Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 139 til 46 148 av totalt 49 954 spørsmål «forrige neste»
hei,
Hvordan skaffer reker oksygen til celleåndingen????
N. (13.04.2009)
Svar:
Reker puster med gjeller, lik andre krepsdyr.
Roar Solheim (13.04.2009)
Hva er dette for en fugl?
gikk tur og kom over denne, har ikke sett denne før.
E.L. (13.04.2009)
Svar:
Dette er en krikkand hann. Flott bilde! Det er ikke lett å få så gode bilder av krikkendene, for de er vanligvis temmelig sky!
Roar Solheim (13.04.2009)
Ørneobservasjon?
Vi vr på vei til Hvaler sist lørdag ettermiddag. Rett syd for Fredrikstad, på Kråkerøy, observerte vi to store fugler rolig evevende høyt på himmelen i østlig retning fra der vi kjørte. Dvs. at fuglene da befant seg over utløpet av Glomma, eler over Øra området. Vi reagerte begge på størelsen på fuglene da de flakset med vingene en kort stund. Første tanke var jo at det var et par større måker som drev på, men det stemte liksom ikke med flygehøyde og størelse. Ved nærmere ettersyn tydet alt på at dette var ørn. Havørn? Lange nærmest rektangulære vinger når de viste undersiden, og kun en javn bue i vingene når de viste seg mot/forfra. Umulig å se farge/tegninger siden de var høyt oppe og mye motlys.
Kan dette ha vært et havørnpar?
På forhånd takk.
Hugo Strøm
H.S. (13.04.2009)
Svar:
Det er vanskelig å si sikkert ut i fra den begrensede beskrivelsen, men ditt inntrykk av at vingene på fuglene var rektangulære, kan tyde på at dette har vært to havørner. De er absolutt ikke usannsynlige gjester ved Øra! Ellers er det en del våker å se på trekk nå, men de gir ikke det samme rektangulære inntrykket av vingene. Min karakteristikk av en havørn med utstrakte vinger som du ser mot himmelen, er at det er ei stor låvedør som kommer glidende (!)Dette kan dreie seg om ungfugler, og kanskje er det ørner som vil etablere seg i området. det samme skjer for tiden langs Agder-kysten.
Roar Solheim (13.04.2009)
Re: Hva kan dette være?
Det viste seg senere at det faktisk var en kråke med knekt nebb vi så.
M. (13.04.2009)
Svar:
Nei, dette er ingen vanlig kråke. Det er en kornkråke, men med unormal nebbvekst. Nebbspissene har vokst mye lenger enn de skal. Dette er en "skade" som av og til ses hos enkelte fugler, og hos vidt forskjellige arter. jeg vet ikke om det skyldes en genetisk feil, eller om forholdet har andre årsaker. Kanskje kan fuglen leve en stund med et slikt nebb, men med tiden får den nok problemer med å ta til seg nok og riktig næring.
Roar Solheim (13.04.2009)
Traner
Hvorfor har det kommet så mange traner de siste to årene til Nannestad?
H.J. (12.04.2009)
Svar:
Det vet jeg ikke svaret på. Men det KAN ha sammenheng med en generell økning i bestanden av traner i hele nord-Europa. Sammen med denne økningen ser vi at stadig flere traner velger å hekke på eller nær kulturmark, ved åker og eng. Dette er noe forholdsvis nytt, og vi vil nok stadig oppleve at flere traner hekker på denne måten. Om dette er årsaken til bestandsøkningen, eller en effekt av økningen, det vet vi ikke svaret på. Men resultatet er at trana endrer karakter fra å være en sky villmarksfugl til å bli en ikke fullt så sky kulturmarksfugl.
Roar Solheim (12.04.2009)
Fugl med Bart?
Såg idag et fuglepar der fuglene hadde bart. Barten var like stort som ansiktet på begge sider,såg ut som kattens værhår.Fuglene var 8-9 cm,gråaktig evt. med noe grøntskjær i fjærene
A.L.S. (12.04.2009)
Svar:
Kan du ha sett en fugl som har vært i ferd med å samle inn reirmateriale? Meiser og noen andre plukker bl. a. dyrehår til sine reir, og f. eks. elghår er populære. De er veldig lange, og en fugl med slike i nebbet kan nok sikkert gi inntrykk av det samme som en katt med lange værhår.
Roar Solheim (12.04.2009)
Flaggspett
Er det normalt at hakkespetter ``flaggspett`` spiser av meise-boller?
J. (12.04.2009)
Svar:
Ja, dette er helt normalt. Flaggspettene besøker ofte forplasser, og ulike former for fett (spekk, talg, meiseboller og kokosnøtter) er noe av det de setter mest pris på.
Roar Solheim (12.04.2009)
Hva slags ugle er dette?
Var temmelig sikker på at dette var ei jordugle, men da den satt på en stolpe så jeg at den hadde "ører", og da ble jeg veldig usikker.
S. (12.04.2009)
Svar:
Dette er slektningen - en hornugle. Fjærtoppene (som ikke har noe med ører å gjøre) er her ikke synlige, men mengden tverrstreker på stjerten (og det faktum at de er veldig smale) viser at det er en hornugle. Jordugla har færre og bredere tverrstriper på stjerten. Når du forstørrer bildet, ser du også at fjærene på hodet over ansiktet er gråspraglete/vatrete. Hos jordugla er fjærene her rent gulorange med mørke flekker (flekkene er mer tydelige).
Roar Solheim (12.04.2009)
Hva kan dette være?
Oppdaget den i hagen vår her på Sunde som ligger ved Hafrsfjord.Nebbet så ut som en saks.Den var ikke så veldig redd, kastet litt brød til den for å se om den kunne ta til seg mat med det merkelige nebbet og det så ut som at teknikken satt inne.Bildene er tatt med mobilkamera så kvaliteten er ikke helt god når jeg førstørrer bildene.
M.A. (12.04.2009)
Svar:
Jeg får ikke opp bildet, så jeg kan ikke se hva du har fotografert. Men hvis nebbet minner om en saks, er det spørsmål om du kan ha fotografert en av korsnebb-artene?
Roar Solheim (12.04.2009)
hvilken større fugl har hunden min funnet denne fjæra av
Det ser ut til å være en større fugl - kanskje en hauk.
Håper bildet er bra nok for bestemmelse.
Lengde 33 cm
G.A.S. (12.04.2009)
Svar:
Dette er en håndsvingfjær av enten fjellvåk eller musvåk. Men du har fotografert den bare fra undersiden, og da er det ikke helt lett å se hvilken av de to artene det er. Et foto fra fjæras overside hadde gjort det litt enklere.
Roar Solheim (12.04.2009)