Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 508 til 46 517 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
ørne rede eller ørne kasse
er ørne kasse noe go hva er målne på en ørnekasse?kan man lage ørne rede?
J.F. (26.12.2008)
Svar:
Ørner hekker i store kvistreir, enten i bergvegger eller oppe i trær. Du kan derfor ikke lage kasser til ørner, men det går an å bygge et kunstig kvistreir i et kraftig tre. Både kongeørn og havørn kan ta i bruk slike reir. Det samme kan fiskeørn gjøre.
Roar Solheim (26.12.2008)
hva spiser svanen i naturen/vannet
Det står lite om svanens spisevaner i naturen. Hva spiser de egentlig, utenom det vi mennesker fôrer dem med.
A.S. (26.12.2008)
Svar:
Svanene, både sangsvane og knoppsvane, er vegetarianere. De spiser altså planter. Først og fremst spiser de vannplanter som vokser på bunnen av grunne sjøer eller elver. Den lange halsen er nok en tilpasning til å kunne beite på dypere vann enn alle andre andefugler. Dermed kan de beite på steder hvor de får ha plantene for seg selv. I tillegg beiter svaner også grønne vekster oppe på land. Sangsvaner har i stadig større grad begynt å beite på land de siste 20 årene, omtrent som gjess. De kan spasere langt inn på jorder og beite vintervekster.
Roar Solheim (26.12.2008)
ankommer samme dag hvert år
Jeg så en gang )på Norge Rundt tror jeg) et innslag om noen fugleentusiaster som ventet på trekkfugler som kom tilbake. Og de kom alltid tilbake på den samme dato. Vet du hvor det var? Hvor slikt kan oppleves - og hvor det vanligvis samler seg foolk som venter på dette? mvh jarle
J.O. (25.12.2008)
Svar:
Dette har trolig dreid seg om lunder som kommer inn til spesielle fuglefjell langs kysten for å hekke. På flere steder har folk tradisjon for å se etter lundene på en bestemt dato, for fuglene kommer inn til land nesten til samme tid hvert år. Trekkfugler fra syd kommer aldri på EN bestemt dato, de kommer gjerne over kortere eller lengere perioder.
Roar Solheim (25.12.2008)
Sjelden gjest i matfatet.
Se vedlagte bilde. Hva er det for en krabat? Den har vært i matfatet til meisene her et par ganger.
O.R. (25.12.2008)
Svar:
Dette er en flaggspett - den vanligste hakkespetten som besøker forplassene. Flaggspetten liker å hakke på fett, talg, halve kokosnøtter og meiseboller.
Roar Solheim (25.12.2008)
Lappmeis - brunmeis
Hei. Har noen fugler her som ser ut til å være lappmeis. Fant også bilde av en tilsvarende på internett som ble kalt brunmeis. Er dette samme fugl?
O.R. (25.12.2008)
Svar:
Dette er ingen meis, men en veverfugl. Det er en pilfink, nær slektning av gråspurven. Den kjennes best på at hodet er brunt på toppen, at fuglen har en hvit halsring, og en sort flekk i et hvitt kinn. Lappmeisen finner du bare i indre deler av Troms og Finnmark (Pasvik), samt i nordøstre deler av Hedmark (Østerdalen).
Roar Solheim (25.12.2008)
Svaneunge
Jeg fant en forkommen svane(unge) i helga. Den satt midt i veien like ved elven - og jeg kunne bare plukke den opp. Jeg skjønte raskt at det ikke var mulig å bare gå fra den - så den ble med meg hjem. Jeg har snakket med dyrlege - og vi han enes om at den ikke er syk - bare utmattet og tam.
Jeg har den nå på låven og planlegger å la den samle krefter før jeg gir den mulighet til å dra sin vei (vi bor ved elven der den ble funnet). Spørsmålet mitt er hva jeg skal gi den å spise????
Håper jeg kan få hjelp til dette :-)
H.Q. (23.12.2008)
Svar:
Svaner kan fores med brød, korn og hønsefor. Gi fuglen også tilgang til vann i en stor bolle/balje som ikke velter. Hvis du forer den godt i 2-3 uker, kan den trolig settes ut der du fant den hvis vannet ikke er frosset til.
Roar Solheim (23.12.2008)
dverggås...?
...fotograferte disse 3 gjessene ved Skinnerflo....mellom Råde og Fredrikstad 23/12...er cirka på størrelse med kortnebbgåsa som jeg kjenner godt fra før...kan det være den sjeldne Dverggåsa
B.F. (23.12.2008)
Svar:
Nei, dette er nok den noe større slektningen tundragås. Den har også hvit flekk rundt nebbrota.
Roar Solheim (23.12.2008)
Spørsmål:
hvordan lager vi tårnfalk kasse
N.N (22.12.2008)
Svar:
En tårnfalkkasse bør være på størrelse med en andekasse, men åpningen bør være større. Hvis du lager en plankekasse med ca 30 x 30 cm bunnmål, kan den være ca 50 cm høy. Da lar du frontveggen slutte 30 cm opp, slik at åpningen blir 20 cm høy og 30 cm bred. Kassa bør henges opp i kanten av jaktområder, som hogstflate, jorde eller engmark med beitedyr (som holder gresset kort). Kassa kan gjerne henge 7-8 m over bakken i en frøfuru på et hogstfelt. Husk ca 10 cm tørr råtestubbeflis i bunnen av kassa.
Roar Solheim (23.12.2008)
foring
kva skal man fore med viss man vil ha Dommpap på fugle brettet?og kva likker hakkespettane?
J.F. (23.12.2008)
Svar:
Dompap er en finkefugl som helst spiser frø. På fuglebrettet er solsikkefrø foretrukket mat. Men dompapene kan nok også spise jordnøtter som ligger på brettet. Hakkespettene vil helst kunne hakke på fett. Talg som ligger i metallnett, meiseboller og halve kokosnøtter blir gjerne oppsøkt av hakkespetter. Hvis hele brød er spikret fast på en trestamme, kan også de være ettertraktet kost for hakkespetter.
Roar Solheim (23.12.2008)
stor måke
hei dene enorme måken tok en fisk rett utenfor huse vårt den var rett å slet digger hvilken måke var det den svelget hele fisken hel. en nabo gutt sier det er en svartbak kan det steme og han sier at den kan til og med drepe voksne fugler
A.F. (21.12.2008)
Svar:
Det er korrekt at dette er en svartbak. Svartbaken kan drepe andre fugler, f. eks. lunde på hekkeplassen. les mer om svartbaken på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=196 og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=224.
Frode Falkenberg (22.12.2008)