Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 905 til 46 914 av totalt 50 028 spørsmål «forrige neste»
Tårnfalk eller Lerkefalk (eller)?
Observerte to falker som "bråkte" mye gjennom flere dager i området Haslerud på Nesodden. Ut fra beskrivelser og lyd Klarer jeg ikke helt å bestemme denne. Ut fra sannsynlighet med utbredelse er det Tårnfalk. Imidlertid mener jeg der er trekk som kan passe med med Lerkefalk.
Kan dere hjelpe? Vedlegger ett bilde (har fere bilder og (dårlig)lyd.)
K.A.N. (04.08.2008)
Svar:
Dette er tydelig en lerkefalk! Legg merke til de mørke, markante skjeggstripene og de kraftige og mørke lengdestripene i brystet.
Roar Solheim (04.08.2008)
Kjernebiter
Fant i går her på eiendommen noe jeg tror er en kjernebiter.Den har en skadet vinge.Vi fikk tak i den og plsserte den i et stort bur vi har.Har til nå foret den med grovt bløtet brød og solsikker.Hva gjør jeg videre?
D..A. (04.08.2008)
Svar:
Dette er en årsunge av kjernebiter. Hvis den roer seg i buret (ikke flyr med nebbet mot sprinklene og skader seg), så kan dere holde den der i 2-3 uker. Solsikkefrø er ypperlig kost for denne fuglen. Gi den også en matskål. Brødsmuler og annen typisk fuglebrettmat kan også brukes for å variere fra solsikkene. Hvis dere har et rom uten vindu (eller henger gardin foran vinduet), så kan fuglen "prøveflys" der før den slippes ut. Den må kunne klare å lette godt før den slippes. Få gjerne en ornitolog til å sjekke om den har bruddskader eller ikke (det ser ikke ut til at vingen har brudd). Hvis det ikke er bruddskader, vil fuglen kunne slippes etter noen få dager.
Roar Solheim (04.08.2008)
Har også sett en nesten hvit jaktfalk
Viser til teksten nedenfor og kan opplyse at vinteren 08 så jeg en nesten "hvit" jaktfalk som slo en kråke i Prosanger i Finnmark. Jaktfalken var knapt større enn kråka.
Øvrige kråker fløy svært høyt og var veldig urolige. Er dette ett typisk kjennetegn på at det er rovfugler i nærheten?
Islandsjaktfalk
Jeg så en meget lys jaktfalk i Tanadalføret sist uke. Kan det være den som er omtalt i november 2007 på denne websida og som skulle ha dannet par med en "vanlig" jaktfalk?
Erik Sundland (13.07.2008)
Kan godt tenkes. Det dukker opp hvite eller lyse jaktfalker i Norge av og til, helt ned til midt-Norge, så det er ikke overraskende at de viser seg i Finnmark.
Roar Solheim (13.07.2008)
N.N (04.08.2008)
Svar:
Kråker reagerer alltid dersom de har oppdaget en rovfugl som er stor nok til å kunne ta dem. De flyr gjerne opp i lufta, og skriker hardt og intens. Måker gjør også dette når de oppdager f. eks. en havørn.
Roar Solheim (04.08.2008)
vi har funnet en svale som hadde en flott på ryggen
han er litt slapp å vi lurer på hva vi skal gjøre
vi har fjernet flotten .
hva spiser den ??
han lå på bakken
men vi ville ikke at noen skulle tråkke på han eller noe sånt
S. (01.08.2008)
Svar:
Hvis dette er en tårnseiler (lange vinger), så bør den bare kastes opp i luften slik at den får luft under vingene - da flyr den! Tårnseilere som havner på bakken klarer ikke å lette av seg selv på grunn av de lange vingene. Derfor lander de ikke på bakken av fri vilje, men ungfugler kan være uheldige og "havarere".
Hvis det er en av svaleartene, kan det hende den er skadet eller syk, og da er det ikke så lett å gjøre noe. Svaler spiser insekter, og må i så fall fores med insekter. Jeg kjenner ikke til noen som har rehabilitert skadde svaler.Roar Solheim (02.08.2008)
trostereir i tuja
vi har fått et trostereir ca 150cm over bakken i entuja ved
inngangsdøren , de holdt lenge ett svare bråk pga at
vi har katt. i redsel for at katten skal ta de har jeg sikkert
gjort noe dumt, jeg har surret tykt tau rundt treet for
å gjøre det tettere og hengt opp laken rundt hele stasen
så katten ikke kommer inn... hva skjer når de skal ut av redet og lære å fly?moren ble mye roligere etter innpakningen. vet at naturen skal gå sin gang men ..
kan noen gi meg en kommentar??
N.N (01.08.2008)
Svar:
Dersom trostene har akseptert denne forandringen av sin hekkeplass, og ikke har forlatt reiret, så kan det hele sikkert bare være der til ungene hopper ut. Hvis de voksne fuglene kan komme til og fra redet, så kommer også ungene seg ut når de er klare til å forlate det.
Roar Solheim (02.08.2008)
Hva heter fuglen
I går morges så jeg to fugler jeg ikke kan huske å ha sett tidligere. De var sorte på hode, rygg og vinger og hvite på undersiden. Nebbet var langt, tynt, spisst og orange. Også føttene var orange og jeg mener de også hadde en tynn orange halvsirkel tett bak øyet. De gikk i fjæra og spiste noe de fant i fjellsprekkene langs tangkanten i Risør kommune. Kroppsstørrelsen var som en stor måke.De ble ikke skremt av min bading få meter unna.
H.V. (31.07.2008)
Svar:
Det høres ut som at du har sett to tjeld på næringssøk i fjæra. De er riktignokk ikke orange bak øyet - det er i så fall selve øyet du har sett.
Roar Solheim (01.08.2008)
Sår fuglelåt
Hei! Jeg har i sommer fått høre en sår fuglelåt. Vet ikke hvilken fugl det kan være, men det er en ganske stor fugl. Den sitter og lager sine såre fuglelyder om kvelden. Ellers er den ikke å høre. Det høres ut som om det er en veldig trist fugl, for låten er veldig sår, og tynn låt.
P.A.H. (31.07.2008)
Svar:
Dette er desverre ikke nok til å kunne finne aktuelle arter. Hvis du kan oppgi hvor i landet dette er, hva slags landskap fuglen oppholdt seg i (skog, fjell, myr), og hvor du tror den sitter (på bakken, i trær, flyr i lufta etc), så kanskje utvalget kan snevres inn til noen aktuelle forslag.
Roar Solheim (01.08.2008)
Knoppsvanepar som "sparket ut" ungene?
Hei, på en holme like ved vår hytte i Randesund (Kristiansand) har et knoppsvanepar hekket i flere år. Det er en del år siden det har kommet noen unger ut av det.Vi har anntatt at mink eller måker har tatt egg eller unger. I juni i år, ble vi plutselig oppmerksom på at begge foreldre slo kraftig med vingene og observerte at begge jaget to under ned av holmen og ut i vannet. Ungene kunne være ca 30 cm store. De slo vingene rundt ungene. Disse svømte vekk fra holmen, pep, uten at foreldrene reagerte. Etter kort tid gikk begge de voksne fuglene opp på holmen igjen og den ene la seg på reiret. Ungene svømte rundt noen timer og minst den ene ble angrepet av måker. Etterhvert forsvant ungene. Det var et tragisk syn. Det kom ingen flere unger senere på sommeren. Finnes det en forklaring på denne adferden?
L.G. (31.07.2008)
Svar:
Dette hørtes veldig underlig ut, og det er ikke godt å gi en riktig tolkning av hva som kan ligge bak det du observerte. Kan ungene de jaget ha vært fra andre svaner???
Roar Solheim (01.08.2008)
Rar adferd av skjære??
Skjærer er i ferd med å ødelegge plenen min. De kaster først bort gress og evt mose, så graver de store hull. Hullene er mange cm dype, og de dekker nå et stort område. Er dette normal oppførsel for skjærer? Vet ikke sikkert om det er voksne fugler eller årets unger. Det er skjærereir i treet til en nabo, og der var det unger i år.
R.E. (31.07.2008)
Svar:
Sannsynligvis har fuglene oppdaget insektlarver i plenen, og det er disse de graver etter. Det kan være oldenborrelarver, og de spiser i stykker gressrøttene. Derfor er det kanskje ikke så dumt at skjærene forsyner seg, selv om det en stund blir hull i plenen.
Roar Solheim (01.08.2008)
Hva er dette
Hei, disse har eg fulgt med i sommer,men eg klarer ikke helt å se hva slags art det er. Kan dere forstørre bildet å gi meg svar?
N.N (31.07.2008)
Svar:
Det kan se ut som at dette er et reir av vandrefalk, i alle fall er det falkeunger som sitter på reirhylla. Men siden det ikke er mulig å se om reiret er i lavlandet eller nær fjellet, så kan jeg ikke si sikkert om det er vandrefalk eller jaktfalk, til det blir fuglene for uskarpe når bildet forstørres.
Roar Solheim (01.08.2008)