Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 840 til 46 849 av totalt 49 920 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Vi er en familie som tidligere har reddet skadde villdyr og satt dem ut i naturen igjen. Vi vet at iallefall noen har klart seg etterpå.
For noen uker siden kom noen med en måkeunge til oss. Den ble angrepet av andre fugler, så de tok den med seg. Måkeungen var liten og helt dekket av dun. Nå har han fått masse fjær, han spiser godt og svømmer i badekaret. Spørsmålet vårt er hvordan får vi tilbakeført han til naturen? Må vi lære han å fly? Kan han settes rett ut i naturen eller skal det skje gradvis? Vil de andre måkene lære han å finne mat?
S.V. (07.07.2008)
Svar:
Hei!
Se på forrige besvarelse på dette nettstedet for tips.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Måker
Hei. Jeg og min venninne fant for 3 uker siden en forlatt måke unge. Da var han litt stor, kankje to uker gammel? De andre søsknene var døde og lå rundt han. Vi tok han hjem og har gitt han rå fisk mange ganger om dagen. Han har vokst mye og har forandret dun til fjær på magen og forskjellige andre steder. Det er tydelig at han øver på å fly. Han liker godt å bade. Spørmålet vårt er om vi nå kan slippe han ut i det fri? Vil han klare seg selv? Vi tenker da å slippe han ut i området hvor vi fant han. Hilsen Gunhild og Henriette
G.T. (07.07.2008)
Svar:
Hei!
Det er best hvis dere slipper han ut i et fjæreområde med mye eksponert mudder og tang på fjære sjø. Der vil den kunne finne ymse småkryp og forhåpentligvis klare seg selv. Dere kan godt støttefòre den til den flyr godt.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Andefugl??
Hei! Jeg har flere ganger, to-tre år på rad, observert et andepar (?) med unger. De holder til i et lite, grunnt skauvann på Romerike. Jeg lurer veldig på hva slags fulg dette kan være, har ikke klart å finne ut av det. De har 4-6 unger som svømmer alene om dagen, de dykker ofte og blir under vannet opptil ca 1 minutt. Ungene er brunspraglete, de voksne har jeg ikke fått sett så mye på da de (eller moren) kommer først om kvelden og samler sammen ungene sine. De voksne fulgene lager en tydelig vislende lyd nå de tar av fra vannet. I helgen var det et par fulger som sloss, de bakset rundt i vannet og lagde et forferdelig spetakkel, og de lagde lange, raske kekekeke-aktige lyder mens de sloss. De voksne fuglene ser også brune ut, har hvertfall ikke klart å se noen tydelige kjennetegn på dem. De er mindre enn stokkanda og når de svømmer skyver de hodet fram og tilbake (som høns). Det er kun dette ene paret som har vært der alene. Kan du si noe om hva salgs fulg dette kan være???
T. (06.07.2008)
Svar:
Hei!
Hunner av andefugler og deres unger er veldig like av utseende, så det er ikke greit å gi noe sikkert svar på hvilken art du har sett. Hvis hunnen er tydelig mindre enn stokkanda kan det være et krikkand-kull.Tore Reinsborg (07.07.2008)
En snodlig liten fugl
Hei var ute å gikk tur i dag, og fikk øye på en fugl med uvanlig farge, den hadde gult hode, og lys grønt bryst. Den har størrelse som en stær. Bor i Rørvik i Nord-Trøndelag. Har aldri sett en som denne her tidligere.
T.R. (06.07.2008)
Svar:
Hei!
Bildet du har tatt viser en gulspurv hann som er noe uvanlig sterkt gulfarget på hodet.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Ekorn
Hei!
Uten for hytta vår bodde det en ekorn familie i et reir. reiret ble angrepet av ei katte og ekorn mora stakk av. vi lot ungen bare være, men etter et døgn var mora ennå ikke kommet tilbake,så vi la ungene tilbake i reiret. Mora er ennå ikke kommet tilbake å denene ungen ligger helt alene ettersom de andre er dø. vi bestemte oss for å gi stakkaren mat å ly, men vet ikke hva vi kan fore den med eller hva vi kan gjøre.... prøvdt å ringt til div organinsasjoner å det eneste de kan gjøre er å avlive den. men jeg syns den ortjener en kjangse.... hva bør vi gjøre?
Mvh K
K. (06.07.2008)
Svar:
Hei!
Hvis ekorn-ungen er liten må den kanskje ha melk, men en veterinær kan sikkert gi gode råd her.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Dukkender i Sanvikselva, Bærum
Observerte en andemor med 6 små kyllinger. Kyllingene dykket ivrig til bunnen, men jeg synes ikke moren så ut som noen laksand som vi ofte ser her. Den hadde nærmest rutemønster i grått på ryggen, og manglet den typiske brunfarge på hodet. Kan det tenkes at kyllinger dykker selv om de egentlig ikke tilhører dukkkandarter?
Å.E. (06.07.2008)
Svar:
Hei!
Små andunger av flere arter kan dykke litt selv om de ikke er en egentlig dykkand. Vi må nok ha mer beskrivelse av andemora for å kunne si noe om hvilken art det er.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Fugleunge funnet
Hei
Har funnet en måkeunge som tydeligvis har falt ut av reiret på taket av gamle BT-bygget/SV-fakultetet og ned i bakgården her... KOmmer foreldrene til å passe på den og gi den mat, eller skal me prøve å få den opp på taket igjen?
N.N (06.07.2008)
Svar:
Hei!
Det du beskriver er normalt i forhold til måkeunger, så her er det nok best å la naturen gå sin gang. Foreldrefuglene har nok kontroll på måkeungen.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Sjeldne fugler?
Bor på tromsøya rett ved en gammel granskog. Her har vi jevnlig observert både Gråhegre, Svartrost, Rødstrupe og Fuglekonge. Er disse vanlige fuglearter å finne på disse trakter? Desverre er denne gamle granskogen regulert til utbyggingsområde av kommunen, noe vi synes er svært synd med tanke på det rike fuglelivet her.
L.I.M. (06.07.2008)
Svar:
Hei!
De artene du nevner hekker ofte i granskog, og den mest typiske du nevner er nok fuglekongen. Gråhegrene har gjerne reirene sine høyt i grantrær, så hvis det er en gråhegre-koloni der bør den tas vare på.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Har funnet et helt nyfødt ekorn
Fant to, det ene var dødt.Er det ikke veldig sent for ekorn unger ?
E.K. (05.07.2008)
Svar:
Hei!
Ekornet kan ha flere kull i året, så de ungene du ser nå er nok fra 2. kull.Tore Reinsborg (07.07.2008)
hvilken fugl?
Var på en hytte i Nord Aurdal ved Revulen seter sist uke. Hørte en fugl som sang hele natten til de grydde av dag. Lyden var 4 til 5 korte nedadgående toner som gikk over i 2 eller 3 triller. Hva heter denne fuglen? Den var alene i sitt revir og vi hørte ingen fugler som svarte eller som sang med. Og et spørsmål til: hva heter egentlig fuglen som blir kalt sysvorte på vestlandet.
I.W.M. (05.07.2008)
Svar:
Hei!
Den sangformen du beskriver passer godt til rødvingetrost, og den synger stort sett bare om natta så sent i hekkesesongen som det er nå. Sysvorte eller sysvorta er et gammelt lokalnavn på svarttrosten, brukt særlig på Vestlandet samt i Agder.Tore Reinsborg (07.07.2008)