerne skulle visst hva fugl som har lagt det.
Egget er blått med masse mørke flekker. Det er cirka 3 centimeter langt og har en diameter på rundt 2 centimeter.
Vi fant det godt bevart med et lite hull på undersiden som vi tror ungen har krøpet ut. Terrenget var nesten flatt, masse myr og noen furuer her og der. Stedet ligger på cirka 400-500 meter over havet. PS: Det er en stor furuskog bare en halv km fra stedet og ligger litt lengre nede i lia.
E. (23.06.2008)
Svar:
Hei!
Dere har antagelig funnet et måltrost-egg.Tore Reinsborg (23.06.2008)
Hekketid for duer
Hei - vi vurderer å felle et tre. I treet er det reder til duer og vi ønsker naturligvis ikke å felle treet mens duene holder til her. Når er det forsvarlig å felle treet ift duenes reder?
K.K.S. (22.06.2008)
Svar:
Hei!
Dere får følge med å se når ungene flyr ut. Når de har gjort det, er det bare å felle treet.Tore Reinsborg (23.06.2008)
Måsebabyer i hagen
Hei, en måsefamilie på to voksne og tre barn har slått seg til i hagen vår. Men egentlig holdt vi på å fikse ting der, så gress, planting osv. Må vi vente til fuglebabyene kan fly før vi kan fortsette arbeidet i hagen? Eller er det noen mulighet for å flytte på dem?
A.K. (22.06.2008)
Svar:
Hei!
Måker er reirflyktende, så det trenger ikke ta så lang tid før de har beveget seg bort fra hagen. Ofte går turen til nærmeste vassdrag eller til sjøen.Tore Reinsborg (23.06.2008)