Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 475 til 46 484 av totalt 50 005 spørsmål


#Fugleforing

rødstrupe?

jeg har en rødstrupe på fulebrettet,i Trondheim.Han har vært
her siden november. Er det vanlig.

A.H. (24.01.2009)

Svar:

De aller fleste rødstruper trekker ut av landet på høsten og drar til det sørvestlig Europa, noen helt til Nord-Afrika. De som velger å overvintre finner seg ofte en foringsplass å søke tilhold rundt. De er helst langs ved kysten og laverliggende bygder i Sør-Norge at rødstrupen ses vinterstid.
Les mer her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9703

Morten Ree (24.01.2009)


#Økologi og atferd

fakta om dompap

hvordan lever den

M. (16.01.2009)

Svar:

Dompapen trives best i barskogen og lever et forholdsvis skjult liv i hekkesesongen. Men på vinteren streifer den rundt etter føde og besøker da ofte fuglebrett for å spise solsikkefrø. Den er utbredt over hele landet, men mer sparsom nordover til Finnmark. Både i Finnmark og på Vestlandet kan dompapen hekke i ren bjørkeskog.

Les mer om dompap i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12155

Morten Ree (23.01.2009)


#Fugleforing

ROGNEBÆR

Jeg har besøk av de vanligste fugler på foringsbrettet om høsten og vinteren, men ingen av fuglene spiser av rognebærene.
Hva kan være årsaken?

M.S. (02.12.2008)

Svar:

De vanlige fuglebrettartene som meiser og finker spiser ikke rognebær. Det er trostene og sidensvansen som er spesialister på bær. Så hvis ingen har rørt rognebærene så tyder det på at du ikke har hatt besøk av disse fuglene, noe som er litt merkelig. Ofte venter de til bærene har vært frosset før de spiser dem.

Morten Ree (23.01.2009)


#Trekkfugler

linnerle.

At det er en linnerle er det ikke tvil om. Det er nettopp derfor jeg har klart og rote meg frem på pc for å spørre.Det er nettopp min favoritt fugl.Den vippende halen kjenner jeg igjen hvor som helst.Men hva gjør den her nå?

H. (22.01.2009)

Svar:

Det er ikke godt å si hvorfor den har blitt igjen under høsten. Enkelte typiske trekkfugler kan bli hengende etter hvert år. kanskje er de i for dårlig kondisjon på det tidspunktet når de skal trekke, og hvis de kommer seg senere, så er det kanskje for sent? Vi vet rett og slett ikke hva som forårsaker slike etternølere, men vet at det hender. Lineler er ikke vanlige vintergjester. Hvis den kan klare å finne mat i form av insekter eller små kakesmuler (prøv å gi den finsmuldrete kakesmuler), så kanskje den kan klare seg. Forsøk også å få dokumentert fuglen med noen bilder - det hadde vært fint å få inn til bladet Fuglevennen! For øyeblikket holder det seg en stork ved Hamar - selv om det innimellom er - 20 grader! Den lever av mat som den finner på søpledynga, sammen med kråker, ravn og skjære!

Roar Solheim (22.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

linnerle

Vi har oppdaget at vi har en linnerle som forsyner seg av solsikkefrøene vi har i garagen.Og det nå på denne årstiden. Hvor vanlig er linnerlen på denne årstiden? Smart må den jo være som klarer å komme seg inn i en stengt garage.Vi bor på østlandet.

F.H. (22.01.2009)

Svar:

Beklager - men her tror jeg nok at dere har gjort en feilbestemmelse, inntil det foreligger et fotografi av fuglen som kan bevise at dette faktisk ER en linerle. For det første er det svært sjeldent at linerler forsøker å overvintre. Dernest vil en linerle ALDRI forsøke seg på solsikkefrø. Linerla er en ren insektspiser med en tynt og spinkelt nebb som ikke egner seg til frøspising, og i alle fall ikke til å åpne skallene på et solsikkefrø med. Dersom det mot formodning skulle være en linerle dere har som garasjegjest, så er det i alle fall ikke denne fuglen som forsyner seg av solsikkefrøene! Da må dere ha andre gjester i tillegg. Forsøk å få tatt et bilde av fuglen, så kan vi sikkert få oppklart om dette faktisk er en linerle, eller en annen fugl.

Roar Solheim (22.01.2009)


#Økologi og atferd

stor måke i england

Bilde vedlagt spørsmålet

hei denne store måken tok denne anden like ved hotelet i england

N.N (12.01.2009)

Svar:

Dette er en voksen svartbak som har tatt en liten and. Svartbaken kan opptre som rovfugl, og ta andre fugler, gnagere, rotter og kaninunger!

Roar Solheim (21.01.2009)


#Økologi og atferd

Kan man mate fugler med ukokt ris?

To spørsmål: I nærheten av der jeg bor legges det ut hard ukokt ris til spurver og duer. Tåler fuglene denne maten? Når det ikke er snø og alt vann er frossent, hvor får fuglene tak i væske?

K. (13.01.2009)

Svar:

Dette er trolig ikke noe problem, for frøspisende fugler er tilpasset å spise tørre korn- og frøsorter. Svelling i magen er neppe problem for dem, selv om vi mangler skikkelig dokumentasjon på fenomenet.

Fugl får vann fra maten de spiser. De skiller ikke ut flyende urin slik vi pattedyr gjør, men bare urinsyre som synes som hvite flekker i avføringen. Dermed beholder de mer av fuktigheten i kroppen. De kan spise snø for å få i seg vann. Om sommeren drikker fuglene vann hvis de er tørste.

Roar Solheim (21.01.2009)


#Fugleforing

havregryn

Hei! Har hørt at havregryn ikke er bra å fore småfuglene med,spesielt ikke når det er kaldt, at de eser opp i magen og kan fryse i hjel. Ser likevel dette brukt i meisebolleoppskrifter. - Hva er rett?

E. (13.01.2009)

Svar:

Lettkokte havregryn kan du trygt gi til fuglene.

Roar Solheim (21.01.2009)


#Diverse

HAVØRNEN!

Hvem er fienden til havørnen?
Har den noen konkurrenter?

A. (15.01.2009)

Svar:

Havørnenes største "fiender" er oss mennesker. Vi kan forstyrre dem under hekkingen, hogge ned reirtrær, fiske opp fisken som er mat for ørnene, og forgifte naturen slik at de dør. Tidligere ble havørnene også forfulgt, skutt og fanget. Etter at de ble fredet i 1968, og etter at de farligste miljøgiftene ble forbudt (DDT, PCB, kvikksølv), har havørnene i hele nord-Europa økt i antall og tatt tilbake gamle hekkeområder. I Norge har de bredt seg nedover Vestlandskysten til Agderkysten, og kanskje får i i de nærmeste årene også havørn som hekker i innlandet ved noen av våre innsjøer, slik de gjør i Sverige.

Roar Solheim (21.01.2009)


#Trekkfugler

Hvor drar de hen?

Hei.
Jeg kan sitte og se ut i hagen fra vinduet, og se trekkfuglene dra og komme tilbake.
jeg lurte på hvor disse fuglene jeg kan finne i hagen drar hen.

Kan du si litt om hvilke fugler som drar hvor, og når de drar?
Hilsen Haldis Døvle Kalland.

H.D.K. (20.01.2009)

Svar:

De fleste fuglene du ser i hagen din i vinterhalvåret, holder seg her i landet. Men de kan streife en del omkring. Det behøver ikke å være de samme kjøttmeisene du ser på brettet gjennom vinteren, selv om det kan se slik ut. Troster og sangere som besøker hagen om sommeren, trekekr gjerne til England, eller mellom-Europa, og noen, slik som hagesanger, løvsanger og svarthvit fluesnapper, trekker helt til Afrika.

Roar Solheim (21.01.2009)

««første 46 475 - 46 484 av 50 005 siste»»