Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 50 216 til 50 225 av totalt 50 250 spørsmål


Fugele egg

Er det slik at slle fugler legger egg?

L. (09.05.2005)

Svar:

Ja, alle fugler legger egg. Det er faktisk en av de karakteristiske trekkene ved fugler. Hos de aller fleste andre dyreordener finnes det representanter, selv hos de som vanligvis legger egg, som får levende unger. Fuglene er avhengige av å unngå at de har for stor vektbyrde for å kunne fly optimalt.

Frode Falkenberg (09.05.2005)


Fugleegg!

Jeg fant en fuglekasse i går, og oppi lå det ca 4 egg. De var turkise med svarte prikker. egget var ca 2-3 cm rundt det bredeste. reiret var laget av mose,furuflak og litt hår.
Hvilken fugl kan ha lagt disse eggene?

H.M. (08.05.2005)

Svar:

Av hullrugere har både svarthvit fluesnapper og stær tyrkise egg. Men begge disse artene mangler prikker på egga. Den eneste arten jeg kan komme på som har egg som kan passe til din beskrivelse er rødstjert. Den har riktignok ikke mye flekker, og egga er mer blå enn tyrkis. Har du litt mer info om diameter på hullet, kassetype, eller kanskje aller best et bilde av reir og egg?

Frode Falkenberg (09.05.2005)


Fant fiskeørnreir

En dag da jeg og mormoren min gikk en tur i skogen fikk jeg øye
på en svær kvisthaug oppe i et høyt tre, ca 15 m over bakken. (Og det kunne ikke skjedd av seg selv.) Reiret lå ved et svært ferskvann og mange har sett fiskeørnen i området der. Er dette litt skjeldent. Send igjen hvis dere er interessert?

F.G. (06.05.2005)

Svar:

Skulle det være et fiskeørnreir så er ikke det så vanlig. Det kommer litt an på hvor i landet du har funnet det. I noen områder på Sørlandet og på Østlandet finnes den hekkende spredt litt her og der. Fikk du undersøkt om det var aktivitet i reiret i år?

Frode Falkenberg (09.05.2005)


ugle?

Hallo, ein lesar har funne eit reir i botn av ei pipe, ca 4 meter nedanfor opninga. To egg, nesten heilt runde, er lunka, så det er tydeleg at fuglen kjem seg opp og ned og får ruga. Han trur det er ei ugle, og lurer på kva art. Reiret er i Nordhordland, ca ein mil frå kysten mvh atle vaage avisa nordhordland

N.N (26.04.2005)

Svar:

Det høres ut som om kattugla er blitt beboer av pipa til leseren deres. Det er ikke uvanlig at de legger sine egg i piper o.l. De som bor ved ugla kan ofte høre de om kveldene og nettene. Spesielt når ungene hopper ut blir det liv!

Frode Falkenberg (06.05.2005)


sothøne med gult pannebliss

så en sothøne på Østensjøvannet med gult pannebliss, valigvis skal det være hvitt. Årsak til at det var gult?

M.E. (05.05.2005)

Svar:

Dette var merkelig. Sothøns kan ha et hint av gult i det hvite blisset, men jeg har aldri hørt om at de kan ha veldig kraftig gulfarge her. Skulle jeg tippe så setter jeg en krone på at det er maten den eter som har gitt grunnlag for gulfargen.

Frode Falkenberg (06.05.2005)


Hvilken fugl?

Forrige helg var jeg på Ørin for å se på fugler, da så jeg en snipe/spove som var orange-rød på halsen og på magen. Nebbet var ikke bøyd men langt, ryggen og vingene var svarte.Hvilken fugl var det?? håper du finner det ut.
Hilsen Thomas

T.A. (04.05.2005)

Svar:

Det høres ut som om du har sett en lappspove eller svarthalespove i sommerdrakt (om fuglen var spovestor). Begge disse artene har et langt rett eller svakt oppoverbøyd nebb. Tundrasnipa er også rød i området du beskriver, men er betydelig mindre. Den har i tillegg noe nedoverbøyd nebb.

Frode Falkenberg (04.05.2005)


????

kvifor blir egga klekt samtidig når dei ikkje blir lagt på likt?????

S. (03.05.2005)

Svar:

Hos arter der det er synkron klekking begynner ikke rugingen skikkelig før alle eggene er lagt. Utviklingen av fostrene starter ikke før rugingen begynner. Dette er viktig hos reirflyktende (ungene forlater reiret kort tid etter klekking) arter som f.eks. ender og vadere. Hos f.eks. ugler starter rugingen allerede ved første egg, og man får avkom med forskjellig alder. Da vil den største (altså den første ut av egget) være den best rustede i kampen om mat i reiret.

Frode Falkenberg (03.05.2005)


Stokkandegg på balkongen

Har fått uventet besøk av en stokkand i en krukke med jord jeg har på min lille balkong i (høy!) annen etasje. Hun ligger der om morgenen, og flyr sin vei hver ettermiddag. Da ligger det et nytt egg i krukka. Nå er det tre egg der - ett fra hver dag siden hun kom på lørdag.
Har fått råd om å la henne legge alle eggene sine og ruge dem ut, og at jeg så flytter alle ned på bakkeplan. Men. Vil de klare seg da? Det er ca.200 meter til Akerselva, der andemor hører hjemme, og både folk, katter og noen biler på veien dit... Synes det høres farefullt ut, jeg!

C. (02.05.2005)

Svar:

Det er ikke uvanlig at stokkanda hekker et stykke unna vann. Om eggene klekker burde ikke ungene ha allverdens problemer med å overleve hoppet ned fra verandaen din. Ungene til stokkanda klekker forøvrig omtrent på samme tidspunkt, da hunnen begynner å ruge først når alle egga er lagt. Hvordan det går på turen mot vannet er jo usikkert, men forhåpentligvis vil det gå greit. Lykke til!

Frode Falkenberg (03.05.2005)


Svaler til besvær

Hallo, jeg har et stort redskapshus som det hekker svaler
i. De siste åra har dette dsesverre tatt helt av, det har blitt så mange at de driter ned og ødlegger alt. Finnes det
en "smart" måte å holde de ute på (lyd, lukt, røyk???).
Eller må jeg hermetisk tette huset?

K.A. (22.04.2005)

Svar:

Jeg tror nok du bør satse på å hermetisere redskapshuset ja. Bruk av andre midler kan være uheldig for fuglene. Husk også at om de allerede har begynt å hekke, så er det iht. norsk lov ikke tillatt å forstyrre fuglene.

Frode Falkenberg (03.05.2005)


Hvilke fugler kan ikke fly?

Hvilke fugler kan ikke fly?

B.R. (22.04.2005)

Svar:

Det er ganske mange representanter fra forskjellige fuglefamilier som ikke kan fly. De mest kjente gruppene er struts, emu, kasuar, kiwi, pingvin og noen rikser.

Frode Falkenberg (25.04.2005)

««første 50 216 - 50 225 av 50 250 siste»»