Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 018 til 46 027 av totalt 50 021 spørsmål


#Diverse

Ugler

Hei

Jeg skriver en oppgave om flatnesede kjæledyr, og vil gjerne sammenligne med eksempler fra naturen.

Jeg vet forferdelig lite om fugler, men har merket meg at ugler har flatt ansikt.

1. Har det noen funksjon for dem?
2. Gir det dem noen ulemper i forhold til andre fugler?
3. Er luftveiene egentlig noe kortere hos ugler enn hos andre fugler?
4. Mener du at dette kan sammenlignes med flatnesede pattedyr, og hvorfor (ikke)?

Send meg gjerne videre til linker etc.
På forhånd takk for svar.

E.B. (16.05.2009)

Svar:

Ugler er ikke flate i ansiktet, det bare ser slik ut. Øynene peker skrått ut til hver side, men med stor overlapp melloom øynenes synsfelt. Det gir uglene stereoskopisk syn i senter foran hodet. Rundt øynene har uglene store øreåpninger, dekket av fjær som kalles sløret. Ørene gir også stereoskopisk lydoppfatning på en slik måte at uglene kan peile både retning og avstand til lydkilden.

Roar Solheim (17.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var ute og gikk tur og stoppet opp ved et lite skogholt med mye bjørk og et stort blomstret tre. Denne lille krabaten fløy rundt blandt blomstene.

Liten hvit fugl med lang stjert. Lite sort nebb, og sort/grå på ryggen. Er det en ung fluesnapper?

Kenneth

K.H. (16.05.2009)

Svar:

Nei, dette er en stjertmeis.

Roar Solheim (17.05.2009)


#Diverse

Sothøne

Vi ser en enslig sothøne på ei øy rett nord for Tromsø. Dette er vel ikke vanlig? Vil den finne seg make?

K.J. (09.05.2009)

Svar:

Sothøna er en uvanlig art så langt nord ja. Se blant annet på det norske utbredelseskartet for sothøne (1970-1989) her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4353&vis=kart. Dette er nok en fugl som har trukket litt langt i vår, og jeg tviler på at den finner en make og begynner å hekke.

Frode Falkenberg (15.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppdaget det jeg tror er en rovfugl i går da jeg var ute i hagen. Den ble først "mobbet"/jaget vekk av en mindre fugl. Deretter begynte den å sirkle høyere og høyere. Jeg hentet kamera og tok vedlagt bilde. Kvaliteten på bildet er dårlig p.g.a at bildet er tatt med full zoom og er ytterligere forstørret på PC. Håper likevel at du klarer å besteme hvilken fugl det er.

T. (13.05.2009)

Svar:

Heisann! Bildet ditt viser en ravn. Det er helt typisk at ravnen blir jaget og mobbet av andre fugler, inkludert kråker. Legg blant annet merke til den kileformete stjerten.

Frode Falkenberg (15.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rovfugl, men hva slags?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fotograferte denne fuglen over hytta mi ved Risør. Kan det være en våk?

A. (14.05.2009)

Svar:

Hei! Dette er nok ikke en våk, men ei glente. Det er en veldig sjelden art i Norge. Jeg er riktignok en smule usikker på om det dreier seg om vanlig glente eller ei svartglente. Stjertens kløft virker å være liten, men ellers passer det bra med vanlig glente. Om du har flere bilder så tar jeg gjerne en titt på de også. Det ble forøvrig rapportert en glente fra Utkikken i Risør 22. april 2009, så det kan jo være den samme fuglen? Det er viktig at du rapporterer observasjonen i http://artsobservasjoner.no/fugler/, slik at den kommer inn i databasen. Last også opp bilde. Veiledning til hvordan du legger inn observasjoner og bilder finner du på valget "Manual" på lenka ovenfor. Om du får problemer så kan jeg hjelpe deg med registreringen.

Frode Falkenberg (15.05.2009)


#Diverse

Langt nebb

Lurer på hvilken "norsk" fugl som har lengst nebb, og hvilken som er nr. 2 og 3 i denne rekken.

E.H. (12.05.2009)

Svar:

Blant våre norske hekkefugler så er det storspoven som har det lengste nebbet. Hunnen har et nebb målt fra fjærkant som er 15-19 cm langt, hannens nebb er noe kortere å ligger innenfor målene 13-15,2 cm. Gråhegren har nebb på 10-12,5 cm, trane 10,5-11,8 cm, havsule 9,5-11 cm.
Ellers kan nevnes at storken har et nebb som er 15-19 cm langt, dens slektning skjestork er helt opp i 23 cm.
Verdens lengste nebb har australpelikanen, det måler 47 cm. Mens den fuglen som har det lengste nebb i forhold til kroppstørrelse er sverdkolibri, der måler nebbet 10,4 cm noe som er over 60 % av den totale kroppslengde på 15 cm.

Morten Ree (13.05.2009)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper

Jeg opplevde også det samme som han fra Børsa i Skaun. Ca halvparten av mine fuglekasser ble "utleid" til fluesnapper. Jeg bor på Tingvoll på Nordmøre , så det er jo i samme regionen da.

P.B. (03.05.2009)

Svar:

Svarthvit-fluesnapper er en av de letteste fugler å få til å hekke i fuglekasse. I tillegg har den også en aggresiv atferd slik at den ofte jager bort meisene fra kassene å bygger reir oppå deres reir. I kassefelt med rette standard innflygingshull for småfugl(32mm), så vil det ofte være fra 50-80 % svarthvit-fluesnapper i kassene.

Morten Ree (13.05.2009)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender et foto , tatt sommeren 2008, der unger av svarthvit
fluesnapper "ser dagens lys"

P.B.,.T. (12.05.2009)

Svar:

Akkurat i perioden fra klekkingen skjer så er det svært viktig at det ikke blir kaldt og dårlig vær. Nå behøves mye insekter og godt med varme. F.eks. en periode på 2-3 dager med temperaturer ned mot nullpunktet, og kanskje i tillegg sludd/snø i luften,vil føre til stor dødelighet hos både svarthvit og meiser. Kjøttmeisa rammes hardest i mai, mens svarthviten er mest utsatt i siste halvdel av mai og i hele juni. Derfor kan man oppleve et katastrofeår for meisene og et godt år for svarthviten, eller omvendt, i samme kalenderår.

Morten Ree (13.05.2009)


#Økologi og atferd

Hekking kjøttmeis

Når er Kjøttmeisen ferdig med hekking?
Og når legger den egg?

M. (12.05.2009)

Svar:

Kjøttmeisen starter som regel hekkingen i siste halvdel av april, litt etter hvor det er i landet. Tidligst ute er den i lavlandet og sørlige deler av landet, mens den er senere i høyereliggende strøk og nordlige deler av landet. Kjøttmeisa legger ofte to kull og kan dukke opp i en ny fuglekasse fra midten av juni. Hekkeperioden til en kjøttmeis tar ca. fire uker.

Morten Ree (13.05.2009)


#Fuglekasser

fluesnapper hunn? og blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

hvor er hoa hene nå jeg ser ho ikke og hann ser ho ikke hvor er di hunne? er di lankt unna? har fluesnappern noe spill når han ser ho? og har fått blåmeis i web kassa nå har ho fåt hår av kaninne mine og ho har tat inn mose og sånt når begyner eggleginga hos er derde ferdig?

S.L. (10.05.2009)

Svar:

Takk for et flott bilde av blåmeisa omgitt av kaninhår. Blåmeisa i kassen ligger tydeligvis og ruger på sine egg. Den legger ofte fra 8-12 egg, men kan faktisk legge hele 16 egg.
Hannen hos svarthvit-fluesnapper kommer ca. en uke før hunnen. Den starter da å synge å prøver å finne flere hekkeplasser som den skal vise hunnen når den kommer. Ofte kan den faktisk ta over kassen til meisene ved å jage dem å bygge sitt rede oppå deres.

Morten Ree (12.05.2009)

««første 46 018 - 46 027 av 50 021 siste»»