Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 089 til 46 098 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
Tiurleik - tid
Fant en mulig spillplass for tiur i mai 2008, og fikk bekreftet mistanken ved to besøk i løpet av mars. 2 tiurer og en røy ble observert, og ene gangen hørte jeg tydelig "spillelyder", men valgte å trekke meg unna uten å forstyrre. I april var jeg tilbake ved flere anledninger, uten å registrere så mye aktivitet, hadde da forventet fullt spill. Er det mulig at spillet var slutt så tidlig som slutten av mars/første uka av april, i og med den tidlige våren? Lokaliteten er i Lyngdal i Vest-Agder.
G.H. (30.04.2009)
Svar:
Tiuren starter med litt spillatkivitet allerede i mars og dette når sin topp under den såkalte "høneuka" som vil være i slutten av april, starten av mai, alt etter hvor i landet dette er. Etterhvert som vi har fått et mildere klima ofte med tidligere barmark så har dette ført til at hønuka kommer litt tidligere de fleste steder. Men ikke så tidlig som du antyder, derfor er det helt sikkert andre faktorer som gjør at "din leik" ikke har aktivitet nå i april. Hvis det har foregått hogst i området vil dette påvirke leiken, gjentatte forstyrelser fra folk eller rovdyr/rovfugl kan være en årsak. Både hønsehauk, konmgeørn, mår, rev og gaupe kan jakte aktivt ved en spillplass og kanskje har noen tiurer blit tatt.
Morten Ree (30.04.2009)
Tranepar
I går så vi på tæt hold et tranepar i Stensbæk plantage i Sønderjylland. Parret slog sig ned på et stort hedeareal. hvor dee spankulerede rundt en halv times tid, indeen de fløj længere ind over hedeområdet i mod Ribe.
Kan det tænkes at de vil yngle i dette store fredsfyldte hedeareal?
C.P. (30.04.2009)
Svar:
Tranen er en av de fuglearter som har hatt størst bestandsøkning i Europa de siste 25 årene. Den øker også sterkt i utbredelse i de nordiske land. I Danmark er det først og fremst under trekket at traner observeres i store antall. Men den er også hekkefugl i Danmark og en registrering i 2007 viste at det hekker mellom 71-73 par i landet. Derfor kan det absolutt tenkes at de tranene du observert kommer til å yngle i det aktuelle området.
Les mer om tranen i Danmark her:
http://www.dofbasen.dk/ART/art.phpMorten Ree (30.04.2009)
fugleegg
er det noen internett-sider hvor det er bilde av fugleeg?
A. (29.04.2009)
Svar:
Jeg kjenner ikke til noen, så du må bare søke.
Roar Solheim (29.04.2009)
gråspurvkasse
hvilken fuglekasser hekker gråspurv i?
F. (29.04.2009)
Svar:
Gråspurv kan bruke fuglekasser som er laget til kjøttmeis, men også kasser til stær. Alle størrelser mellom disse to passer.
Roar Solheim (29.04.2009)
foring
kan jeg fore med bær og nøtter om vinteren?
J.F. (29.04.2009)
Svar:
Ja, de fleste fugler vil sette stor pris på det.
Roar Solheim (29.04.2009)
Fuglekasser
Har kjopt fuglekasser i en type betong. De er runde, og når de henges opp i et slags håndtak, er de ustø og litt vinglete. vil dette ha noen betydning for fuglene? Jeg har hengt dem opp i greiner på trærne.
Ina
N.N (29.04.2009)
Svar:
Nei, dette bør gå bra. Men dersom du er usikker på om de henger stødig nok, så kan det gå an å slå en ståltråd eller et tau rundt både kassa og treet.
Roar Solheim (29.04.2009)
Skadet gulerle
Min hund "reddet" en gulerle fra katten vår i dag og jeg har tatt den inn i en pappeske. Fuglen har mistet halefjærene og har noen skader på kroppen. Den kan ikke fly men prøver. Jeg tror vingene er ok men mangler noen fjær også på vingen. Den har fått vann å drikke som den tar, det virker også som den vil spiser. Prøvd med knuste solsikkefrø og noen mauer.
Spørsmål. Hvordan kan den best stelles til å bli frisk igjen?
Hvor lenge tar det før halefjær vokser nok ut til at den kan fly?
K.E.M. (29.04.2009)
Svar:
Det er bra at du forsøker å hjelpe fuglen. Den trenger ikke å vente til stjertfjærene er vokst ut igjen for å kunne fly. De fleste fugler flyr godt selv uten stjert. Men de må ha vingefjærene i orden. Dersom fuglen klarer å fly, og virker uskadd, kan du slippe den så snart som mulig. Gulerler er insektspisere, og de tar neppe solsikkefrø. Fint oppsmuldrede kakesmuler eller kjekssmuler kan kanskje gå, men alle slags insekter er det beste.
Roar Solheim (29.04.2009)
Grågås
Hei vi er to gutter som har noen spørsmål til et skoleprosjekt.
Hvor gammel kan en grågås bli? hva er det latinske navnet på en grågås? Holder grågås par sammen hele livet?
har du litt informasjon om hekking?
og hva er bestanden i Norge?
T.F.F.E.S.I.M.:. (27.04.2009)
Svar:
Grågåsa heter Anser anser på latin. Den eldste ringmerkede grågås i Norge ble 15 år og 4 mnd, men grågjess kan sannsynligvis bli mye eldre hvis de får leve i fred uten å bli skutt på. Gjess og svaner holder vanligvis sammen til en av fuglene dør.
Roar Solheim (29.04.2009)
trekkfugler
kor lang tid bruker vipa i fra jæren til nord-amerika?
A.Ø.T. (29.04.2009)
Svar:
Vipene flyr ikke til Nord-Amerika, men til Danmark, England eller andre steder langs kysten av Nord-Europa.
Roar Solheim (29.04.2009)
skjæreplage
Hvordan bli kvitt et skjærepar. De bygger reir, bråker og er til mye bry. Vi har revet reiret mange ganger. Neste dag er de i gang igjen. Hva gjør vi?
N.N (29.04.2009)
Svar:
Dere gjør dessverre noe ulovlig når dere river ned skjærereir! Alle viltlevende fugler og pattedyrs reir, bo, hi, egg og unger er fredet i henhold til viltloven. Skjærer er en naturlig del av fuglelivet i byer og tettsteder, og er faktisk noe man må lære seg til å akseptere!
Roar Solheim (29.04.2009)