Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 233 til 46 242 av totalt 50 318 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Minner om bokfink både av utseende og oppførsel, men hannen har tydelig svarte markeringer rundt øynene og over nebbet (som en "karnevalsmaske") og nebbet er lyst, nesten hvitt på oversida. Kan ikke finne noe tilsvarende i fuglebøkene mine!

B.N. (14.05.2009)

Svar:

Min første tanke var at dette må være en kjernebiter, men jeg er i tvil. Dumt du ikke har et bilde å vise oss.

Morten Ree (20.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.Jeg fant et egg som låg ca 400 meter over havet.
I området rundt egget var det mye bjørk og en del einer.
Egget låg i en bjørk, som var delt akkurat der reiret lå, ca. 1 meter over bakken. Bjørken var delt i 3 deler der reiret ligger, det ligger midt i det skillepunktet.
Dette var i en bratt bakke som førte videre opp til et fjell som var nærmere 600 meter over havet.
Er det mulig å få vite hvilken fugl det er som legger disse eggene?

N.N (20.05.2009)

Svar:

Dette er boligen til en måltrost. Den har blå egg med svarte prikker. Noe annet som kjennetegner måltrosten fra de andre trostene er at reirskåla i all hovedsak er laget av jord, og ikke fylt med strå som hos de andre trosteartene.

Morten Ree (20.05.2009)


#Fuglekasser

KATTUGLEKASSE

Hei!kan eg lag ein kattuglekasse?og så får eg nokke no??hen er det eg bør henge den??....i skogen,i husveggen?

F. (20.05.2009)

Svar:

Du kan gjerne lage en kattuglekasse nå, men du får ikke noe kattugle i den før eventuelt neste vår. Kattugle starter hekkingen tidlig, allerede i mars og april. En kattuglekasse bør ha innflygingshull på 13 cm, være minst en halvmeter høy og ha veggbredder på ca. 30 cm. Lag ca. 20 cm utstikk på taket, bruk i tillegg papp på taket. Husk å fyll litt grove fliser i et ca. 15 cm tykt lag i bunnen av kassen, dette må gjøres om du vil ha hekking.

Kattugla trives i løvskogslier hvor det i tillegg står noen tette grantrær slik at den kan finne skjuleplass på dagen. Det er nettopp i disse granene du må sette kassen, ca. 4-5 m høyt.

HUSK å vise stor forsiktighet ved kassen når du skal sjekke den, kattugla angriper inntrengere og det kreves kraftig jakke, skjerf rundt halsen, tykk lue og det viktigste av alt, (slalom)briller til å beskytte øynene.

Kattugla kan forlate kassen mens den har egg slik at den bør helst ikke forstyrres i eggperioden. For å unngå angrep fra ugla så er det gunstigst å besøke kassen midt på dagen, da er den mest passiv.

Morten Ree (20.05.2009)


#Fuglekasser

LINERLEKASSE

Hen er det eg finner mål til linerlekasse?og kortid kan eg henge den opp??....no i mai?

F. (20.05.2009)

Svar:

Linerla er ikke så kravstor. Ta en titt på: http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/smakasser.php#linerle, samt se bilde av en kassetype her: http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/bilder/spesialkasse_linerle.jpg. Kassen bør henges opp allerede i april, men du kan også få fugler i den om du gjør det i mai.

Frode Falkenberg (20.05.2009)


#Fuglekasser

Spørsmål:

kass fugletype til ein kasse kan eg lage no ....og det kommer nokken egg iden no????

F. (19.05.2009)

Svar:

Du kan lage meise- og stærkasser, og hvis du er heldig kan du få fugler som legger kull nr 2 i disse kassene. Men heng dem opp så snart som mulig.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Skjære og kråke?

Utenfor vinduet i andre etasje, ser det ut som om en skjære bygger et rede. Mens en kråke er rundt "redet" hele tiden. Er det tilfeldig? Kan det hende at de er "sammen"? Kan en kråke og en skjære få egg sammen?

S. (19.05.2009)

Svar:

Nei, kråker og skjærer vil neppe prøve å parre seg med hverandre. Kråkene prøver nok helst å få tak i skjæras egg for å spise dem.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Spørsmål:

kor stor kan ein havørn bli?..og finst det havørn i hordaland
??++

F. (19.05.2009)

Svar:

Havørn hekker flere steder i Hordaland og Rogaland, og nå også i Vest-Agder. Havørna kan få et vingespenn på opp mot 2,6 meter, og veie opp mot 6,5 kg (hunner).

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Foster mamma for en fuglunge

Hei jeg har en fugleunge som har mistet to søsken, de to søskene døde natt til i dag. den spiser og bor på badet nå. den spiser vannet etter havregrøt uten havregryna. den tisser og bæsjer bra. prøver å fly, sprer vingene og flakser litt. Den har brune og litt svarte fjær og gul på brystet (den mister duna)., hva slags fugl kan det være og hvor ofte skal jeg mate den?

J.S. (26.04.2009)

Svar:

Det høres ut som om dette kan ha vært en meiseunge. De fleste småfuglunger mates med insekter, og de kan kanskje mates med en blanding av egg, havregrøt og finhakket rått kjøtt. Det er mulig at oppdrettere av undulater kan gi gode råd for hva slags for som kan brukes til slike fugleunger.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

kjøttbeisungers bæsjepose.

hva heter den bæsjeposen som kommer ut av kjøttmeisungene.
hva er det laget av og hvordan lages/dannes det.

R. (22.04.2009)

Svar:

Dette kan jeg ikke svare på - du må lete i litteratur. har aldri hørt et eget navn på denne posen.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Hekk

Jeg skal plante hekk, og lurer på hva som er mest fuglevennlig? Den blir veldig nær foringsplassen.
Gjerne noe hurtigvoksende hvis du har flere alternativ.

T.A. (03.05.2009)

Svar:

Hekker som er fruktbærende kan tilby fuglene mat om høsten, men generellt er de fleste hekker attraktive fordi de gir små spurvefugler skjul mot ugler, rovfugler og katter. Hvis hurtigvoksende er et krav, så ville jeg ta opp spørsmålet med fagfolk på et plantesenter/planteskole.

Roar Solheim (19.05.2009)

««første 46 233 - 46 242 av 50 318 siste»»