Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 477 til 46 486 av totalt 49 920 spørsmål


#Fuglekasser

Mose i fuglekassa

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok dette bildet av fuglekassa i slutten av oktober, og jeg lurer på hva fuglene mener med å dytte all denne mosen inn i hullet på fuglekassa? Kan det være et annet dyr som har gjort dette?

L.D. (09.12.2008)

Svar:

Ikke helt enkelt å si, men det kan være ekorn som har forsøkt å få materialet inn i eller ut av kassa. Det kan også hende at det er ubetenksomme mennesker som har gjort dette, for de fleste dyr ville fint klare å trekke mindre mengder bolmateriale inn i eller ut av kassa.

Roar Solheim (12.12.2008)


#Økologi og atferd

Minimumshastighet

Hvilken minimumshastighet må en fugl ha for å klare å holde seg selv i luften?

M.L. (10.12.2008)

Svar:

Det varierer med arten. Ender og lommer som har smale, korte vinger må slå hurtig med vingene og holde høy hastighet (kanskje opp mot 80-90 km/t), mens fugler som har store, brede vinger beregnet på glide- og sveveflukt kan holde seg flyvende ved mye lavere hastigheter, kanskje 20-30 km/t.

Roar Solheim (12.12.2008)


#Økologi og atferd

Fuglesang om natten

Hej.
Jeg bord i et stort etagebyggeri i Danmark. Under byggeriet er der parkeringskældere med åbent ud til det fri og her kan man hele vilnteren om nattet høre kraftig fuglesang om natten.
Hvad er det for en fugl og hvorfor "sover" den ikke om natten.
Mange hilsner
Ole

O.L.S. (11.12.2008)

Svar:

Fugl i byer kan bli lurt av gatebelysningen slik at de synger midt på natta. Det er ikke godt å vite hva som synger på stedet du nevner, men kanskje dreier det seg om en svarttrost. Rødstrupe og gjerdesmett kan også synge under lignende forhold inne i byer.

Roar Solheim (12.12.2008)


#Spor og sportegn

Ekskrement av storfugl eller orrfugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Her på Ænes i Kvinnherad har me ein liten bestand av storfugl, her og litt orrfugl.
Kan de identifisera desse ekskrementa, er dei av
storfugl eller orrfugl ? Eg har bruk for dette svaret fordi
eg har kontakt med ein gut i Tyskland som er svært interessert i biologi.

R.N. (08.12.2008)

Svar:

Ekskrementer etter våre hønsefugler har på vinteren en bøyd sylinderformet fasong. I enden er det ofte en gråaktig farge som er urinsyre.
For storfugl har ekskrementene en lengde på 3-5 cm og inneholder oftest rester av barnåler. De kan finnes i store mengder under typiske beitefuruer.
For orrfugl er lengden 2,5-3,5 cm og mangler rester av nåler da orrfuglene oftest beiter på lyng og knopper av løvtrær.
Ut fra bilde kan det se ut som det er storfugl som har gjort sitt fornødne.

Morten Ree (10.12.2008)


#Diverse

hubro

Hvor fort flyr en hubro

A.W. (02.12.2008)

Svar:

Det finnes målinger som viser at en hubro kan fly opp til en hastighet på 65 km/t. Men hubroen er kjent for å fly rolig og lavt når den jakter, så slike hastigheter brukes kun når han skal krysse store åpne flater f.eks. en sjø.

Morten Ree (10.12.2008)


#Diverse

Overleve på bare vann.

Hvor lenge kan en fugl klare seg på bare vann ?

S. (24.11.2008)

Svar:

Mange fugler får tak i vann/fuktighet gjennom den maten som spises (insekter og andre byttedyr), noen drikker vann og på vinteren spiser de snø.
Vann og fuktighet er veldig viktig for kroppen og er alfa omega for å overleve. Våre minste fugler klarer seg i svært kort tid uten vann, mens større og mer robuste fugler klarer seg i lengre tid. Men her er det snakk om alt fra noen timer til kun få dager. Hvis de kun har fått vann så ville nok f.eks. vår minste fugl, fuglekongen vært død i løpet av få dager, mens vår tyngste fugl, sangsvanen kunne levd i noen uker hvis den hadde vært i god form i utgangspunktet

Morten Ree (10.12.2008)


#Økologi og atferd

spurvehauk

jeg vet det brukes plast hubroer eller utstoppede til og lokke kråker. lurer på om det går ann med spurvehauk? hubroen settes opp i et tre og venter på at kråkene skal se den.
jager kråkene spurvehauken?

M.J. (03.12.2008)

Svar:

Kråkefuglene er veldig ivrig på å "mobbe" rovfugl og ugler. Derfor vil nok også en utstoppet/plastfigur av spurvehauk kunne ha en slik effekt at den tiltrekker seg kråkefugl, selv om jeg vil tro både hubro og hønsehauk er mer ettertraktet "mobbeoffer" ettersom de utgjør en mye større fare for kråkene enn spurvehauken.

Morten Ree (10.12.2008)


#Diverse

Linerla

Kvar er levestedet til Linerla og kven er linerlas fiender?

N.N (09.12.2008)

Svar:

Linerla er alminnelig over det meste av landet, men er spesielt knyttet til kulturmark og bebyggelse. Utenfor befolkningsområdene er den først og fremst knyttet til vassdragene, og kan påtreffes helt fra kysten til vierregion i fjellet.
Linerlas fiender er spurvehauk, dvergfalk, spurveugle, røyskatt og mink.

Morten Ree (10.12.2008)


#Diverse

hønsehauk

kan en hønsehauk ta en voksen fiskeørn elle en musvåk,fjelvåk

N.N (05.12.2008)

Svar:

De artene du nevner er ikke naturlige byttedyr for hauken, men det er påvist at hønsehauken har tatt fiskeørnunger. Den er nok også i stand til å drepe en våk, men det hører nok med til sjeldenhetene at det skjer.

Morten Ree (10.12.2008)


#Fugleforing

Kvalitet på solsikkefrø

Har hørt at småfuglene ikke tåler svart solsikkefrø. medfører det riktighet?

M.B. (09.12.2008)

Svar:

Det finnes flere typer solsikkefrø. Den svarte typen inneholder mye olje og produseres først og fremst for å lage solsikkeolje. Denne typen egner seg dårlig til fuglemat, men de spiser den og jeg har ikke hørt at det skal være skadelig.
De store lysstripede solsikkefrøene er de som egner seg best til fuglemat, de inneholder mye fett.
Solsikkeolje er veldig etterspurt for tiden til matproduksjon og dermed dyrker solsikkebonden først og fremst denne sorten, da den gir best betaling. Derfor har også godt fuglefrø blitt verre å få tak i, noe som har gitt økte priser samtidig med at det er mye frø av dårlig kvalitet i markedet.

Morten Ree (10.12.2008)

««første 46 477 - 46 486 av 49 920 siste»»