Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 800 til 46 809 av totalt 49 973 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lerkefalk på Nesodden?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi har oppdaget to ungfugler som tydelig øver seg på å fly rett bak huset vårt på Nesodden(Grensa til Frogn). Vi har sett i fugleboka, og der ser det ut til å passe med at det er en falk, kanskje lerkefalk. De flyr rundt over det samme området hele tiden, og på samme sted har vi hørt lyder fra dem i over en måned. De flyr med raske vingeslag, og seiler like over tretoppene. Hele tiden kommer de med mange korte skrik etterhverandre. Kan du se hvaslags fugl det er?

T.D. (04.08.2008)

Svar:

Hei!
Bildet viser en voksen lerkefalk. Det vises av de røde "buksene" på fuglen. Pga skrikingen har de antagelig unger i nærheten.

Tore Reinsborg (15.08.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette.

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi møtte en fugel da vi var ute med hunden i Svelvik, den var ikke redd eller agresiv. Vi lurer hva det er?

L.O.C. (03.08.2008)

Svar:

Hei!
Dette er en moskusand (knoppand) antageligvis på rømmen fra en nærtliggende andedam.

Tore Reinsborg (15.08.2008)


#Økologi og atferd

taksvale

jeg har et lite hus på Nesodden. Ofte, men ikke alltid, er det svalereder under mønet både i syd og i nord, oftest i nord.I år kom de helt i beg av juni- på begge sider, men i syd var de bare et par dager, i nord også kortere enn vanlig, vel 2 uker. Stor overraskelse i går da ca 30 svaler "stormet" mønene, mest i syd, unger og voksne, holdt et svare leven fra 8 til 9- så var de borte. Det samme skjedde i dag til samme tid- og varte like lenge. Hva er det som skjer??

B.D. (02.08.2008)

Svar:

Hei!
På denne tiden av året forlater svaleungene reirene, og det kan godt være svaler som har hekket i nabolaget som har dukket opp hos dere.

Tore Reinsborg (15.08.2008)


#Økologi og atferd

Fuglunge

Min bror og kjæresten fant en fuglunge som ikke kan fly her om dagen, midt i veibanen. De tok den med seg hjem...

Vi har foret den med alt fra blåskjell til fisk og kornprodukter. Den virker tam og ok og virker som om den trives med oss i nærheten.

Vi tror det mest sannsynlig er en kråke-fugl, den er helt svart, så mest sannsynlig ravn ellker svartkråke?`

Hvordan kan vi finne ut hva den er, og har du noen flere tips til hvordan man bør oppfostre den?

J. (02.08.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du sender et digitalt bilde av fuglen så kan vi kanskje finne ut hvilken art det er. Kråkefugler er nærmest altetende, så som fôr kan mye duge.

Tore Reinsborg (15.08.2008)


#Økologi og atferd

Hvor lang tid tar det før gråmåseunger er flyvedyktig?

På naboens tak er det 1 måseunge som vi så for første gang for 8 uker siden. Mor og far har skiftet på å hente mat og på å vokte reiret, men nå kommer far kun svært skjelden og når han gulper opp mat så spiser han det selv opp med det samme. Måsemor henter svært lite, men sitter og passer på. Måseungen skriker etter mat ustoppelig, time etter time uten å få noe. Er dette normalt og skulle ikke denne ungen ha vært flyvedyktig nå?

G. (03.08.2008)

Svar:

Hei!
Den skal nok begynne å ta til vingene nå, men det kan hende at den til nå bare har tatt noen korte runder uten at du har sett det. Tiggingen kan vedvare langt utover sommeren, og foreldrene vil gradvis opphøre å fôre den slik at den skal finne maten selv.

Tore Reinsborg (15.08.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvor lenge lever sommerfugler

N.N (01.08.2008)

Svar:

Hei!
Det vil variere litt hvor lenge sommerfugler lever, men som larve/flygende sommerfugl lever den stort sett bare i tidsrommet vår-høst. Noen sommerfugler kan være i stand til å trekke vekk om vinteren, samt overvintre i hulrom grunnet at de kan skille ut frostvæske som gjør at de ikke fryser i stykker.

Tore Reinsborg (15.08.2008)


#Økologi og atferd

Hvilke fugletyper spiser klegg og mygg?

Vi er ekstremt plaget av klegg og mygg på hytta. Lurer på om vi kan sette opp noen fuglekasser for fugletyper som spiser disse insektene?

T.S. (01.08.2008)

Svar:

Hei!
Det er mange typer insektspisende fugler, og den svarthvite fluesnapperen er kanskje den mest kjente som man kan få i fuglekasse. Hvis du henger opp en slik kasse vil du også kunne få en av meiseartene. Du vil imidlertid ikke merke noen forskjell på antallet av mygg ved å henge opp en slik kasse, til det vil insektmengden være alt for stor.

Tore Reinsborg (15.08.2008)


#Ringmerker

Ringmerking av undulat

Vi har funnet en undulat som er ringmerket.
Er det mulig å finne eier ved hjelp av dette?
Eller noe om hvor han hører hjemme?

G.S. (01.08.2008)

Svar:

Hei!
I og med at det er en undulat, er det antagelig en merket burfugl. Du kan notere evt. hva som står på ringen og evt. farger på ringen. Du kan så prøve å kontakte undulatklubben (se nettlenke under) så vil de kanskje bistå.
http://www.norsk-undulatklubb.com/

Tore Reinsborg (15.08.2008)


#Økologi og atferd

Ørnereir og oppdrett

Hei.

Jeg kommer fra en kystkommune der vi har både oppdrettsanlegg og en ørnebestand. Jeg har i lengre tid lurt på hvordan ørner blir påvirket av å ha ett oppdrettsanlegg i nærheten. Hvilke kriterier blir brukt, og hvorfor?

O. (29.07.2008)

Svar:

Hei!
Oppdrettsanlegget i seg selv vil nok ikke være skadelig for ørnene, men ferdselen i forbindelse med dem kan være det. Hvis oppdrettsanlegg plasseres for nært ørnenes reir, vil hekkingen kunne bli mislykket da de er sårbare for forstyrrelser. Hvis oppdrettsanlegget plasseres i god avstand av ørnereir, kan de derimot ha en positiv effekt, da ørna kan finne matavfall (f.eks død og syk fisk) i forbindelse med disse.

Tore Reinsborg (15.08.2008)


#Økologi og atferd

Reir under taket

Hei.
Jeg har fått en tre-fire reir under møne på huset.
Det gikk greit i begynnelsen, men nå begynner det å bli litt høylytt. De har bla. begynnt å ta mat fra hage bordet
Hvordan får jeg fjernet reirene uten å ødlegge for mye?

J.B. (29.07.2008)

Svar:

Hei!
Du bør vente med å fjerne reirene til ungene er helt ute av de.

Tore Reinsborg (15.08.2008)

««første 46 800 - 46 809 av 49 973 siste»»