Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 246 til 47 255 av totalt 50 301 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten, svart fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Tidligere idag kom en fugl seg inn i leiligheten vår. Den var svart og på størrelse med en spurv (?), men vingene var ganske lange. Hva slags fugl kan dette ha vært?

Slenger med et uklart bilde også, i tilfelle det kan være til hjelp. (Fuglen ligger "riktig vei" - på magen, på bildet)

H.B. (01.07.2008)

Svar:

Dette ser ut til å være en tårnseiler. Kast den opp i lufta slik at den for luft under vingene, så flyr den sannsynligvis avsted. Den klarer ikke å lette fra bakken på egen hånd!

Roar Solheim (01.07.2008)


#Diverse

Fredning hekkende fugler

Hei!
Stemmer det at alle fugler er fredet i hekketiden? Håper det for noen naboduers skyld :)

G. (01.07.2008)

Svar:

Ja, det stemmer.

Roar Solheim (01.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent trost ?

i kveld satt en brun, og brunspetter liten kar på en av gjerdestolpene her på tunet på vestvågøy. brunt spisst nebb, som trost, og brune bein. kraftig helbrunt ryggparti,koksgrått nederest på ryggen ned mellom vingene. brunspettet bryst og klare hvite tverrgående striper nedenfor midten av vingene.
satt som en stor bolle. beege seg som en trost da den løy ned på bakken. vippet litt på seg da den sa noen trosteaktige lyder.
vi har sett veldig mye tros her på høsten, men denne var anderledes ! har sjekke nettet g funet ut at denligner noe på en gråtrost, men er absolutt ikk maken, spesielt pga den hvite stripe på vingene, samt at den brune fagrgen her var veldig fyldig, ikke hvotbrunspettet altså. pen og saftig brunfagre i sin generele fremtoning.. hvilke fugl kan det her være snakk om ?

R.L. (01.07.2008)

Svar:

Hei!
Gråtrost passer faktisk best til din beskrivelse (spesielt ryggpartiet), men de hvite stripene gjør imidlertid ikke det. Det hender at det dukker opp fugler med fargefeil, så en kan ikke utelukke en slik. Hvis fuglen er der, kan dere forsøke å ta et bilde av den og sende oss.

Tore Reinsborg (01.07.2008)


#Fugleforing

Hva skal vi gjøre med 2 gråtrost unger?

Vi fant 2 nydelige gråtrost unger i dag som lå på bakken og hele redet var rasert og ødelagt.Moren var død.Noen må ha gjort hærverk,dessverre.

De har fjær på seg,er kvikk og kvitrer mye.Men hvor mange dager gammel de er,aner vi ikke og ikke kan de fly.

Vi vil vill gi de mat frem til at de kan fly,så sette de fri.

Hvor ofte i døgnet må de ha mat og hvordan blir det med væske tilgang?

Vi har gitt meitemark,men aner jo ikke hvor mye og hvor ofte.

Takknemlig for svar!

K. (30.06.2008)

Svar:

Hei!
Gråtrost-unger fores naturlig med meitemark, så dette vil være god kost for dem. De bør fores relativt ofte, da de i følge din beskrivelse trolig er temmelig store. Hvis du har de i en åpen pappeske utendørs så vil ikke meitemarken komme seg ut, og da trenger du kanskje ikke fore dem så ofte. Om natta fores fugleunger lite, så da kan de godt være uten mat. Et lite fat med vann skader heller ikke.

Tore Reinsborg (01.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn i indre Oslofjord

I dag tidlig 30 juni 08 ca kl.0715 observerte jeg fra båten en havørn på østsida av Håøya rett nord for Drøbaksundet. Jeg ble meget overrasket, men er sikker på at det var en havørn jeg så. Er det andre observasjoner av havørn i indre oslofjord?

D.W. (30.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kan sikkert stemme at du har sett en havørn. Det er de siste årene registrert en økende observasjonsfrekvens av havørn i de sørligste delene av Norge. Dette kan nok ha sammenheng med en registrert økning i antall par i resten av landet.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

måkeunger

På jobben min har vi fått tre måkeunger ramlende ned i et atrium.De er nå max to uker gamle Flere ønsker å få flyttet disse, da vi ikke kan bruke hagen pga sinte måkeforeldre. Hvor gamle bør ungene være før vi flytter de, og vil foreldrene finne de igjen om vi flytter de til feks en plen på andre siden av huset?

K. (30.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis man flytter ungene på andre siden av et hus, vil nok ikke dette skade, da foredrene vil finne de igjen.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

Foring av gråspurv og kjøttmeis.

Vi er et eldre par som koser oss med å mate gråspurv og kjøttmeis. Selv nu her oppe i nordre Nordland hvor det har vært en meget kald juni, ingen innsekter enda, så har vi gitt disse fuglene litt solsikkefrø. Så sier vår nabo, at fugleungene til disse fuglene kan dø sersom vi gir foreldrene litt solsikkefrø. Kan dette være riktig?Hilsen to fugle-elskere oppe i Tjeldsund

A.K. (30.06.2008)

Svar:

Hei!
Det vil ikke skade å gi fugler solsikkefrø om sommeren også.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kylling

Hvilket kjønn er det på kyllingen man spiser? Er det slik at vi spiser begge deler? Hvordan ser man forskjell på kjønnene når det er snakk om kyllinger?

K. (29.06.2008)

Svar:

Hei!
Kyllinger som kjøpes i butikker til menneskeføde er antageligvis av begge kjønn. Man må nok se etter kjønnsorganene på kyllingene for å fastslå kjønnet, da de er prikk like ellers.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Diverse

Yngletiden

Hva er yngletiden? Hva menes med det ordet?

N.N (29.06.2008)

Svar:

Hei!
Med yngletid menes den perioden av året når fuglene hekker. Det vil i praksis si hele perioden fra hannene begynner å synge/markere territorium til ungene er flygedyktige og har forlatt hekkeområdet.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Fugleforing

spurveungene

Hei, me fant ein spurvunge på bakken,den hadde kansje mista mora si, for litt på sio av den var det ein død fugl. Me tok den med oss inn og fant et gammalt fuglebur til den. Den vil ikkje eta, den vil berre sova. Så me lure på om det er noko me kan gjer? Og kor lenge spurvungane sover? Ka mat kan me gi? må den matast eller greier den å eta sjøl?

R.H. (29.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kommer an på hvilken art det er snakk om hva man bør fore den med. Dere kan prøve å gi den små meitemark, insektlarver, oppbløtet brød/frø og se hva den vil ha.

Tore Reinsborg (30.06.2008)

««første 47 246 - 47 255 av 50 301 siste»»