Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 626 til 46 635 av totalt 49 931 spørsmål


#Økologi og atferd

fugle slåss kamper

hønsehauk hunn vs hubro hann
sjære vs nøtteskrike
spurvehauk hunn vs tårnfalk hunn
hubro vs kongeørn
kongeørn vs havørn
svartbak vs ravn
hubro vs havørn

M.H.H. (06.10.2008)

Svar:

Det er ikke så ofte at de artene du nevner er i direkte slåsskamper.
Blant våre rovfugler er kongeørnen den som er den som er mest fryktet, det er pga. at den er stor, har lange skarpe klør og er i tillegg rask i bevegelsene. Havørnene er større, men blir tregere og er heller ikke en typisk jeger som kongeørna, derfor vil den i de fleste tilfeller trekke seg bort.
Hubroen er nattaktiv og lever et skjult liv, ifht. ørnene og det er derfor få konfrontasjoner, men den vil garantert gi seg overfor ørnene. Men det er tilfeller der havørn har tatt hubrounger. Overfor hønsehauken så vil nok hubroen dominere pga. størrelsen.
Når det gjelder tårnfalk, for ikke å glemme den hissige dvergfalken, så vil nok spurvehauken føle seg uttrygg pga. flygeegeneskaper og farten som falkene har, men de er nok stort sett jevnbyrdige totalt sett.
Skjæra er litt større enn nøtteskrika og vil jage denne. Mens svartbaken og ravn er ganske lik i størrelse, men jeg vil tro kanskje svartbaken vil holde ravnene unna, en mot en, men som regel kan disse artene opptre i flokk og da vil nok de som er flest vinne kampen om maten.

Morten Ree (16.10.2008)


#Økologi og atferd

Hvorfor fryser ikke pingvinen på føttene??

heii
Hvorfor fryser ikke keiserpingvinen på føttene??

H. (29.09.2008)

Svar:

Hos fugler har blodårene i beina et motstrømsprinsipp.
Blod på vei inn i kroppen fra føttene blir varmet opp. Det vil si at blod på vei inn i kroppen blir varmere, mens blod på vei ut av kroppen blir kaldere. Dette for å spare energi og minimere varmetapet fra beina. Dette gjør at fuglenes bein er kaldere enn resten av kroppen, men at metoden er energibesparende ved at de utnytter varme som allerede finnes i kroppen.
Blodårene i føttene ligger veldig tett sammen, og varme blir overført fra blodåre til blodåre. Det foregår rett og slett en varmeveksling.
Hos vannfugl og pingviner er dette ekstremt godt utviklet. Rypa har ikke utviklet dette like godt, men kompenserer det med å ha fjærkledde føtter i stedet.

Morten Ree (16.10.2008)


#Økologi og atferd

pingvin

hvor lenge lever i gjennomsnitt en pingvin?

J.K.H. (29.09.2008)

Svar:

Pingvinene blir mellom 10-20 år gamle. Hos keiserpingvin har enkelte individ blitt hele 40 år gamle, mens den vanligvis blir ca. 20 år.

Morten Ree (16.10.2008)


#Diverse

Hei:)

Hva betyr Habiat

N.N (06.10.2008)

Svar:

Habitat betyr leveområde. Det er den områdetypen en art synes det er best å leve i.

Morten Ree (16.10.2008)


#Trekkfugler

Taksvalen

Hei. Jeg lurer på hvor Taksvalen holder til om vinteren?
Hvor finner jeg mest mulig fakta om Taksvalen?

A. (14.10.2008)

Svar:

Taksvalene overvintrer i Afrika sør for Sahara, men vi har svært få gjenfunn av taksvaler ringmerket i Norge. Derfor er taksvalenes vinterområder mye dårligere kjent enn f. eks. låvesvalas vinterkvarterer.

Roar Solheim (14.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags art er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg ble plutselig var denne sky trostelignende fuglen på en sommertur i fjellet i år, nærmere bestemt i en fjelldal i Rogaland, Fidjedalen, fjell-løvskog og i ur. Den virket ganske stor, og virket sky. Trodde først det var en duetrost, men får ikke det mørke brystet med hvite striper til å stemme.

O.R. (14.10.2008)

Svar:

Dette er en juvenil ringtrost. Tidspunkt, habitat og utseende passer bra.

Frode Falkenberg (14.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten, sort fugl med blå øyne

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen spankulerte rundt mellom bygningene i Madurodam i Haag. Hva slags fugl er det?

N.N (14.10.2008)

Svar:

Dette er en kaie - en liten kråkefugl som også finnes her i Norge.

Roar Solheim (14.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Oversiden av stjerten har en bred sort/mørt kant ytterst. Innenfor er den hvit med en sort prikk på hver fjær.

S. (13.10.2008)

Svar:

Dette er en fjellvåk. Hvis bildet lysnes litt, så ser en at den har tydelig lyst bånd over brystet og mørkere buksider, og lyse vingeundersider med mørk flekk ved vingeknoken. I tillegg er stjerten lys med bredt, ytre tverrbånd.

Roar Solheim (13.10.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvor sover kjøttmeisen?

N.N (12.10.2008)

Svar:

Den sover som regel inne i hultrær eller fuglekasser.

Roar Solheim (13.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Pus kom hjem med en Ugle

Hei Katten vår kom i dag hjem med en levende ugle, ble selvfølgelig spetakkel når pus slapp denne og den begynte og fly innendørs :), jeg fikk fanget den med håv og fikk sluppet den ut. men det jeg egentelig lurer på er.. jeg synes den var så liten, minste jeg har sett..men virket som ganske kraftige klør, også var den helt svart med hvite "kinn" kan dette være en unge eller det en spesiel art? har søkt litt på nettet og fått inntrykk av at alle Ugler er brune,grå eller hvite? mvh
Morgan

M. (12.10.2008)

Svar:

Det høres ut som om katten har fått tak i en spurveugle - den er ikke stort større enn en dompap eller en liten trost, og altså på størrelse med noe en katt kan klare å fange. Den slår gjerne småfugl og havner gjerne på bakken med dem. Det kan tenkes at ugla har vært opptatt med et bytte på bakken, slik at katta har klart å overraske den. Gikk det bra med ugla?

Roar Solheim (13.10.2008)

««første 46 626 - 46 635 av 49 931 siste»»