Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 933 til 46 942 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Merking av fugler.
Hei.
Vet ikke om du kan svare på dette spørsmålet, men jeg prøver..
Jeg fikk her en dag øye på en grågås (i Oslo) som var merket med TC B i form av et langt blått halsbånd med hvite bokstaver (TC B). Det virket ikke særlig behagelig for gåsa. Det kan da ikke være nødvendig med slike store "merkelapper"? Hvorfor er det ikke nok med en ring rundt foten? Den hadde det i tillegg.
Vet du hvem som merker den slik, er det her i Norge eller i utlandet?
På forhånd takk for svar!
B. (27.06.2008)
Svar:
Hei!
De fleste grågjess er merket langs kysten av Nord-Norge av Norsk institutt for naturforskning (NINA), og det gjelder antagelig dette individet også. Man bruker slike halsbånd for å kunne identifisere fuglene uten å måtte fange dem inn på nytt. Slik kan man få verdifull informasjon om trekkveger og arealbruk hos grågåsa. Hvis halsringen er satt på riktig, vil ikke dette påvirke grågåsa negativt. Halsring-avlesninger av grågås kan sendes: arne.follestad@nina.noTore Reinsborg (30.06.2008)
Ukendt ungfugl for en dansker...
Jeg har just været i Norge (Hafjell og Beitostølen) og har iagttaget nogle / mange ungfugle, som finder føde på græsplæner og lignende. Så snart man nærmer sig flyver de op og bort, temmelig klodsede i flugten og i kropsform. Jeg har ikke set dem i Danmark. De er på størrelse med en solsort eller sjagger eller lidt større. De er uden markante farver, mest brunlige eller grålige, så vidt jeg kunne se.
Kan det være skovskade ungfugle? Vi har skovskader i Danmark, en sky fugl, noget i retning af disse norske.
P.J. (26.06.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å si med sikkerhet hva du har sett. Hvis fuglene lignet mest på sjagger/solsort i kroppsform, kan det kanskje være kull av misteldrossel. Skovskader finnes sikkert i det nevnte området også, så denne arten kan heller ikke utelukkes.Tore Reinsborg (30.06.2008)
Hvitøyeand
Er denne sjelden i Norge?
N.N (26.06.2008)
Svar:
Hei!
Hvitøyeanda hekker ikke i Norge, og fram til nå er det bare gjort 8 funn av arten her til lands.Tore Reinsborg (30.06.2008)
Måsunge igjen!
Når en måsunge detter ned fra reiret oppi pipa vår og ned i hagen, vil foreldrene hans greie å få den opp igjen? Den er langt fra å kunne fly! Den går og tasser alene her med flere måser hylende rundt. Jeg er redd for at ørna skal ta den, eller katter i området. Noe jeg kan gjøre?
N. (26.06.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke nødvendig å legge måke-ungen tilbake på taket, da de naturlig forlater reirplassen raskt etter klekking. Her er det nok best å la naturen gå sin gang.Tore Reinsborg (30.06.2008)
fuglefamilie i ventilen
vi har fått en kjøttmeisfamilie i ventilen på soverommet vårt. det er veldig koselig, men vi synes de begynner med frokosten litt vel tidlig, sånn omtrent i 04.00 tida. spørsmålet er når vil ungene flytte ut?
E.W. (26.06.2008)
Svar:
Hei!
Kjøttmeis-ungene vil være i reiret i 18-22 døgn, og nå i slutten av juni er antagelig utflyging nært forestående.Tore Reinsborg (30.06.2008)
Kattugle og nattravn
Hei, jeg hører kattugle nesten vær natt så lenge det er stille og fint i været. Det jeg lurer på er: Når vil kattugla roe seg ned med spillet om natta? Og når vil også nattravnen være ferdig med dette spillet?
H. (26.06.2008)
Svar:
Hei!
Kattugla er en art som kan rope så og si året rundt, men det er særlig på ettervinteren samt på sensommeren/høsten at de roper. Nattravnen er en trekkfugl som er veldig kort tid i Norge, og det er stort sett fra slutten av mai og i juni at man hører den. Utover i juli vil spillet raskt avta.Tore Reinsborg (30.06.2008)
måseunger
ka spiser måseunger egentlig? og ka spiser dem når de har vokst opp litt og bynne å bli stor?
H.S. (26.06.2008)
Svar:
Hei!
Måkeungene blir når de er små foret med oppgulp fra foreldrene. Når de vokser til vil de finne mye smådyr og rester etter dyr, samt avfall, i fjæra og andre steder.Tore Reinsborg (30.06.2008)
trekkfugler
Hvor kan jeg finne en liste over trekkfugler i Norge
E.S. (25.06.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke utarbeidet egene "lister" over trekkfugler i Norge. I de fleste fuglebøker blir det oppgitt hvorvidt de respektive fugleartene er trekkfugler og om hvor de oppholder seg om vinteren.Tore Reinsborg (30.06.2008)
måkeunge
Hei, vi har et reir på taket med måkeunger. De er ca 3 dg gamle. I dag datt den ene ungen ned i takrennen. Jeg tok denopp og lå den tilbake på taket og nå ser det ut som moren ikke vil ha noe med den å gjøre. Hva kan jeg gjøre? Kan jeg ta den inn og mate den?? Hva kan jeg evnt gi den+
N. (24.06.2008)
Svar:
Hei!
Det er naturlig at måkeungene forlater hustak raskt etter at de er klekket, og du kan bare la den være der du fant den, da måke-foreldrene passer på den.Tore Reinsborg (30.06.2008)
Hva slags fugl er dette?
Denne fuglen har rede i en vedstabel hos oss. Den la 8 egg og nå er det unger. Men vi vet ikke hva slags fugl det er. Det ser ut til at både hannen og hunnen jobber med ungene. Jeg tok dette bildet i går med 300 mm telelinse.
H.S. (30.06.2008)
Svar:
Du har tatt bilde av en rødstjert hann. Les mer om arten her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=147.
Frode Falkenberg (30.06.2008)