Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 756 til 46 765 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Hva slags fugl?
Denne knipset jeg i Heidla for ca. 14 dgr. siden. Hva er det for noe?
A.H. (22.08.2008)
Svar:
Dette er en fjellvåk.
Roar Solheim (22.08.2008)
Spørsmål:
Observerte denne fuglen i min hage i Trondheim 19 august. Fuglen er lite sky og på størrelse med en gråspurv.
Lurer på hvilken art dette er.
A.M. (20.08.2008)
Svar:
Hei!
Her har du tatt bilde av en sebrafink. Denne arten lever naturlig i Australia, så denne har helt sikkert rømt fra en husstand som har sebrafink som burfugl.Tore Reinsborg (20.08.2008)
STOKKAND?
Ved Gaustadvatnet på Hølonda er det veldig mange stokkender. Disse blir foret gjennom sommeren, og blir veldig tamme etterhvert.
Blandt alle disse endene er det to som skiller seg fra de andre.Hvitt bryst m.spetter på begge, mens den ene har nesten ensfarget mørk brun fjærdrakt.
Vedlegger bilde av den mørkeste. (Har ev.flere bilder)
Er det vanlig stokkand med avvik i fjærdrakten, eller er det noe annet?
Mette Myren.
M.M. (19.08.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke så uvanlig å se stokkender med avvikende fjærdrakt, og hannen med lys flekk på brystet har det. På denne tiden av året ligner hannene veldig på hunnene da de skifter fjær. Den helbrune fuglen er en hann som skifter fjær. Det kan man se av det gule nebbet.Tore Reinsborg (20.08.2008)
Hvilken fugl eller annet dyr har spist nattsvermere?
I en "hule" (kun 1-2 meter dyp) fant jeg forleden minst 100 avbitte sommerfuglvinger, konsekvent av nattsvermere. Dette var i Nedre Eiker i Buskerud, under en bratt, steinete kolle med skrinn, gammel furuskog. Selve "hulen" vender ut mot myr og eldre granskog. Kan det være natteravn det er snakk om her? Men den spiser kanskje insektet helt, og frakter ikke byttet sitt ett og ett til et skjulested.. Hvilket vesen kan stå bak en sånn adferd, og tilsynelatende kun ha nattsvermere på menyen?
F.M. (19.08.2008)
Svar:
Du har sannsynligvis funnet spiseplassen til en langøreflaggermus (eller flere stykker av dem). De fanger store sommerfugler og tar dem med til en bestemt spiseplass, og vingene blir liggende igjen.
Roar Solheim (20.08.2008)
Rakkelhane/-høne
Hvis en orrhane og og ei røy parrer seg blir det en rakkelhane/-høne. Men mitt spørsmål er: hva blir det når en rakkehane/-høne parrer seg ?
K.K. (18.08.2008)
Svar:
Hei!
Det er ingen offisielle norske navn på slike krysninger. Rakkelhane kan parre seg med røy, og gi opphav til 2. generasjons kryssning, dvs. 3/4 storfugl og 1/4 orrfugl. Fordi slike kryssninger blir mer like storfugl enn rakkelhanene, så kan de være svært vanskelige å skille fra storfugl. Det finnes skinn av noen få slike 2. generasjons krysninger i nordiske museer. Vi vet ikke om rakkelhøne kan parres av rakkelhane, orrhane eller tiur, og om en slik eventuell parring vil kunne gi avkom.Tore Reinsborg og Roar Solheim (18.08.2008)
svale egg
Når på året legger svaler eggene sine???
N.N (17.08.2008)
Svar:
Hei!
Svaler er sent-hekkende fugler som oftest ikke legger eggene sine før i første halvdel av juni.Tore Reinsborg (18.08.2008)
Hvor blir det av måkene?
Gjennom hele sommeren ser jeg måker overalt. Men, hvor blir de av etterhvert? Jeg lurer også på hvor de holder til på natta? Trekker de mot sjøen? Og sist, hvor mange arter finnes det.
Hilsen Anne
A.S. (17.08.2008)
Svar:
Hei!
Måkene vil ha forskjellige oppholdssteder gjennom året. Når de har fått ut ungene samles de gjerne i store flokker som streifer rundt. Innlandsmåker vil nokså raskt trekke ned til sjøen når hekkesesongen er over. Når høsten kommer, vil flere arter trekke sørover, og for fiskemåke er ofte De britiske øyer målet. I måkefamilien (Laridae) er det 51 arter i verden.Tore Reinsborg (18.08.2008)
måkeunge
Hei.har en unge ute i gården. synes han er så stor at rart han ikke flyr? Moren er der. Bør jeg la de være? Eller kan jeg gi ham mat og vann?
R.J. (15.08.2008)
Svar:
Hei!
I og med at foreldrefuglene er tilstede er det ikke nødvendig å bryte inn i "naturens gang", men det vil ikke være skadelig å fôre dem.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Gråspurv
Hvor gamle kan en gråspurv bli?
S.C.O. (13.08.2008)
Svar:
Hei!
Den eldste gråspurv ringmerket i Norge var 3 år og 8 måneder ved gjenfunnstidspunktet, mens i det øvrige Europa er 12 år og 11 måneder høyste registrerte alder.Tore Reinsborg (15.08.2008)
Rar andefugl
Jeg observerte èn svart,hvit og rød farget andefugl i Sanddalen v Nesstun i Bergen. Den var større enn en vanlig and og så noe "forhistorisk" ut. Noen forslag?
A.K. (13.08.2008)
Svar:
Hei!
Av ender som holdes i parker kan moskusand (knoppand) passe til din beskrivelse. Det kan mao være en rømt fugl av denne art.Tore Reinsborg (15.08.2008)