Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 599 til 46 608 av totalt 49 949 spørsmål


#Fugleforing

Tilbakemelding svar

Hei og takk for svar.
Fikk svar fra deg i dag ang. en ukjent fugl på brettet. Du mente det var en munk. Etter å ha sett på bilder på nett, javisst det er definitivt en munk -hann. Vi har aldri sett en munk før. Observasjonen er gjordt hjemme, 1 mil nord for Narvik. I følge fugleboka er vel dette i grenseland for utbredelse, og den burde i alle fall være dradd til andre breddegrader nå, eller er det de milde vintrene også her nord som gjør at de er her enda, og kanskje blir her.

J.K.H. (02.11.2008)

Svar:

Dette kan være en fugl som har flydd i feil retning, f. eks. fra Finland eller fra Nord-Sverige, og har havnet ute ved Norskekysten. Milde vintre kan bidra til at de kan overvintre. Det samme kan mye fuglebrettmat hjelpe til med.

Roar Solheim (02.11.2008)


#Diverse

Hva er dette?

Kom hjem med nyfanget rype og oppdaget noen ekle kryp i fjærene. Disse er ca tre millimeter lange og ca to brede, har todelt kropp med en klar bakdel, er svært tynn/ flat. Beveger seg raskt inn i fjærene og er vanskelige å få tak på. Kan minne om veggdyr av utseende men ser ikke ut til å ha "tarm" som vi har inntrykk av at veggdyr har. Noen ide om art eller navn? Vil de bite meg? Ligger nå i frysen.
mvh
Øystein

Ø.L. (02.11.2008)

Svar:

Du har oppdaget lusfluer - vanlige parasitter på de fleste fugler. De er ikke skadelige for mennesker, men svært irriterende. De kan fly opp fra en fugl, og lande i hår (eller skjegg). Da kan de fare omkring som en litehn satellitt, og være svært vanskelige å få fatt i! Får du tak i dem, må du knuse dem med neglene - de er svært harde og du klarer ikke å klemme dem ihjel bare med fingrene! Legger du den døde rypa i fryseboksen, så dør lusfluene. Fuglefolk som fanger og ringmerker fugl, er godt kjent med disse krypene!

Roar Solheim (02.11.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hagesanger

I dag, 1. nov. så jeg en flokk på ca 20 fugler i bærbuskene i hagen i Molde. jeg har aldri lagt merke til denne fuglen her før, og så av informasjonen på siden her at de overvintrer i Vest-Afrika. Kan de overvintre her nord eller vil de rekke ned til Afrika før vinteren kommer for fullt?

E.S. (01.11.2008)

Svar:

Dette er definitivt ikke hagesangere. De prøver aldri å overvintre, og når du ser dem om sommeren, så er det aldri mange sammen. Hagesangeren forsvinner fra Norge i løpet av august. Du kan kanskje ha sett en flokk grønnfink - de kan være grågrønne lik hagesangeren i farge, spiser bær og ferdes i flokk. En annen flokklevende bærspiser som dukker opp nå, er sidensvans, men den er på størrelse med stær, og betydelig større enn hagesanger.

Roar Solheim (02.11.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl på brettet

Div. oppslagsverk og fuglebøker til tross, denne klarer vi ikke. Vi er ivrige på å fore om vinteren, så vi får mye besøk av sulte fugler. Den var litt mindre enn en kjøttmeis. Spist nebb, sort kalott på hode som strekker seg fra overkanten av nebbet og under øynene og bak på hode. Mørke grå vinger og rygg, mellomgrått bryst og buk. Ingen tegninger, eller innslag av andre farger.

J.K.H. (02.11.2008)

Svar:

Det høres ut til at dere har besøk av en munk hann. Denne sangeren spiser bær om høsten og vinteren, og noen få prøver seg på å overvintre i Norge. De kan gjerne dukke opp på fuglebrett.

Roar Solheim (02.11.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Håper noen kan hjelpe meg.
Naboen min fant denne døde fuglen på verandaen, og tok den med til meg for å finne ut hva det er. Jeg har aldri sett noe slikt før!
Den er ca. 15 cm lang, har kort stjert og "rovdyrnebb". Brunspettete på oversiden og hvit under.
Er det en knøttliten rovfugl, kanskje en ungfugl?

Håper på svar,
Fuglekikker.

M. (02.11.2008)

Svar:

Dette er en spurveugle - den minste ugla i Norge. Det er faktisk en del spurveugler i bevegelse i høst, og det har vært flere som har flydd på vinduer.

Roar Solheim (02.11.2008)


#Diverse

Spørsmål:

blåmeis engelsk

N.N (30.10.2008)

Svar:

Blue tit.
Se norske, engelske og latinske navn på alle verdens fugler på denne linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/

Morten Ree (01.11.2008)


#Diverse

Er rottegift skadelig for fugler

Lurer på å legge ut rotte og musegift rundt huset. Det er masse småfugler som smetter inn i garasjen og inni vedstablene på jakt etter mat. Vil disse spise av rotte og musegift?

L. (30.10.2008)

Svar:

Hvis fuglene skal komme på å spise av rottegift så vil de dø. Jeg vet at dette har forekommet blant kråkefugl. Jeg vet ikke om våre frøspisende meiser og spurv vil prøve å "smake" på dette. Men giften må helst legges skjult, helst inne i garasjen. Har du en liten rør-bit kan det legges inne i den, evt. legge det langs en vegg og reise opp en plate som skjuler giften.

Morten Ree (01.11.2008)


#Diverse

hei

hvorfor flyr fuglene i store flokker

N.N (15.10.2008)

Svar:

Det er oftest under trekket vår og høst at man kan se store flokker med fugl. Det å være mange gjør at fuglene får det lettere når de flyr, de skifter på hvem som ligger først og flere arter danner en plogform eller en rekke slik at luftmotstanden blir mindre. Dessuten er fugler i flokk mer bekyttet mot rovfugl, ettersom de lett skaper forvirring for en jaktende rovfugl, i tillegg til at de har lettere for å oppdage rovfuglen når de er mange, slik at de får varslet de andre.

Morten Ree (01.11.2008)


#Diverse

Lurer

Har spania en narsonaldfugl vis dem har hva er det?

E. (10.10.2008)

Svar:

Spania har ikke valgt noen nasjonalfugl.

Morten Ree (01.11.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvmeis eller granmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

hei fra Telemark , jeg er så i tvil om dette er GRANMEIS eller LØVMEISER ? eller har jeg besøk av begge arter på mitt fuglebrett ?
noen har strupeflekk andre ikke,er det forskjell på hannen og hunnen ? Det er mange av disse på fuglebrettet

F.D. (30.10.2008)

Svar:

Dette ser ut til å være løvmeis. På bilde A har fuglen tydelig grønngrå vinger, ikke blågrå som granmeisen. Strupeflekken er i tillegg liten. Den er mindre hos løvmeis enn hos granmeis, og disse ser løvmeisaktige ut. Granmeisen har ofte hvitt utfan på håndsvingfjærene. Når vingen er sammenlagt, skaper det et inntrykk av at vingen har et hvitt parti. Dette mangler hos løvmeis, og det ser også ut til å mangle på fuglene på disse bildene.

Roar Solheim (30.10.2008)

««første 46 599 - 46 608 av 49 949 siste»»