Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 283 til 46 292 av totalt 50 318 spørsmål «forrige neste»
Fuglerede i 3 etg blokk
Det er oppdaget et fuglerede ved konsollen på vereandaen i 3 etg. En død fugleunge ble funnet død og vi tror det er flere. Sender med bilde av fugleungen tatt fredag 15 mai ettersom vi ikke vet hva slags fugl det er. Ønsker å vite når fuglene er så store at de forlater redet slik at vi kan få tettet det igjen.
N.N (18.05.2009)
Svar:
Dette er en fugleunge som er alltfor liten til å forlate reiret. Denne har falt ut, men det er ikke mulig å si hvilken art dette er. Kanskje dreier det seg om kjøttmeis.
Roar Solheim (18.05.2009)
Fuglekasse
Er det for sent å henge opp fuglekasser nå, med tanke på årets sesong? Vet jo at flere arter legger flere omganger med egg, og kan det tenkes at noen lar seg friste til å bytte "bolig" mitt i sesongen?
P.S. (18.05.2009)
Svar:
Nei, du kan fremdeles få småfugler i kassen. Sene hekkinger, omlagte kull osv.
Roar Solheim (18.05.2009)
Ungdue?
Antar dette er vanlig bydue, men skyldes de fjærkledde bena at det er en ungdue?
T.B. (18.05.2009)
Svar:
Nei, dette er en tamdue, en eller annen rase eller type som jeg ikke kjenner navnet på.
Roar Solheim (18.05.2009)
Kikkert
Hva vil du anbefale av kikkert til en amatør fuglekikker uten at jeg slapp å foreta den helt store investeringen ?
Har en kikkert jeg har arvet etter en tante av meg . Der står det bl.a. Gundersen & Løken . Vil anta det er produsenten . Ellers står det 8 x 40 Field 6,5 Ikke det helt store , og uten zom selvfølgelig .Er glad for tips.
P.B. (18.05.2009)
Svar:
Hei Per!
Jeg bruker ofte å anbefale Nikon Monarch-kikkertene til de som vil ha kvalitet for en moderat sum. Da snakker vi gjerne 3-4000 kr. Spesielt 10 x 42 synes jeg er en bra kikkert!
Se her: http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!O!xki!xnikk!Monarch!&rstadv=J
Natur og Fritid har landets største ekspertise på kikkerter og teleskoper for fuglekikking, ta gjerne kontakt med dem for å høre mer om hvilken kikkert som passer akkurat for deg. De har telefon 38 39 35 75.Magne Myklebust (18.05.2009)
Orrfulg og storfugl i hekketiden
Håper dere kan svare meg på følgende spørsmål;
Et spesielt spørsmål som du kanskje vet svaret på; Jeg er godt kjent med og har mange ganger opplevd at når orrfulg og røy ligger på rede og ruger avgir de nærmest ingen lukt. Naturen har ordnet det slik for å hindre at predatorer som f.eks. rev ikke enkelt skal kunne plyndre rede. Når det gjelder hannfugl derimot er jeg usikker, har denne også samme evne til å minske sin "luktspredning" under hekketida?
MVH Leif
L.T.H.6.1.E.T.9. (10.05.2009)
Svar:
Vet ikke svaret på dette spørsmålet, men det er lite trolig at hannfuglene hos hønsefugl sprer noe mer lukt enn hunnene, selv om de ikke har noe å gjøre med ruging eller kyllingpass.
Roar Solheim (17.05.2009)
Svart fugl på fjellet
Jeg observerte noen fugler på ca. 1000 meter i Hemsedal nå i helgen (09.mai). De var 8 -10 stykker og slåss med hverandre i tidlig morgenstund. Når de bøyde seg ned for å jage de andre hadde de en hvit farge bak. Jeg lurer på hva slags fugl det var?
K.F.H. (11.05.2009)
Svar:
Alt tyder på at det var en orrhaneleik du var vitne til. Hannene hos orrfugl samles til såkalt orrespill sent på kveld/tidlig på morgenen i april/mai. Fuglene er ensfarvet blåsvart med hvite underdekkere i stjerten, som synes veldig godt i spillpositur. En ting du ikke nevner som du måtte ha lagt merke til er de spesielle lydene fuglene lager under dette spillet, med såkalt "tjoing" og i tillegg en buldrende spilllyd som faktisk kan høres på mer enn en kilometers avstand.
Morten Ree (17.05.2009)
Dompapp
Dompappen er min yndlingsfugl. i løpet av vinteren har den vært mange turer på mitt matbrett.ofte sittet hunnen å spiser mens hannen "passer på" fra en grein eller omvendt. nå er hannen på brettet alen og jeg tenker at hunnen ruger.men så lurer jeg på hvordan mater han henne når han spiser solsikkefrø? og er det tilfelle at de lever i livsvarige forhold? Takk for svar.
M.A.K. (11.05.2009)
Svar:
Dompap lever nok ikke i noe livsvarig parforhold - det er det ingen spurvefugler som gjør. Det kan godt være at hannfuglen mater hunnen med for som han henter på forplassen. Dersom han spiser solsikkefrø, så skreller han frøene for skall og lagrer bare frøkjernen i kroposen. Disse gulper han i så fall opp til hunnen.
Roar Solheim (17.05.2009)
Skogsdue
Hei,jeg hadde flere skogsduer utenfor før snøen gikk,men det er kun en tilbake og den kommer flere ganger om dagen på foringsplassen fra i vinter.Hva skal jeg fore den med??det er så hyggelig og ha den her.Kan jeg fore med havregryn??
Men den virker noe ensom stakkar.
Hilsen fra Femundsmarka
A.M.G. (12.05.2009)
Svar:
Du kan gjerne fore den med lettkokte havregryn. Duer spiser også gjerne knust mais, andre kornsorter, og brødsmuler. Kanskje har fuglen en make som ligger og ruger, og foringen vil da være til hjelp under hekkingen.
Roar Solheim (17.05.2009)
Skjærereir
Hei!
Naboen vår har et skjærereir med unger i i et grantre på tomta si, og vil nå hogge ned treet fordi " han er lei av bråket". Vi har sagt til ham at vi mener dette er i strid med loven, men han mener at han kan gjøre som han vil fordi treet står på hans tomt, og at
han "driter i hvordan det går med skjæreungene." Er dette i strid med loven, og vil en eventuell anmeldelse ha mulighet for å føre fram hvis han gjennomfører det? Takknemlig for svar!
B.S.
B. (12.05.2009)
Svar:
Han har IKKE lov til å gjøre som han vil - på det punktet er viltloven meget klar! Alle viltlevende fugler og pattedyrs reir, hi, bo, egg og unger er fredet! Men om de lokale myndighetene reagerer, avhenger ofte av hva slags holdninger som de enkelte personene i forvaltningsapparatet selv har, dessverre. men loven gir ikke rom for tvil!
Roar Solheim (17.05.2009)
hvilke fugler?
så 5-6 store fugler som fløy rundt og rundt over gran toppene her. det var også flere mindre fugler der som kunne ligne på kråker. det virket på meg som disse ikke var helt enige. de store fuglene var på str. med traner/hegrer, svarte vinger med markerte hvite striper. halsen og hodet var lysere enn kroppen. Det er hekke plass for hegrer der, men dette måtte være en annen art en de vi har sett før. er det noen mulighet for at dere kan si hvilke fugler dette er?
S.A.S. (12.05.2009)
Svar:
Nei, dette var for lite informasjon til å kunne si noe sikkert. Adferden på de store fuglene minner mer om gråhegre enn traner, og jeg mistenker at det er hegrer som har vært i lufta. De andre kan gjerne ha vært kråker.
Roar Solheim (17.05.2009)