Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 375 til 46 384 av totalt 50 018 spørsmål


#Økologi og atferd

fuglekvitter

når er det fuglene kvitrer mest? Slutter de å kvitre når det blir kveld?

G.M. (06.03.2009)

Svar:

Fuglene synger kraftigst når det ikke er bevegelser i lufta. Når sola varmer opp bakken, blir det turbulens i lufta, og lydbølgene bærer ikke så langt. Derfor synger de fleste småfugler mest intenst før soloppgang, etter soloppgang, og etter et regnskyll (da blir lufta kjølt ned og får jevn temperatur uten turbulens). Vind demoer sangaktiviteten. Noen fugler er nattsangere.

Roar Solheim (10.03.2009)


#Ringmerker

Ringmerket blåmeis.

Har en svoger i Skjeberg,Østfold,han har sett flere ringmerka blåmeiser på foringsplassen i vinter.Blåmeis er vel ikke trekkfugl,så den blir vel ikke fanget i de vanlige trkkfuglrutene.Hvem og hvor er disse meisene merket?

J.N. (09.03.2009)

Svar:

Jo, faktisk så kan blåmeisene trekke veldig langt. Norske blåmeiser kan trekke til Danmark og Sverige, og én er funnet igjen i Storbritannia. Blåmeiser kan også trekke fra Sverige til Norge. Derfor er det umulig å si hvor disse meisene er ringmerket, uten å fange dem inn og å lese av tallene og bokstavkodene samt ringmerkings-sentralens navn på ringen. Hvis du finner en ringmerket fugl, eller kan lese av ringen på en fugl som slippes, så kan du rapportere dette til Ringmerkingssentralen i Norge, ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (10.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ikke hverdagskost

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg må få meg en bok tror jeg.. Tok ferja her over Boknafjorden og så at det var en lang rekke med massevis av disse fuglene, de er vel i trekk?

H. (08.03.2009)

Svar:

Dette er rømte tamender.

Roar Solheim (10.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

det må være en fugl som er i nærheten av huset om kvelden i mørket.det er høye skrik,som en påfugl og det avsluttes med en hest som vrinsker.3-4 skrik og så knegger det .vi hører det på dagtid også.men vi har ikke sett noe fugl.hva kan det være???

N.N (09.03.2009)

Svar:

Hvor i landet er dette? Kan det tenkes at dere hører spillet til en fasanhane? Den roper høyt "kåååk-kåk" etterfulgt med at den vifter raskt med vingene. Det gir en slags brummende lyd. Dette er det nærmeste jeg kan komme i å tenke meg noe som kan ligne den lydbeskrivelsen du gir.

Roar Solheim (10.03.2009)


Rovdyrsilhuett

Jeg har et yrende fugleliv i hagen, da jeg mater fuglene ute hver dag. Men har desverre store stuevinduer som fuglene flyr inn i. Lurer derfor på hvor jeg kan få tak i rovdyrsilhuett-klistremerker til vinduene mine? sett etter dette i flere år, men ikke funnet det enda..

A.B. (09.03.2009)

Svar:

Ring til Natur og Fritid på Lista, tlf 38 39 35 75 - de har slike!

Roar Solheim (10.03.2009)


#Økologi og atferd

Hva slags fugl har vi hatt besøk av ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har hatt besøk av en fugl som vi ikke finner ut av. Det så ut som en hauk, ugle eller ørn. Vi fikk dessverre bare et uklart bilde av den. Den gravde seg inn i brøytekanten, det ble etterhvert et stort hull. Kanskje den spiste maur? Det ser ut som den er brunspraglete med et lyst parti på brystet, evnt rundt halsen. Vet dere hva det kan være?

T.A.M. (27.01.2009)

Svar:

Beskrivelsen din kan stemme med en musvåk, men dersom du bare hadde funnet dette sportegnet, så hadde jeg helst tippet at det var en grønnspett som hadde hakket seg inn til en maurtue. Kanskje har musvåken slått etter ei mus som forsvant ned i snøen, og så har den gravd etter dyret på stedet. Det er ikke vanlig adferd, men det kan tenkes at fuglen har vært svært sulten.

Roar Solheim (10.03.2009)


Plagsomme skjærer

HVordan holder man griske skjærer vekk fra matfatet? Disse gribbene tar jo all maten og skremmer vekk meiser og annen småfugl som foringen er beregnet for.

H.L. (08.03.2009)

Svar:

Hvis du bygger et beskyttende forbur, med netting på alle kanter som har ca 5 x 5 cm åpning, så holder du skjrene unna. Inne i buret kan du henge opp frøautomat, meiseboller og jordnøttautomater. Meiser og finker får ha maten sin i fred, mens skjærene for en gangs skyld må nøye seg med smulene som detter ned på undersiden av buret! Et slikt bur står beskrevet i Fuglevennen nr 2 2007. Du finner en PDF-utgave av bladet på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening; birdlife.no.

Roar Solheim (10.03.2009)


#Fuglekasser

Henge ut Fuglekasser i Stavanger

Hei,
Vet ikke om du er rette til og spørr men jeg spørr alikavell..
Er veldig interessert i fuglekasser og har 2 stk i hagen min, er desverre ikke så stor så flere blir uaktuelt. Hadde håpet og få benyttet meg av en skog rundt om i stavanger/sandnes.. Tar jeg kontakt med grunneier eller kan jeg bare henge opp? noen tips.

mvh Kenneth

K. (10.03.2009)

Svar:

Vanligvis kan du henge opp fuglekasser uten å spørre grunneier, fordi du tross alt hjelper fuglene med reirplasser, som er mangelvare (som oftest på grunn av skogbruk). Men hvis du vet hvem som er skogeier, så skader det ikke å spørre (det gir bare ekstra goodwill). Jeg har ennå til gode å møte en skogeier som ikke vil ha fuglekasser i skogen sin. Heng kassene opp med ståltråd rundt kassa og treet, og sett inn trekiler (pinner) mellom tråden og trestammen. Se tidligere numre av bladet Fuglevennen (ligger på NOF´s hjemmeside birdlife.no). Småfuglkasser kan stå 1,5-2,5 meter over bakken, stærkasser 2-3 meter over bakken, mens ugle- og andekasser kan stå 4-6 m over bakken.

Roar Solheim (10.03.2009)


#Diverse

Kallenavn

Har Sidensvansen noen kallenavn, son som kjøttmeisen har tertitt,talgtitt og talgokse?
Hilsen Haldis

H.D.K. (26.02.2009)

Svar:

Sidensvansen kalles ofte silkestjert i noen deler av Norge. På dansk heter den silkehale.

Frode Falkenberg (10.03.2009)


#Økologi og atferd

hornugle

kan en hornugle ta ei kråke

N.N (01.03.2009)

Svar:

Hornugle kan definitivt ikke ta en kråke. Hornugla lever helt overveiende av smågnagere og spissmus. Når det er mangel på disse så kan den ta fugler, stort sett små spurvefugler. Perleugle og heilo er imidlertid også funnet i byttedyrundersøkelser på arten.

Les mer om hornugla her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5843&vis=

Magne Myklebust (09.03.2009)

««første 46 375 - 46 384 av 50 018 siste»»