Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 768 til 46 777 av totalt 49 973 spørsmål


#Økologi og atferd

Fugleunger

Hvordan klarer de fleste fugleunger i reirene seg uten å få tilført vann, selv i tørre ørkenstrøk der selv maten nesten ikke inneholder vann?

A. (28.08.2008)

Svar:

Hei!
Fugleungene får det vannet de trenger gjennom maten. All mat inneholder for en stor del vann som er bundet opp i andre stoffer.

Tore Reinsborg (29.08.2008)


#Økologi og atferd

nøttekråke

Takk for svar! I går var det 7-8 (!) energiske nøttekråker i furua, som hakket løs kongler, og idag er det knapt en kongle igjen. Kan jeg forvente å få dem på fuglebrettet i vinter? De ser ganske "glupske" ut. Hvor lagrer de nøtter/frø til vinteren? Trekker de?

K. (28.08.2008)

Svar:

Nøttekråkene finnes i to underarter i Norge. Vår "vanlige" nøttekråke er stedfast, mens sibirnøttekråkene kommer invasjonsartet til Norge år om annet. De vil gjerne fly videre når de har tømt de lokale forekomstene av kongler med store frø.

Roar Solheim (28.08.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten brun fugl

Hei,
ved hytta vår utenfor Nevlunghavn ser jeg nesten hver morgen en bitte liten helt brun fugl. Den "kvitrer" som en dårlig smurt dør, eller som lyden av et tannhjul.. Den holder til helt nederst på trærne, og på stjerten har den liksom en ekstra stjert som står rett opp. Hvilken fugl?

E.O. (28.08.2008)

Svar:

Du har ern gjerdesmett som nabo, og det er stjerten som av og til står rett opp!

Roar Solheim (28.08.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva slaks fugler er i fjellet

N.N (27.08.2008)

Svar:

Hei!
Det er mange arter å velge av blant fjellfugler, men kan nevne noen mer tallrike her: Høyest til fjells hvor det er lite vegetasjon finnes arter som snøspurv og fjellrype. Litt lenger nede i fjellsida kan du finne arter som lappspurv, heipiplerke, heilo og steinskvett. Ned mot grensa til der fjellbjørkeskogen starter kommer arter som lirype, løvsanger, blåstrupe, gråsisik, bjørkefink og sivspurv inn.

Tore Reinsborg (28.08.2008)


#Økologi og atferd

Såerle

Finnes det registreringer på såerle ved Mjøsa de senere år.
Jeg har ikke sett den her på Nes i ringsaker siden 1980.

M.M. (26.08.2008)

Svar:

Hei!
Gulerla (såerla) er en art som gjerne hekker i myrområder med åpen skog, og slike områder har det blitt mindre av i de fleste lavlandsstrøk i Norge pga særlig nydyrking. Derfor har du antagelig rett i at det var mer såerle rundt Mjøsa i tidligere tider. Hvordan situasjonen er lokalt sett på Nes vet ikke vi, men det har antagelig vært samme utvikling der som i resten av landet. Du vil imidlertid kunne se gulerler på trekk i Mjøstraktene, og kanskje særlig i august da mange såerler er på farten da.

Tore Reinsborg (28.08.2008)


#Økologi og atferd

Spurv i taket

Hei. Det er en stor glippe mellom taket og veggen der en del fugl har bosatt seg i veggen. Jeg har tenkt å redusere denne luftespalten til 1 cm. Når bør jeg gjøre dette uten at jeg risikerer å stenge fugl inne i veggen? Er begynnelsen av september ok?

J.R. (26.08.2008)

Svar:

Hei!
I september er de aller fleste fugleartene ferdige med hekkingen, så da burde ditt prosjekt kunne foregå uten å skade fuglene.

Tore Reinsborg (28.08.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

hva heter fuglen skarv på engelsk

N.N (26.08.2008)

Svar:

Hei!
På engelsk heter storskarven Great Cormorant og toppskarven European Shag.

Tore Reinsborg (28.08.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser sommerfuglen?

F. (25.08.2008)

Svar:

Hei!
Sommerfugl-larver lever av forskjellige plantedeler og som oftest blad, mens den voksne frittflyvende sommerfuglen gjerne suger nektar fra blomster.

Tore Reinsborg (28.08.2008)


#Sykdom og skader

Smitte i levende fugl

Hei!
Vet dere om funn av Salmonella i Linerle eller gråspurv?

N.N (25.08.2008)

Svar:

Hei!
Vi har ikke detaljiske oversikter på hvilke fugler som har hatt salmonnella-infeksjon, men det er påvist på ganske mange arter. De typiske brettfuglene, samt gråsisik er det registrert mange tilfeller på. Gråspurven er kanskje ikke den mest utsatte arten, og det kan komme av at den lever blant salmonella-bakterier hele tiden og kan ha utviklet bedre motstandskraft mot disse. Linerle er nok ikke blant de mest utsatte artene, da den ikke er en typisk brettfugl.

Tore Reinsborg (28.08.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Var det ørn ?

2 forskjellige dager opserverte vi en ørnlignende fugl i Slettestjønna naturreservat. Den var helt mørk brun med gult hode og den fanget frosk som den fortærte. Hva kunne det være ?

A.H. (24.08.2008)

Svar:

Dette høres mest ut som observasjon av musvåk. De tar gjerne frosk. Men gult hode stemmer bedre med den mer uvanlige sivhauken, så det kan også dreie seg om sivhauk ungfugl. Den jakter også frosk. Hvis stedet du omtaler har takrørbelter,så er sivhauk absolutt en mulig art.

Roar Solheim (27.08.2008)

««første 46 768 - 46 777 av 49 973 siste»»