Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 104 til 46 113 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
skjære
er skjæreredet vanntett eller går vannet igjennom?
E.R. (28.04.2009)
Svar:
Dette var et interessant spørsmål, som jeg faktisk aldri har tenkt på selv, eller noen gang har hørt stilt. Jeg vet ikke svaret! Men jeg antar at det meste av vannet renner langs kvistene og på utsiden av selve reiret, slik at skjæra er ganske tørr inne i reirgropa. Under kraftig regnskyll kan det kanskje hende at noe vann kommer inn på ryggen av skjæra.
Roar Solheim (29.04.2009)
Imiterende fugl
Dette epørsmålet er om en fugl som holder til i skogen ved oss. Den har en høy og klar stemme, og en veldig variert sang. I tillegg er den en ekspert på å imitere andre fugler. Den bruker lyder fra bl.a. blåmeis og spurvehauk, og den lærer nye lyder hele tiden. Hva slags fugl kan det være?
N.N (28.04.2009)
Svar:
På denne tiden av årert høres det mest ut til å kunne være snakk om en måltrost. Dersom munken har ankommet, så kan også den imitere andre arter.
Roar Solheim (29.04.2009)
foring
viss jeg blukker nøtter og bær i sommer,og forer fuglene med det om vinteren. vilken arter kan jeg få?
J.F. (28.04.2009)
Svar:
Nøtter spises helst av nøtteskrike og nøttekråke, men bær kan spises av de fleste spurvefugler som er vanlige brettgjester. Munk, troster og sidensvans tar veldig gjerne bær.
Roar Solheim (29.04.2009)
Spørsmål:
Hei
Den senere tiden har vi hatt bes=F8k av en fugl p=E5 v=E5r eiendom. Ofte (o=
m h=F8sten) se vi orrfugl, b=E5de haner og h=F8ner (har skutt endel av dem)=
, men denne fuglen som jeg n=E5 sitter og ser p=E5 har vist seg p=E5 v=E5rp=
asrtenn i =E5r. Den kjennetregnes ved at den er veldig lite sky - vi kan g=
=E5 helt inn til ca. 4 meters avstand f=F8r den flyr bort (ofte bare f=E5 m=
eter f=F8r den setter seg i en busk). Den er p=E5 st=F8rrelse med en orrhan=
e, har kraftige r=F8de partier over =F8ynene, har m=F8rk fj=E6rdrakt ( men =
jeg mener den eg=E5r mer i det sort/brune enn den mer bl=E5/brune orrhanen.=
Lyrformet hale har jeg ikke observert, men den g=E5r stort sett og beiter =
p=E5 bakken (bl=E5b=E6rlyng) og da er vel den lyrformade halen vanskeligere=
=E5 se?
=A0
Kan dette v=E6re en rakkelhane? Om jeg f=E5r tatt et bilde av den kan jeg s=
ende dette i en senere korrespondanse. Jeg har en gang tidligere (ca. 10 =
=E5r siden) observert en liknende adferd hos en fugl som jeg da trodde var =
en orrhane.
=A0
Mvh
Gunnar Hannisdal
Lielva 6
5353 Straume (litt vest for Bergen, ved sj=F8en)
N.N (28.04.2009)
Svar:
Det kan meget vel være at dette er en rakkelhane. Den ser litt ut som en mellomting mellom orrhane og tiur. Rakkelhanen har en lillafarget glans i brystet. Stjerten har form som tiurens. Rakkelhanens spillyder er en raspende, rapende lyd. Prøv å få tatt et bilde av den.
Roar Solheim (29.04.2009)
Identifikasjon og atferd
Observerte to rovfugler i går like utenfor Tromsø i går. Anslår vingespennet til å være et sted mellom en og en og en halv meter, og vingene var rektangulære med taggete ender. Fuglenes farge var lys brun, med innslag av noe hvitt. Fuglene ble observert i et område hvor fjellet går noe bratt ned mot havet, via et flatere område med bredde på 100-200 meter.
De to så ut til å holde på med en form for dans/kamp, da de etter hvert fløy inn i hverandre, og sirklet ned mot bakken, for så å fly videre ved siden/etter hverandre. Fuglene så stort sett ut til å gli gjennom luften.
M.N. (28.04.2009)
Svar:
Det høres ut som at du kan ha sett to fjellvåk, og dette kan ha vært et par som har holdt på med kurtise i lufta. Rovfugl kan fly mot hverandre, sirkle sammen, og faktisk holde hverandre fast i klørne mens de daler gjennom lufta.
Roar Solheim (29.04.2009)
Ringmerka fugl.
Ein fugl flaug på ruta i skuletimen og døydde. Han var ringmerka. Vi trur det kan vere ein lerkefugl. Vi tok bilete og gravla den, men tok vare på merket. Der står der:
BRIT.MUSEUM LONDON S.W.7 V582590 Kan du hjelpe oss med meir opplysingar, kva slags fugl/når ringmerka av kven (British Museum? - fann ikkje noko om dette på sidene deira).
Ventar spent på svar.
B.O.(. (28.04.2009)
Svar:
Spennende! Du kan varsle den engelske ringmerkingssentralen direkte fra deres online skjema som ligger på: http://blx1.bto.org/euring/lang/pages/recovery_form.jsp
Du vil normalt få svar i løpet av noen uker.Frode Falkenberg (28.04.2009)
Fugler og barn
Hvilke forhåndsregler må barnehagen ta for at barna kan være trygge i arbeid med fugl? er det f.eks. sykdommer man kan få?
A.S. (28.04.2009)
Svar:
Når vi er i nærkontakt med dyr og fugl, det være seg viltlevende fugl eller dyr, husdyr eller kjæledyr, så bør man utvise vanlig renslighet, det vil si å vaske seg blant annet grundig på hendene.
Morten Ree (28.04.2009)
Østensjøvannet
Hei!
Jeg bodde en tid ved Østensjøvannet, et kjempefint nabolag for naturinteresserte mennesker. Et problem når man gikk på gangveien rundt vannet, var råsyklister som kom farende ( spesielt ved arbeidstidens slutt) i adskillige titalls kilometer i timen. Var vitne til mange nestenkollisjoner mellom sykkel og fugl, og fant ved to anledninger døde andunger som tydelig var overkjørt av sykkel. Dette er tross alt et fuglereservat, er det mulig å legge restriksjonet på syklistenes fart på gangstien, særlig i hekketiden?
B. (27.04.2009)
Svar:
Dette er en sak for forvaltningen, og den rette instans å ta dette opp med, er trolig friluftsetaten i Oslo kommne. Ring og snakk med folk der. Dersom området har primærvern som fglereservat, så bør det ikke være noe vanskelig å begrense ferdsel eller adferd som er negativ for fuglene.
Roar Solheim (27.04.2009)
Hvilken fugl er dette?
Hei! For en måneds tid siden landet det en fugl på verandaen vår på Hovseter i Oslo. Jeg har aldri sett den før, men lurer på om det kan være en falk? Den satt en god stund på gelenderet før den lettet og forsvant. Bilde er vedlagt.
A. (26.04.2009)
Svar:
Dette er en spurvehauk, og det ser ut til å være en voksen hann fordi den er så orange i kinnene og sidene av brystet.
Roar Solheim (27.04.2009)
Hvem er jeg?
Denne slo seg ned på terrassen vår. Det er mye småfugl her
så den så nok en muligeht for lunch. Har problemer med å artsbestemme den. Den var på størrelse med en due.
I.E. (26.04.2009)
Svar:
Dette er en voksen spurvehauk hann. Som regel er det de brunspraglete ungfuglene en ser rundt hus og hage, og det er ikke ofte at en til og med får mulighet til å fotografere en gammel, voksen hann som denne. Gratulerer med flott bilde!
Roar Solheim (27.04.2009)