Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 873 til 46 882 av totalt 50 288 spørsmål


#Diverse

Spørsmål:

hvilken hauk er størst

N.N (25.11.2008)

Svar:

Hønsehauken er vår største hauk. Hos rovfugl er hunnen størst, og en hønsehaukhunn måler hele 65 cm, har et vingespenn fra 113 til 128 cm, og kan veie fra en til to kg, alt etter hvor god mattilgangen er.

Morten Ree (27.11.2008)


#Diverse

Ukjent fugl

Den 5. og 11. november hadde vi en fugl på foringsplassen som vi aldre før hadde sett.
Den viste seg i en kort periode slik at fotografering var umulig.
Størrelsen var som en Gråspurv, hvite og brune fargetegninger på hode, hvite kinnflekker, litt lysere bryst og bukfarge enn gråspurv. Litt lysere vinger enn gråspurv, ellers lik. Adferd som gråspurv.

O.M. (22.11.2008)

Svar:

Du har nok sett en pilfink. Den er svært lik gråspurven,men skiller seg ut med en en rødbrun hodefarge i stedet for grå, kritthvite skinn med en tydelig mørk flekk. Gråspurven har gråaktige skinn og mangler den mørke flekken.
Pilfinken har hatt stor framgang mange steder i Sør-Norge og observeres hyppig helt opp i Trøndelagsfylkene.
Her er bilde av pilfink:
http://www.vgb.no/15884/perma/256060
Les mer om gråspurv og pilfink i Fuglevennen nr. 2-2005 som ligger på hjemmesidene under Tidskrift.

Morten Ree (27.11.2008)


#Ringmerker

Ringmerket havørn.

Prøver til atter en gang. En kolega sendte inn bilder av en havørn som var ringmerket. Han lurte på hva de forskjellige fargene på ringene betydde. Han fikk ikke noe svar fra NOF. Og nå får heller ikke jeg noe svar fra dere. Er det slik at det er noe dere ikke vil fortelle om eller ikke får låv å snakke om så er det bare å si i fra om det. Det er i alle fall bedre enn å gi f.... i å svare.

S.B.O. (26.11.2008)

Svar:

Hvorfor du ikke har fått svar fra NOF, kan ikke jeg gi deg svar på. MEN dersom det finnes foto som viser hvordan fargene på ringene er, så er det ikke noe i veien for å finne ut hvilket år og i hvilket land fuglen er merket. Dette er overhodet ikke hemmelig. Hvis du kan få sendt bilde(r) til denne siden, så kan vi forsøke å finne ut hvor og når fuglen er merket.

Svarene på denne siden gis frivillig av noen få fuglefolk, og det varierer når de forskjellige personene har tid og mulighet til å svare på spørsmål - dette er ubetalt, frivillig arbeid. Derfor kan det i noen tilfelle drøye før det blir gitt svar.

Roar Solheim (26.11.2008)


#Sykdom og skader

Kråke

Jeg har matet en kråke med skadet vinge i 3 uker. Tenkte den ville komme seg på vingene igjen. Men nå er det en lidelse å se denne stakkars fuglen slepe seg gjennom snøen,for så å komme utenfor mitt vindu for å få mat. Hva bør jeg gjøre?
Finner ikke tlf nummer verken til dyrebeskyttelsen eller fuglevakta i Rana noen steder. Vil den klare seg i kulden?

A.K. (26.11.2008)

Svar:

Dersom vingen ikke gror slik at kråka kan fly igjen, så er det nok dessverre best å avlive fuglen. Prøv å finne noen fuglefolk som kan se på skaden.

Roar Solheim (26.11.2008)


#Diverse

Dompap

Skifter dompapen farge på pelsen om vinteren?

K. (25.11.2008)

Svar:

Fugler har fjær - pattedyr har pels, og dompapen er fremdeles en fugl. Den skifter ikke farge på fjærdrakten om vinteren. Hannen har rødt bryst- og bukside, mens hunnen er gråfarget der hannen er rød.

Roar Solheim (25.11.2008)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper

I vårt distrikt er denne arten langt sjeldnere nå enn tidligere. Jeg hadde 3 kasser med svarthviten i fjor, men ønsker å få flere. Hvor langt unna de etablerte parene bør
jeg henge ut ei kasse for å ha håp om en nytt par.

T.H.M. (24.11.2008)

Svar:

Mange opplevde at det var få svarthvitfluesnappere i sommer. Selv hadde jeg svært få i kassene mine, og jeg så og hørte også langt færre fluesnappere enn vanlig. Men noen fuglefolk har lokalt hatt bra tilslag i fluesnapperkasser. Hvorfor det var slik, er ikke godt å si. Kasser til svarthvitfluesnapper kan du henge med ca 50 meters mellomrom. Hvis du vil være sikker på å få fluesnapper og ikke meiser, må du sette en kork i hullene til fluesnapperen ankommer - da kan du ta den ut. Hvis ikke vil mange av kassene bli okkupert av kjøttmeis og blåmeis, og det vil bli en del slossing når fluesnapperne forsøker å jage vekk kjøttmeisene for å overta deres kasser.

Roar Solheim (24.11.2008)


#Økologi og atferd

Svaner

Når blir svanungene forlatt av foreldrene ? Jeg bor ved sjøen og nå er det to svanunger her. De er store men fremdeles grå og lager en pipelyd som jeg også har hørt fra de helt små svanungene, derfor er det nok årets unge jeg har her. Er det da riktig at svaneforeldrene har forlatt de allerede (november) ? Kan jeg fore de med brød eller bør jeg variere med noe annet og i så fall hva ?

H.E.M. (23.11.2008)

Svar:

Svaneunger holder seg vanligvis sammen med foreldrefuglene hele vinteren, fram mot neste års hekkestart. Hvis disse grå svanene er alene, så kan det ha hendt noe med foreldrene. Det er ikke noe problem at du mater dem. Brød og korn går helt bra.

Roar Solheim (23.11.2008)


#Diverse

Er måkene bevisst på hvor de plasserer sine "bæsjbomber"eller er det bare Uuflaks å få en på et ubehagelig sted?

T.G. (23.11.2008)

Svar:

De fleste fugler slipper fra seg sine ekskrementer uten å bry seg om hvor de havner. Unntaket er gråtrostene, som aktivt og med stor treffsikkerhet benytter drit som et forsvar av sine reirkolonier. Rovfugl og ugler som flyr nær en trostekoloni, risikerer å bli skitt fulle av seig guffe så kraftig at de ikke klarer å lette. Dette er døden for en slik fugl! Folk som kommer nær trostereirene får samme behandling! Måker derimot, slipper nok bare sine "måkeklatter" når det er tid for det, uten tanke på om det er dressjakkekledte mennesker eller en båtkalesje den havner på. Det må vi nok bare leve med!

Roar Solheim (23.11.2008)


#Fugleforing

Hva spiser fasanen?

Vi bor i Lier og har 4-8 fasaner i hagen nesten hver dag. Nå som det har blitt kaldt, ser jeg at de leter etter mat. Leste ett sted at de ofte overlever vinteren fordi folk mater dem. Er dette riktig og hva skal jeg evt.legge ut til dem? MVH Christin Bas

N.N (21.11.2008)

Svar:

Fasaner liker godt korn og frøblandinger. Terje Hagen fra Hamar fòrer fasaner i stor stil, han bruker hvete. Les om Terje og fòring av fasan i Fuglevennen under denne linken:

http://www.fuglevennen.no/innsendt/pdf/oppslag/84/473706ed05d14/fvv06.pdf

Morten Ree (21.11.2008)


#Diverse

Har reddet en liten spurvunge (tror det er spurv)

Hei! Skulle i dag tidlig ut å gå tur, da jeg hørte et klask ved siden av meg. Det viste seg å være en spurvunge som ramlet ned fra reiret sitt. Den har fått fjær, ser frisk ut, og tok ikke synlig skade av fallet. Den kan spre vingene, men ser ikke ut til å kunne fly enda.
Jeg klarte ikke bare la den ligge, å la naturen gå sin gang, og vil gjerne gjøre et forsøk på å redde stakkaren.
Men jeg vet absolutt ingenting om fugleunger, og kunne trengt noen gode råd på veien.

Hva kan jeg fore den med?
Hvor ofte skal den ha mat?
Hvor bør jeg oppholde den?
Når lærer de seg som regel å fly?
Og hvor gamle er de når de kan klare seg på egenhånd?

Er det noe håp for fugleunger som har blitt hjulpet av mennesker, lærer de tilstrekkelig om livet til å klare seg på egenhånd, eller blir de avhengige av mennesker?

Håper veldig på svar!

Mvh

Monica

M. (28.10.2008)

Svar:

Spurvens skjebne er nok talt ettersom du måtte vente på svar fra oss, men vi håper det har gått bra. For det første så dreide nok dette seg om en voksen fugl, sannsynligvis en gråspurv. Ungetiden er på forsommeren. Grunnen til at den plutselig falt ned ved siden av deg måtte har vært pga. en kollisjon med noe eller at en rovfugl slo den i luften så den falt i bakken.
Når man finner slike tilsynelatende hjelpeløse fugler så vil det på forsommeren i ungetiden være en selvfølge å la de være, ettersom det sannsynligvis er en unge som venter på sine foreldre. Sitter de utsatt til så kan man evt. flytte dem opp i et tre, bort fra trafikk og ikke tilgjengelig for katter/hunder.
Hvis man først tar inn fugler så må det i utgangspunktet være for å gi dem ro til evt. å komme til hektene igjen, for så å slippe dem.
Å begynne å fore på ville fugler kan være krevende, da enkelte kun lever av insekter. På denne årstiden er det stort sett bær- og frøspisende fugler som finnes hos oss. Derfor kan brødsmuler og vann være en mulighet.

En fugl som blir tatt i forvaring vil ofte bli veldig stresset og ofte bli litt apatisk, derfor må de ofte tvangsfores. Derfor kan det være best å sette dem i en eske på en rolig, litt kjølig plass, la dem hvile for så å forsøke et slipp etter noen timer.

Morten Ree (20.11.2008)

««første 46 873 - 46 882 av 50 288 siste»»