Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 060 til 46 069 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som sender ut en høyfrekvent lyd.

Har en fugl som sender ut en høyfrekvent lyd når den jakter på insekter. Trodde det var en flagermus som sendte ut lyden,men ser nå at det er en fugl. Den flyr med en stor hastighet høyt og lavt.Merker best lyden sendt på kvelden. Dette er i Gulen kommune hvor jeg har hytte.

L.O.L. (20.04.2009)

Svar:

Det er ikke noe innlysende svar på ditt spørsmål. For det første er definisjonen på høyfrekvent lyd faktisk at vi ikke kan høre lydene (!). Jeg mistenker at du hører pistringen fra en rugde, når den flyr fram og tilbake over reviret sitt. Ellers er det nemlig ikke mange fugler som regelmessig gir fra seg lyder når de flyr fram og tilbake, og i alle fall ikke mens de jakter insekter.

Roar Solheim (01.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken gås er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne gåsa oppdaga vi i går kveld. Den gikk og beita sammen med en flokk kvitkinngås på et jorde ved Sortlandssundet. Først trodde vi det kunne være ei snøgås, men det kan jo ikke stemme. Nebb og føtter er mørke, som på kvitkinngås, og når vi ser nærmere på bildet, ser vi også svake antydninger til mønster på rygg og bakkropp. Kan det rett og slett være en slags albino?
Bildet er tatt av Tom Lindbeck.

T.M.B. (01.05.2009)

Svar:

Dette ser mest ut som en hvitkinngås med mye hvitt i fjærdrakten. Slike delvis hvite individer dukker opp hos mange fuglearter, og skyldes en genfeil som hindrer fargestoffene i å komme ut i de utvoksende fjærene. Noen fjær blir helt hvite, mens andre kan ha normal farge. Dette er ikke det samme som albino individer (som er meget sjeldne ute i naturen), hvor hele drakten er hvit. Det KAN også tenkes at det er en hybrid mellom hvitkinngås og snøgås, men dette tviler jeg på. Grunnen er at fuglen ikke viser noen synlige trekk fra snøgås, men derimot har kropps- og nebbform helt lik de andre hvitkinngjessene.

Roar Solheim (01.05.2009)


#Økologi og atferd

Grå gås

Hei hei, lurer på når grå gåsa legger egg her i lofoten og når de klekkes? Når er ungene flyve dyktige??

C.J. (24.04.2009)

Svar:

Grågåsa legger sine egg i april/mai, og jeg vil tro at i Lofoten så legger den sine egg i disse dager. De legger normalt 5-6 egg som hunnen ruger i nesten en måned. Ungene blir flyvedyktige etter ca. to måneder.

Morten Ree (30.04.2009)


#Økologi og atferd

egg

hva tid legger stokk anda egg???

J. (28.04.2009)

Svar:

Stokkanda hekker fra kyst til fjell og tiden for egglegging varierer stort alt etter om det er barmark og åpent vann tilgjengelig. Den kan faktisk starte egglegging allerede i mars, men vanligvis er april/mai normal eggleggingstid. Selv om stokkanda er knyttet til vann, elver og våtmark så kan den hekke langt unna disse elementene.

Morten Ree (30.04.2009)


#Økologi og atferd

skjerereir i hekken

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, våre kjære skjærebarn har bygd reir i vår thujahekk ca 2 meter over bakken. De har lagt 8 egg. Hvor vanlig er det at skjærer bygger reir i en thujahekk kun 2 meter over bakken??? =)

T.J. (25.04.2009)

Svar:

Vanligvis vil skjærene hekke høyere, gjerne fra 4-8 meter høyt. I områder hvor det er få trær å velge mellom kan den hekke i busker, oppunder takmøner, i reisved, fiskehjell osv.

Morten Ree (30.04.2009)


#Økologi og atferd

hekketid for skjærer

når hekker skjærene? Har et epletre i hagen hvor to skjærer har vært veldig aktive og bygget et stort rede, men når legger de eggene og når klekkes de?Anne

A.L.A. (25.04.2009)

Svar:

Skjære legger sine egg i april/mai. Rugetiden er 17-19 dager og ungene blir i redet i 22-27 dager. Hele hekkeperioden vil altså ta fra 39 til 46 dager.

Morten Ree (30.04.2009)


#Diverse

kråkekra

sier man at kråka kraer når den lager lyd?

L. (30.04.2009)

Svar:

Enkelte sier det, andre måter å si dette på er at kråka "roper", "kaller" eller "skriker". Kråka har i grunnen en kjedelig lyd, kraa-kraa, men det varieres litt både i klang og styrke. Nå på våren kan den ha et ganske klangfullt enkelt kraa.

Morten Ree (30.04.2009)


#Økologi og atferd

Kråkereir.

Vi lurer på kor kråka bygger reir, og er det noke i att dei samler seg i eit "kråkefjell" om natta?

Mvh. Janne

N.N (30.04.2009)

Svar:

Kråke har sitt rede helst i øvre halvdel av trær, men også i busker eller bergvegger. Det er bygget av kvist, jord og leire og foret med dun og fjær, samt masse annet som den finner, som tøystumper, papir med mer.

På høsten og vinteren så samles kråkene på felles faste overnattingsplasser, ofte kalt "kråketing". Det kan være flere hundre, enkelte ganger over 1000 kråker i en slik ansamling.

Morten Ree (30.04.2009)


#Økologi og atferd

hegre i lanesbukta

jeg ser hegre i lanesbukta også. når det er vindstille. de flyr Hegre sørfra. vet du hvor de hekker og ellers oppholder seg?

B.R. (22.04.2009)

Svar:

Gråhegren er en vanlig hekkefugl i Norge. Svært vanlig spesielt langs kyststrøkene i Sør-Norge, litt sjeldnere i Nord-Norge. Hekker også ved vann/vassdrag i innlandet. Hegren hekker oftest i kolonier med reir plassert helst i grantrær. Ut fra kolonien har de et stort område som de bruker til å fange fisk og sitter da alene i ro og venter på en sjanse til et bytte. De hegrene du observerer hører sikkert til en koloni ikke langt unna.
Les mer om gråhegren her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=3288&vis=kart

Morten Ree (30.04.2009)


#Diverse

Duearter

Forskjellige duearter

N.N (21.04.2009)

Svar:

Ved siden av bydue (tamdue) så har vi tre duearter som hekker i Norge. Det er ringdue, skogdue og tyrkerdue. I tillegg får vi besøk av enkelte turtelduer om sommeren, men de hekker ikke hos oss.
Ringdua har en hvit flekk på sidene av hals/nakke som et godt kjennetegn. I flukt ser man tydelig et hvitt vingebånd og ytterste halvdel av vingen er svart. Ellers er fuglen lyst grå med rosa bryst.
Skogdua er litt mindre og har en grønn flekk på sidene hals/nakke. Den er også grå i fargen, men mangler det hvite feltet på vingene.
Tyrkerdua er den minste dua vår, den er lys grå med en tynn svart strek på sidene av hals/nakke og et bredt lyst tverrbånd ytterst på stjerten.
Turteldua er lyst brunlig på rygg og vinger, med svarte spetter. Er ellers lys grå.

Morten Ree (30.04.2009)

««første 46 060 - 46 069 av 50 005 siste»»