Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 997 til 50 006 av totalt 50 366 spørsmål «forrige neste»
Foringsstopp.
Hei.
Jeg har hørt at hvis man stopper med å mate fuglene i bare èn eneste dag, så kan de dø over natten om de ikke finner seg et nytt godt foringssted. Jeg har ikke tenkt å stoppe med foring, men jeg bare lurer.
M. (23.02.2006)
Svar:
Fuglene finner nok stort sett alternativer til akkurat din foringsplass når den ikke får mat der. I ekstreme tilfeller kan det riktignok stemme.
Frode Falkenberg (27.02.2006)
Fugleinfulensa
Er det best å stoppe å fore småfuglene nå, pga. fugleinfulensa? Har foret gjennom hele vinteren!
O.J. (17.02.2006)
Svar:
Nei, du trenger ikke bekymre deg for det. Bare mat i vei som vanlig. Ville spurvefugler har foreløpig ikke blitt påvist med fugleinfluensa. Deres noe enslige liv gjør at det er liten sjanse for at de kan bli smittet, og mye tyder på at de er mer resistente mot viruset enn f.eks. andefugler.
Frode Falkenberg (27.02.2006)
fugler to mager?
Fugler har to mager. Hva er navnet på de to magene og hvilke oppgaver har hver av dem? (dette står i min naturfags bok, men det sies på siden at fugler bare har EN mage???) hva skal jeg svare?
K. (16.02.2006)
Svar:
Te en titt på: http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?t=8,10,61&q_id=1059
Frode Falkenberg (27.02.2006)
Villfuglspredning av viruset
Hvilke villfugler er det sansynlig vil bli smittet, og være en smitterisiko.
A.B. (15.02.2006)
Svar:
Så langt har nesten bare fugler som er tilknyttet vann blitt påvist med fugleinfluensatypen H5N1. Det vil med andre ord for det meste si andefugl så langt, men også skarver har blitt funnet med viruset. En forutsetning for spredningen er at fuglene lever i tette flokker, slik at viruset kan vandre fra vert til vert.
Frode Falkenberg (27.02.2006)
Svaner
Vi har matet en svanefamilie siden vinteren 2004, med en unge og i sommer med 6. Nå er den ene ungen fra 2004og en av ungene fra 2005 (tror vi) her og blir matet. Nå er elva delvis frosset og de kommer nå ikke alltid så langt inn at vi rekker å kaste maten til dem. Av og til går det bra. Bør vi slutte å mate, slik at de drar andre steder, eller skal vi mate de gangene det er mulig? De er jo vant til å få mat her.
N.N (13.02.2006)
Svar:
Du kan helt sikkert fortsette å mate fuglene slik som du er vant til. Svanene finner nok alternativer når de ikke får mat av mennesker.
Frode Falkenberg (27.02.2006)
Fugler
Hei! Hvilke fugler har vi i Norge om vinteren?
N.N (15.02.2006)
Svar:
Foruten de artene som finner mat i og ved vann, samt kråkefugler, rovfugler og ugler, er det for det meste fugler som klarer seg på vegetabilsk føde.
Frode Falkenberg (27.02.2006)
trekker fuglene hit nå alt
snakket med en venn som hadde hengt garna sine til tørk ute, og der hadde det rota seg inn en fugl med rumensk fotring, han såg selvfølgeli ikkje vilken fugl det var slik eg ville gjort, men er dette tidli for en trekkfugl derfra?
I. (16.02.2006)
Svar:
Det kan vel tenkes at fuglen har hengt der siden i høst? Ellers er det forflyttninger på finkefugler og f. eks. sidensvans gjennom hele vinterhalvåret (de har ikke ett bestemt overvintringssted, men streifer i forhold til hvor de finner mat).
Roar Solheim (22.02.2006)
Fugleinfluensa
Går det an og studere fugler når det er fugleinfluensa i Norge????
S. (18.02.2006)
Svar:
Ja, det kan du trygt gjøre. Men den forsiktighetsregelen som du bør følge, er ikke å la ender, gjess og svaner spise mat direkte fra hånden din. La dem ta mat fra bakken/vannet. Unngå å ta i fuglenes ekskrementer på bakken der hvor de fores konsentrert (som f. eks. i byparker). Bruk gjerne gummihansker når du renser fuglebrett (det beskytter også mot salmonella, som ikke er uvanlig hos spurvefugl). Ellers kan du observere fugl og henge ut fuglekasser uten å engste deg. Nyt vårens trekkfugler!
Roar Solheim (22.02.2006)
Undervisning med fuglebrettobservasjon
Hei!
Jeg skal ha lærer-praksis nå i mars, og hadde i utgangspunktet tenkt å få elevene til å legge ut ulik fuglemat utenfor hjemmene sine med det formålet at de skal lære fuglearter. Etter den voldsomme diskusjonen rundt fugleinfluensaen er jeg derimot i tvil om dette er forsvarlig. Praksisen min er kun i de tre første ukene i mars. Kan du svare meg på dette spørsmålet?
N.N (21.02.2006)
Svar:
Det er ingen grunn til å slutte med foring av spurvefugl selv om media skriver om fugleinfluensa. Hvis denne sykdommen spres av noen ville fugler, så er det sannsynligvis mest snakk om andefugl. Du kan også fortsette å mate svaner, ender og gjess, men unngå å ta i ekskrementene etter fuglene, og ikke la fuglene ta maten direkte fra hånden din (kast maten på bakken/i vannet slik at de kan plukke den opp selv). Bruk gjerne gummihanskert når du skal rense fuglebrett/forplass, det er en generell regel som også hindrer f. eks. salmonella-smitte (salmonella er vanlig hos spurvefugl, og de overfører ikke sjelden denne sykdommen til mat!).
Roar Solheim (22.02.2006)
Hvilken fugl er det?
Hei. Vi har bodd her i Holmestrand i 12 år og nå er det kommet en utrolig vakker liten fugl i hagen. Så vi lurer på hva det er. Den er på størrelse med en Dumpapp, men den er spiss i nebbet og har kort stjert. Den er mellom grå på rygg og stjere, hvit på bryst og brun spraglite rundt enden mot stjerten, og den har en markert svart linje over øynene og mot halsen.
N.I.J. (22.02.2006)
Svar:
Du har nok fått besøk av en spettmeis! Den liker solsikkefrø, så hvis du forer med slike, så vil den kunne bli fast brettgjest hos deg.
Roar Solheim (22.02.2006)