Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 470 til 46 479 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vintererle

Det yrte av fugl på en komposthaug på Stend i Fana en lørdag for 2 uker siden. Haugen var varm og snøen hadde tint av. Jeg er temmelig sikker på at jeg så en vintererle på denne haugen. Har aldri sett denne fuglen før, og finner få data om den. Finnes det nyere data om denne fuglen?

S.W.N. (24.01.2009)

Svar:

Vintererla er en erle som kan holde seg langs kysten, ved vann og vassdrag. Så det er ikke uventet at du ser den ved Fana. Vintererla har økt sin utbredelse i Sør-Norge de siste 20-30 årene, og er nå vanlig mange steder hvor den før var sjelden. Den hekker typisk langs vassdrag.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Økologi og atferd

"Steppende" måker

Ser av tidligere innlegg at måkene er flinke å lære seg ting.
Jeg har observert måker som står på plenen og "stepper" mens de følger nøye med om det kommer en meitemark opp fra bakken, ser ganske humoristisk ut!
Følgte også med på en måke en gang som terroriserte en skarv som var flink til å dykke etter fisk. Hver gang skarven kom til overflaten så fløy måka rett bort til den slik at den slapp fisken... Dette syns jeg er ganske glupt av måka!Har dere observert noe lignende?

A.H. (23.01.2009)

Svar:

Dette er en velkjent måte for måker å søke næring på. Hettemåke og andre måker går på grunt vann, og stamper føttene mot grunnen, slik at børstemark og andre smådyr skremmes eller virvles opp slik at måke får tak i dem. Vipene går på jordene og holder den ene foten lit fram med slike stampende bevegelser. Dette har nok også sammenheng med markjakt å gjøre. Måka som tok fisken fra skarven gjorde også noe som er vanlig for måker, nemlig å rappe maten fra andre jegere. Måker kan stupe ned og snappe fisk fra uerfarne skarver, eller de kan stupe ned og snappe lange børstemarker som vadefugler med sine lange nebb har klart å trekke opp fra mudderet. Så også her har du observert en normal del av måkenes næringssøkadferd. Men det gjør jo ikke observasjonen mindre spennende for det!

Roar Solheim (25.01.2009)


#Fuglekasser

Kattugla.

Hei. Var og gjorde ren uglekassen min i dag. Oppi låg det et dødt piggsvin. Ante ikke at ugla tok piggsvin, er det vanlig? Jeg vet at ingen mennesker har lagt det opp i der,og det går vel neppe klatret 4 m opp i en furu?

J.R. (23.01.2009)

Svar:

Dette er første gang jeg har hørt om piggsvin som er funnet i en uglekasse! Jeg kan garantere deg at det ikke er noen ugle som har fraktet den dit. Bare hubroen kan klare å ta piggsvin, og den drar dem ikke inn i kasser. Det er nok heller en mår som har tatt eller funnet piggsvinet, og har lagret det i kattuglekassa. Måren lagrer ofte mat den finner i uglekasser (f. eks. døde ekorn, fleskestykker og fett som den kan få med seg fra en foringsplass). Kattugla drar heller ikke med seg mat inn i kasser eller hultrær annet enn i hekkesesongen.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Diverse

Orrfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denn Orrfuglen så jeg på fjellet i Ål, Hallingdal oktober 2008. Halen er tydelig som en orrhanes, men det er ikke noe rødt over øyet. Alle bøker jeg har lett har alle orrfugler veldig tydelig rødt ovet øyet.

K.W. (25.01.2009)

Svar:

Det røde over øyet er et felt som svulmer opp kraftig i orrfuglenes leiktid om våren. De har litt av dette om vinteren også, men det fjærløse feltet dekkes ofte av de mørke fjærene over feltet. Derfor ser du ikke noe rødt på denne fuglen.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Diverse

HAVØRN..

Hvordan får havørnen oksygen?
Gjør havørnen noe nytte for mennesket?

;. (23.01.2009)

Svar:

Havørnen får oksygen li alle andre landlevende virveldyr som oss selv - den puster luft.
- Hvilken nytte gjør mennesket for havørnen? er et langt mer interessant spørsmål.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Fugleforing

rødstrupe?

jeg har en rødstrupe på fulebrettet,i Trondheim.Han har vært
her siden november. Er det vanlig.

A.H. (24.01.2009)

Svar:

De aller fleste rødstruper trekker ut av landet på høsten og drar til det sørvestlig Europa, noen helt til Nord-Afrika. De som velger å overvintre finner seg ofte en foringsplass å søke tilhold rundt. De er helst langs ved kysten og laverliggende bygder i Sør-Norge at rødstrupen ses vinterstid.
Les mer her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9703

Morten Ree (24.01.2009)


#Økologi og atferd

fakta om dompap

hvordan lever den

M. (16.01.2009)

Svar:

Dompapen trives best i barskogen og lever et forholdsvis skjult liv i hekkesesongen. Men på vinteren streifer den rundt etter føde og besøker da ofte fuglebrett for å spise solsikkefrø. Den er utbredt over hele landet, men mer sparsom nordover til Finnmark. Både i Finnmark og på Vestlandet kan dompapen hekke i ren bjørkeskog.

Les mer om dompap i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12155

Morten Ree (23.01.2009)


#Fugleforing

ROGNEBÆR

Jeg har besøk av de vanligste fugler på foringsbrettet om høsten og vinteren, men ingen av fuglene spiser av rognebærene.
Hva kan være årsaken?

M.S. (02.12.2008)

Svar:

De vanlige fuglebrettartene som meiser og finker spiser ikke rognebær. Det er trostene og sidensvansen som er spesialister på bær. Så hvis ingen har rørt rognebærene så tyder det på at du ikke har hatt besøk av disse fuglene, noe som er litt merkelig. Ofte venter de til bærene har vært frosset før de spiser dem.

Morten Ree (23.01.2009)


#Trekkfugler

linnerle.

At det er en linnerle er det ikke tvil om. Det er nettopp derfor jeg har klart og rote meg frem på pc for å spørre.Det er nettopp min favoritt fugl.Den vippende halen kjenner jeg igjen hvor som helst.Men hva gjør den her nå?

H. (22.01.2009)

Svar:

Det er ikke godt å si hvorfor den har blitt igjen under høsten. Enkelte typiske trekkfugler kan bli hengende etter hvert år. kanskje er de i for dårlig kondisjon på det tidspunktet når de skal trekke, og hvis de kommer seg senere, så er det kanskje for sent? Vi vet rett og slett ikke hva som forårsaker slike etternølere, men vet at det hender. Lineler er ikke vanlige vintergjester. Hvis den kan klare å finne mat i form av insekter eller små kakesmuler (prøv å gi den finsmuldrete kakesmuler), så kanskje den kan klare seg. Forsøk også å få dokumentert fuglen med noen bilder - det hadde vært fint å få inn til bladet Fuglevennen! For øyeblikket holder det seg en stork ved Hamar - selv om det innimellom er - 20 grader! Den lever av mat som den finner på søpledynga, sammen med kråker, ravn og skjære!

Roar Solheim (22.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

linnerle

Vi har oppdaget at vi har en linnerle som forsyner seg av solsikkefrøene vi har i garagen.Og det nå på denne årstiden. Hvor vanlig er linnerlen på denne årstiden? Smart må den jo være som klarer å komme seg inn i en stengt garage.Vi bor på østlandet.

F.H. (22.01.2009)

Svar:

Beklager - men her tror jeg nok at dere har gjort en feilbestemmelse, inntil det foreligger et fotografi av fuglen som kan bevise at dette faktisk ER en linerle. For det første er det svært sjeldent at linerler forsøker å overvintre. Dernest vil en linerle ALDRI forsøke seg på solsikkefrø. Linerla er en ren insektspiser med en tynt og spinkelt nebb som ikke egner seg til frøspising, og i alle fall ikke til å åpne skallene på et solsikkefrø med. Dersom det mot formodning skulle være en linerle dere har som garasjegjest, så er det i alle fall ikke denne fuglen som forsyner seg av solsikkefrøene! Da må dere ha andre gjester i tillegg. Forsøk å få tatt et bilde av fuglen, så kan vi sikkert få oppklart om dette faktisk er en linerle, eller en annen fugl.

Roar Solheim (22.01.2009)

««første 46 470 - 46 479 av 50 005 siste»»