Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 941 til 49 950 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
hørselen
kan du fortelle meg om hørselen til fugler, hvordan de hører, eller gi meg en link til en bra side om hørselen til fuglene.
Hilsen Meg
H. (17.01.2006)
Svar:
En god side som omhandler fuglenes ører og hørsel finner du her: http://www.earthlife.net/birds/hearing.html. Siden er riktignok på engelsk.
Frode Falkenberg (08.02.2006)
Bur til Kjøttmeis og Hagefluesnapper
Finnes det en plass jeg finner mål (særlig borehull) til bur for Kjøttmeis og Hagefluesnapper?
F.K. (07.02.2006)
Svar:
Oversikt over mål til de fleste kassehekkende artene i Norge her: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php . Der kan du se at et inngangshull på 32 mm. i diameter passer til begge artene.
Frode Falkenberg (07.02.2006)
hvor lenge er kråker i reiret?
Hjelp!! kråker har bygd reir utenfor soveroms vinduet mitt! De er utrolig bråkete og det er umulig å sove. Hvor lenge kommer de til å være der?
A. (07.02.2006)
Svar:
Det var ganske tidlig reirbygging. Uansett, kråka ligger 16-18 døgn på egga sine, mens ungene er omtrent en måned i reiret før de flyger ut.
Frode Falkenberg (07.02.2006)
Fuglekasser
Hvor høyt over bakken er det best å henge fuglekasser til meiser? og hvor langt fra hverandre?
O.J.M. (04.02.2006)
Svar:
Meisene kan hekke på nærmest hvilken som helst høyde over bakken. Det du bør tenke på er forstyrrelser fra folk og andre dyr. Derfor er det gjerne best å sette de opp et par meter opp i treet. 50 meter mellom kassene burde være nok for å holde territorielle fugler fra hverandre.
Frode Falkenberg (07.02.2006)
Fuglesang
Går det an og ta opp fuglelyder med diktafon?Også bruke fuglelyden til å lokke fugler????????????????
S. (04.02.2006)
Svar:
Man trenger ikke veldig avansert eller spesielt godt utstyr for å ta opp og spille av fuglelyder. Det burde gå greit å gjøre det du skriver. Vær varsom om du gjør dette i forbindelse med hekkende fugler. De må ikke forstyrres i sin hektiske hverdag.
Frode Falkenberg (07.02.2006)
Nemningsproblem
Hei! Eg har alltid lurt på kva som ligg bak førstelekkane i nemningane enkelt-, dobbelt- og kvartbekkasin. Særleg forvirrande er det at ein på svensk nyttar nemninga "dobbeltbekkasin" om det som på norsk vert kalla "enkeltbekkasin" (gallinago gallinago). Kan du forklare dette "mysteriet"?
Å.I. (01.02.2006)
Svar:
Disse navnene spiller på fuglenes størrelse og vekt. De svenske navnene er dvärgbeckasin, enkelbeckasin og dubbelbeckasin. Jeg tok kontakt med Gunnar Kjeilen som samler på gammel fuglelitteratur. Han grov godt i bokarkivet sitt, og fant fram til forfatter og ornitolog Hans Eiler Støren Bahr (1821-1901) sine beskrivelser i Aves regionis Stavangriensis, Stavanger Omegns Fugle. Der står dette om dobbeltbekkasinen: "Den er dobbelt så fed som enkeltbekkasinen. Om høsten er den meget fed og tung. Vore jægere kjenner den under navnet tredækker (som forøvrig er det danske navnet på dobbeltbekkasin i dag)". Da er det nærliggende å tro at kvartbekkasinen er under det halve av en enkeltbekkasin, mens den enkle er halvparten av den doble. Logisk?
Frode Falkenberg (06.02.2006)
Fossekall
Vi har planer om å rydde bort trær og kratt som har vokst opp langs en liten elv hvor det er fossekall. Vil dette lage problemer for fuglene? Har de reir i trærne eller på bakken? Det er mindre dyrkede jorder på begge sider av elven. De største trærne må vi nesten felle men hva er det beste for fuglene at vi gjør?
N.N (04.02.2006)
Svar:
Fossekallen bygger ikke reir i trær, men i bergskorter, fjellhyller, under bruer o.l. Men trær som vokser langs bekk og elv kan være positivt for insektmengden i elva, som er mat for fossekallen. Hvis dere kan etterlate en del trær og busker, så er kanskje dette den beste mellomløsningen.
Roar Solheim (06.02.2006)
Fuglesang
Jeg har lyst til å lære kjenne igjen fuglers sang. Hvordan kan jeg gjøre det? Finnes det f.eks. en cd+ bilder? Hvor får jeg evt. tak i dette?
T. (03.02.2006)
Svar:
Du kan skaffe deg lydboka til Norsk Ornitologisk Forening. Ta kontakt med nof@birdlife.no. Du kan også høre mer enn 300 forskjellige fuglelyder på denne nettsiden: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php
Frode Falkenberg (03.02.2006)
Hvitkinngåsa i indre Oslofjord
Hvor overvintrer de hvitkinngjessene som holder til på Bygdøy om sommeren?
A.M.R.A. (04.01.2006)
Svar:
Hvitkinngjessene som hekker rundt Oslofjorden trekker til Nederland om vinteren. Det gjør også fuglene som hekker øst for oss. Hvitkinngjess som hekker på Svalbard overvintrer i Skottland.
Frode Falkenberg (03.02.2006)
fuglearter
hvor mange fuglearter finnes det i norge??=p
N. (02.02.2006)
Svar:
Det har blitt påvist omtrent 260 forskjellige hekkende arter i Norge. Mange av disse er sjeldne, og kan ikke regnes som regulære hekkefugler. Antall regelmessige hekkefugler i Norge er ca. 220. Fram til og med 2004 har det blitt observert hele 469 forskjellige arter i Norge.
Frode Falkenberg (03.02.2006)