Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 833 til 46 842 av totalt 50 318 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er ikke dette en kjernebiter?? (og hva i all verden gjør den i kalde nord østerdalen, en tidlig januardag....) foringsplassen ligger på rundt 665 m.o.h.,

L.V.G. (04.01.2009)

Svar:

Jo, dette er en flott kjernebiter! Den er slett ikke uvanlig i Gudbrandsdalen - den er kjent på forplasser i dalen gjennom flere tiår, og hekker nok noen få steder også. Men den er aldeles ikke en daglig gjest over alt!
Kjernebiteren har trolig økt i hele sør-Norge på grunn av utstrakt foring med solsikkefrø mange steder.

Roar Solheim (04.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg lurer på hvilken art denne fuglen tilhører.
Bildet ble tatt i slutten av juli ved Chobe River i Botswana (ved grensa til Zambia og Zimbabwe).

H.A. (04.01.2009)

Svar:

Dette er en afrikabladhøne.

Roar Solheim (04.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ørn er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne ørnen fotograferte jeg i Botswana i sommer. Er det en Tawny Eagle, Aquila rapax, savanneørn på norsk?

H.A. (04.01.2009)

Svar:

Ja, det ser slik ut. Har selv fotografert den i Øst-Afrika.

Roar Solheim (04.01.2009)


#Økologi og atferd

HAUKUGLE!!

Hei, jeg lurer på om det er mulig å lokke på Haukugla med den karakteristiske lyden, og få respons?? Er det andre lyder som gjelder? Og da eventuelt på dagtid i likhet med spurva?

Mvh Thomas RS

Mvh. Thomas RS

T. (04.01.2009)

Svar:

Du kan nok lokke på haukugle og få respons, men da må du nok ha ugla i nærheten. Haukuglene sitter i tretopp og synger, så du vil like gjerne kunne se en haukugle som høre den. Derfor har det ikke noe for seg å spille haukuglelokkelyd dersom du ikke samtidig SER at det er haukugle i nærheten. Haukugla kan synge på dagtid, men skumringtimen etter solnedgang er kanskje den beste tiden. haukugla synger også om natta, i alle fall når det er månelyst.

Roar Solheim (04.01.2009)


#Fugleforing

dompapp julenek

Finner vi ofte, om i det hele takk, dompapp i nek
( julenek ). Jeg har latt meg fortelle at den er for tung pluss at den ikke liker havre ?

T. (03.01.2009)

Svar:

Dompap kan nok forsyne seg fra kornnek dersom de ikke finner annen mat. Men dompapene foretrekker solsikkefrø. Hvis slike finnes på en forplass, så er nok ikke dompapene særlig interesserte i å sette seg i kornneket. Gråspurv og gulspurv er mer vanlige nekgjester.

Roar Solheim (04.01.2009)


#Fugleforing

ekorn på fuglebrettet

Hva skal jeg gjøre for å holde ekornet borte fra fuglebrettet?

H.N. (02.01.2009)

Svar:

Du kan lage et forbur (se Fuglevennen nr 2 2007; ligger ute som PDF-dokument på NOF´s hjemmesider: www.birdlife.no). Da kan du henge opp maten inne i forburet, slik at bare småfuglene slipper inn, mens ekorn og skjærer holdes ute.

Roar Solheim (03.01.2009)


#Fugleforing

Hvor er vintergjestene?

Savner flokkene med Grønnfink etc. ved foringsplassen i år. Synes der er veldig lite besøk av annet enn de vanlige meisene, Skjære og Svarttrost. Tilfeldig? Er de bare sent ute, bedre tilgang på mat i skauen?

U.D. (03.01.2009)

Svar:

Det hadde vært til hjelp å vite hvor i landet du bor. Men mange steder langs kysten av Sør-Norge har det vært lite besøk på forplassene de siste ukene. Det har vært mildt og snøbart, og da ser det ut til at de fleste fuglene finner mat ute i skogen. Selv om enkelte meiser fremdeles kommer på meiseboller og jordnøtter, så varer maten mye lenger enn når det er kaldt og snø. Hvis du bor i en del av landet uten snø på bakken, kan dette være forklaringen på at du ikke har noen (eller bare noen få) gjester på forplassen for øyeblikket. Pass på å legge ut godt med mat hvis det faller mye snø - da dukker nok fuglene opp igjen.

Roar Solheim (03.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Har litt problemer med å bestemme denne fugle arten som jeg så nå i slutten av desember på en skogstur. Håpet du kunne hjelpe? Takk!

A. (02.01.2009)

Svar:

Dette er en nøtteskrike - en vanlig kråkefugl i skog.

Roar Solheim (03.01.2009)


#Diverse

Lokking

Er det flere arter i fugleriket man kan lokke til seg slik man gjør med spurvugle, kattugle og perleugle? Og er spurveuglehunnen litt større og brunere i fjærdrakten enn hannen?

A.J. (02.01.2009)

Svar:

De fleste fuglearter kan du lokke til deg, enten ved å imitere sangen til fuglearten, eller ved å spille av lydopptak av sangen. Noen arter reagerer på sang hele året, og kommer nærmere, mens andre er mest hissige i starten av hekketiden. da kommer hanner nærmere for å jage unna "rivalen" som de hører synge.

Hos alle ugleartene er hunnfuglen større enn hannen, men det er ikke alltid like lett å se forskjell på dem (det er snakk om gjennomsnittlige forskjeller, så i noen uglepar kan de to kjønnene være nesten like store). Hos spurveugle er det ikke lett å se forskjell, og i hvertfall ikke på fugler når du ser dem ute. Selv ikke hvis du holder en spurveugle i hånden kan du være sikker på hvilket kjønn du har med å gjøre.

Roar Solheim (02.01.2009)


#Fugleforing

kjøttmeis

kan vi få fugleinfluensa vist vi mater fuglene og tar på brettet vist de har det kan det vere farlig???

F. (29.12.2008)

Svar:

Det er svært lite sannsynlig at du ville bli smittet av fugleinfluensa ved mating av fugler. Men generellt bør man være forsiktig når man tar i fugleskit, slik man lett kan gjøre dersom fuglematen legges på et brett. Vask hendene godt med såpe og vann etter at d har tatt i brettet, så er det ingen fare for at du får sykdommer (salmonella - kraftig magesyke, er en mye mer sannsynlig sykdom å få dersom man tar i fugleskitt).

Roar Solheim (01.01.2009)

««første 46 833 - 46 842 av 50 318 siste»»